GR. ALTIN2.835,06
BTC62.723,89
ETH2.458,88
LTC65,41
BNB563,05
SOL141,69
AVAX26,23
ADA0,350784
DOT4,24
20 Eylül 2024, Cum

Bitcoin’deki düşüş borsada düzeltme işareti mi?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

ABD borsaları ve kripto para piyasasının en hacimli parası Bitcoin arasındaki korelasyon yeniden gündemde.

Bitcoin tüm zamanların en yüksek seviyesinden yüzde 23 oranında düştü ancak S&P 500 Endeksi başka bir rekora doğru ilerliyor.

Bitcoin’de düşüş

MarketWatch’tan Frances Yue’nun haberine göre, Stifel‘in genel müdürü ve sermaye stratejisti Barry Bannister’a göre, Bitcoin’in son zamanlardaki zayıflığı S&P 500’ün yaz aylarında yakın bir düzeltmeye gideceğine işaret ediyor olabilir çünkü iki varlık da genellikle birlikte işlem görüyor.

Bitcoin Pazartesi günü itibarıyla son yedi günün altısında düşüş yaşadı. Piyasa değerine göre en büyük kripto olan Bitcoin, Mart ayında gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 73.798 dolardan yüzde 23’ten fazla oranda düşüş yaşarken Dow Jones Piyasa Verilerine göre bu yıl şu ana kadar yüzde 33’lük bir getiri sağladı. Bitcoin, geçen Cuma günü yüzde 20,8’lik bir aylık kayıpla 28 Kasım 2022’de sona eren bir aylık dönemden bu yana en kötü kaybı yaşadı.

Güçlü korelasyon

Öte yandan, S&P 500 Endeksi yeni bir rekor kapanışına doğru ilerliyor. Endeks ayrıca, Dow Jones Piyasa Verilerine göre, art arda altı gün boyunca yükseliş kaydettiği 25 Ocak’tan bu yana en uzun galibiyet serisi olan üst üste beşinci gün yükselişine de hazırlanıyor. Ancak Bannister, Bitcoin ile hisse senetleri arasında geçmişteki güçlü korelasyonun ‘yakın bir S&P 500 yaz düzeltmesi’ne işaret edebileceğini belirtiyor.

2020’den bu yana, Fed, Kovid-19 salgınının patlak vermesinin ardından piyasaya likidite enjekte ederken kripto ve hisse senetleri, korelasyon zaman zaman dalgalansa da, nispeten güçlü bir korelasyon gösteriyor.

Makroekonomik gelişmelerin bir yansıması

Bazı kripto piyasası katılımcıları, Bitcoin’de son zamanlarda görülen zayıflığın çoğunlukla kendine özgü nedenlerden, özellikle de iflas eden kripto borsası Mt. Gox‘un geri ödeme planından kaynaklandığını savunurken Bannister, Bitcoin fiyatının hala çoğunlukla makroekonomik durumların bir yansıması olduğunu öne sürüyor.

Bannister, “Bitcoin fiyatını yönlendiren şey ucuz likiditenin mevcudiyetidir. Geçtiğimiz 13 yıldaki her güvercin dönüş Bitcoin’de keskin bir artışa işaret etti ve Bitcoin, daha düşük faiz oranları ve mevcut likiditeyle büyüyen, faiz getirmeyen bir varlıktır” diyor.

Bannister, Bitcoin’in haftanın yedi günü, günün 24 saati yüksek volatiliteyle işlem görmesi nedeniyle en büyük kripto paranın spekülatif iştahın ve Fed politikalarındaki değişimin iyi bir ölçüsü olduğunu ekliyor.

Faiz indirimi ve borsaların düzeltmeye gitme olasılığı

Reklam Alanı

Bitcoin düşerken Bannister hisse senetlerinde düşüş eğilimi gösteriyor ve S&P 500’ün yakında bir düzeltme görmesini bekliyor. Düzeltme genellikle piyasanın yakın zamandaki en yüksek seviyesinden yüzde 10’dan fazla ancak yüzde 20’den az bir düşüşü ifade ediyor.

Bannister, “Fed’in bu yıl faiz indirimi yapmaması durumunda piyasa düzeltmeye gidecektir; ekonominin o kadar da güçlü olmadığı ve yapışkan enflasyonun mümkün olan en kötü sonuç olacağı çizginin sonuna ulaştık” diyor.

Fed fon vadeli işlem yatırımcıları bu yılın sonuna kadar ve Eylül ayından itibaren iki faiz indirimini fiyatlarken Bannister bu noktada kötümser bir tavra sahip. Bannister’a göre çekirdek PCE rakamının yaz sonu ve sonbahar başında beklenenden daha güçlü gelmesi muhtemel ve bu da Eylül ayında faiz indirimi ihtimalini ortadan kaldıracak. Bannister, enflasyonun sorunlu olmaya devam etmesi nedeniyle Aralık ayında faiz indirimi ihtimalinin de düşük olabileceğini belirtiyor.

Riskli dönem

Piyasa baş teknisyeni Jonathan Krinsky de, Bitcoin’in Haziran başından bu yana yüzde 25’ten fazla düşmesi nedeniyle hisse senetlerinin karşılaşabileceği risklere dikkat çekiyor. Krinsky, “Bitcoin yıllar boyunca Nasdaq-100 için iyi bir öncü gösterge oldu” diye yazıyor.

Yatırım şirketi GraniteShares‘in kurucusu ve CEO’su Will Rhind ise farklı bir görüşe sahip. Bu yıl faiz indirimlerinden umutlu olan Rhind, büyük teknoloji hisselerinin yıl sonuna kadar borsadaki yükselişi desteklemeye devam etmesini bekliyor. Rhind, bu tür hisse senetlerinin güçlü temellere sahip olduğunu ancak olası faiz indirimlerinin muhtemelen değerlemelerini artıracağını belirtiyor.

Teknoloji hisseleri ve Bitcoin sıklıkla birlikte işlem gördüğünden Rhind, Bitcoin’in son zamanlardaki zayıflığına rağmen yıl sonuna kadar güç göstermesini beklediğini ekliyor. Rhind, “Riskli bir piyasadayız. Bitcoin’in farklı davranacağına inanmak için hiçbir neden yok” diyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BigBorsa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!