GR. ALTIN2.875,16
BTC62.641,41
ETH2.579,98
LTC66,96
BNB581,48
SOL144,99
AVAX26,95
ADA0,351158
DOT4,34
22 Eylül 2024, Paz

 Küresel Piyasalar Fed Sonrası Pozitif Seyrediyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dün akşam faiz indirimlerine yeşil ışık yakmasının ardından güçlenen risk iştahıyla birlikte pozitif bir seyir izliyor. Fed, politika faizini yüzde 5,25-5,50 seviyesinde sabit tutarken, Eylül ayındaki toplantıda faiz indirimine başlayabileceği sinyali verdi.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından yapılan açıklamada, enflasyonun gerilediği ancak hâlâ yüksek seviyelerde seyrettiği belirtilerek, “Son aylarda Komite’nin yüzde 2’lik enflasyon hedefine doğru biraz daha ilerleme kaydedildi” değerlendirmesi yapıldı. Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararının ardından düzenlediği basın toplantısında, enflasyon konusundaki güvenin artması ve iş gücü piyasasının gücünü koruması halinde Eylül ayında faiz indiriminin gündeme gelebileceğini ifade etti.

Eylül ayındaki toplantı da dahil olmak üzere, gelecek toplantılarda herhangi bir karar alınmadığını belirten Powell, Komite’nin genel düşüncesinin “politika faizini düşürmenin uygun olacağı noktaya yaklaşıldığı” yönünde olduğunu aktardı.

Makroekonomik veri tarafında, bu hafta açıklanan iş gücü piyasası verileri ve özellikle cuma günü yayımlanacak istihdam raporu takip ediliyor. Dün açıklanan verilere göre, özel sektör istihdamı temmuzda 122 bin kişiyle piyasa beklentilerinin altında arttı. Yıllık ücret artışları ise yüzde 4,8 ile son üç yılın en yavaş seviyesini gösterdi. Bu gelişmelerin ardından, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in bu yıl toplamda üç faiz indirimine gidebileceği ihtimali güçleniyor.

Bilanço sezonunda açıklanan şirket finansal sonuçları ise hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırıyor. Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahibi Meta’nın ikinci çeyrekte geliri yüzde 22, net kârı ise yüzde 73 arttı. Şirket, üçüncü çeyrekte de 38,5 milyar dolar ile 41 milyar dolar arasında gelir beklediğini açıkladı. Bu sonuçların ardından şirketin pay vadeli kontratlarının yükseliş eğiliminde olduğu görülüyor. Bugün ise Amazon ve Apple’ın finansal sonuçları yatırımcıların odağında bulunuyor.

Tahvil piyasalarında, Fed’in para politikası kararı ve Powell’ın yönlendirmeleriyle dün alış ağırlıklı bir seyir izlendi. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,06’ya geriledi ve dolar endeksi 104 seviyesine indi. Altının ons fiyatı dün yüzde 1,5 yükseldikten sonra bugün yüzde 0,1 azalışla 2.446 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise Orta Doğu’daki çatışmaların genişleyeceği endişesiyle 81,4 dolardan alıcı buluyor.

New York Borsası’nda dün Nasdaq endeksi yüzde 2,64, S&P 500 endeksi yüzde 1,58 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,24 yükseldi. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne de yükselişle başladı.

Avrupa’da ise dün İtalya hariç alış ağırlıklı bir seyir hakim oldu. Bugün gözler, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz kararına çevrildi. BoE’nin politika faizini sabit tutması beklenirken, BoE Başkanı Andrew Bailey’nin açıklamalarından alınacak sinyallerin varlık fiyatlarında oynaklığı artırabileceği öngörülüyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) politika alanının daralabileceği yönündeki ifadeler de varlık fiyatlarını zorlaştırmaya devam ediyor. Dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,13, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,76, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,53 yükselirken, İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,43 azaldı. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne de yükselişle başladı.

Asya pay piyasalarında bugün Japonya hariç alış ağırlıklı bir seyir öne çıktı. Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda’nın açıklamaları sonrası Japon pay piyasalarında satış baskısı derinleşti. BoJ’un politika faizini 15 baz puan artırarak yüzde 0,25’e çıkarmasının ardından, Ueda verilerin beklentilerle paralel şekilde gelmesi halinde daha fazla faiz artırımı için hazır olduklarını belirtti. Bu durum, pay piyasalarında düşüş eğiliminin bir ara yüzde 3’e ulaşmasına neden oldu ve dolar/yen paritesi 148,51 ile 15 Mart’tan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Bugün açıklanan verilere göre, Japonya’da imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 49,1’e, Çin’de ise 49,8’e düştü. Kapanışa yakın, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,27 gerilerken, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,5, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,1 yükseldi.

Yurt içinde, dün düşüş eğiliminde hareket eden Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,5 azalışla 10.638,58 puandan tamamladı. Dolar/TL, dün yüzde 0,2 artışla 33,1421’den kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında 33,1740 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün dünya genelinde açıklanacak imalat sanayi PMI verileri ile BoE’nin faiz kararı ve Avro Bölgesi’ndeki işsizlik verilerinin takip edileceğini belirtti. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.600 ve 10.500 puanın destek, 10.800 ve 11.000 seviyelerinin ise direnç konumunda olduğu kaydedildi.

Reklam Alanı
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BigBorsa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!