GR. ALTIN2.981,16
BTC67.886,03
ETH2.637,85
LTC72,13
BNB597,62
SOL153,59
AVAX27,61
ADA0,347078
DOT4,25
18 Ekim 2024, Cum

İçeriden Bilgi Sahipleri Hisse Senetlerini Rekor Hızla Elden Çıkarıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

ABD ekonomisine dair olumlu verilere rağmen, üst düzey yöneticiler arasında resesyon korkusu artıyor. Şirket yöneticileri (insider) hisselerini rekor hızla elden çıkarıyor.

Rekor Düzeyde Satışlar

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, şirketlerin kıdemli yöneticileri, müdürleri ve yüzde 10’un üzerinde pay sahibi olan kişileri kapsayan insider’lar, hisse senetlerini on yıldan uzun süredir görülmemiş bir hızla satıyor. Michigan Üniversitesi’nde finans profesörü olan Nejat Seyhun ve Jon Seyhun tarafından yönetilen InsiderSentiment.com’un verileri, bu satışların son on yılın en yoğun satışları olduğunu gösteriyor. Seyhun’lar, şirket yöneticileri ve müdürlerinin işlemlerine odaklanarak insider duygularını hesaplıyor ve bu iki grubun işlem davranışlarının şirketlerinin geleceği hakkında önemli sinyaller verdiğini belirtiyor.

Piyasa Genelinde Satışlar

InsiderSentiment.com’un hesaplamalarına göre, yöneticilerin net hisse alım oranı son on yılın ortalamasının oldukça altına düşmüş durumda. Temmuz ayının ilk üç haftasında, bu oran en az son on yılın en düşük seviyesine gerileyerek yüzde 13,6 oldu. Bu düşüş, piyasa genelinde hem büyüme hem de değer hisselerinde, küçük ve büyük şirketlerde, kazanan ve kaybeden tüm hisse senetlerinde gözlemlendi.

Piyasanın Geleceği Hakkında Belirsizlik

Bu satışlar, piyasanın hemen çökeceği anlamına gelmiyor ancak Seyhun’ların araştırmaları, insider alım oranının 12 aylık bir ufukta en güçlü göstergelerden biri olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle, piyasanın önümüzdeki 12 ayda nasıl bir yol izleyeceği belirsiz olsa da, Temmuz 2025’te bugünkünden daha düşük bir seviyede olabileceği öngörülüyor. Nisan ayında başlayan düşüş eğilimi, şu anki kadar şiddetli olmasa da, insider’ların o zamanki karamsarlığının haklı çıkabileceğini işaret ediyor.

Insider’ların Endişeleri ve İyimser Sektörler

Şirket yöneticileri ve müdürleri, işlemleri hakkında nadiren yorum yapıyor ancak olası bir ABD ekonomik durgunluğundan endişe duymaları muhtemel. Profesör Seyhun, derin bir resesyonda insider satışlarının artmasını beklediğini belirtiyor. Ocak-Nisan ve Temmuz aylarında gözlemlenen bu yoğun insider satışları, daha geniş bir modelin başlangıcı olabilir.

Insider’ların karamsarlığı genel olarak S&P 500 sektörlerine yayılmış olsa da, tüketim malları, malzemeler ve kamu hizmetleri sektörlerinde iyimser oldukları görülüyor. Bu sektörlerde son zamanlarda yöneticiler ve müdürler tarafından önemli miktarda satın alma gerçekleşiyor ve bu şirketlerin çoğunun görece daha küçük sermayeli olduğu dikkat çekiyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BigBorsa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!