Amerikan borsalarındaki sert düşüşlerin ardından Asya piyasaları da günü negatif bir seyirle tamamladı. Japonya’nın Topix Endeksi, 2016’dan bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi.
BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD ekonomisine ve teknoloji firmalarına ilişkin endişeler, küresel hisse senetlerinde yoğun satış dalgasına yol açtı. Japon hisse senetleri, ülkedeki parasal sıkılaştırma beklentileriyle gerilerken, küresel borsalar üzerindeki baskıyı artırdı.
Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Avrupa borsalarında STOXX 600 Endeksi %1,7’nin üzerinde düşüşle işlem görüyor. Asya’da ise Japonya’nın Topix Endeksi %6,1 düşüşle 2016’dan bu yana en kötü işlem gününü yaşadı. Japon Yen’i, mart ayından bu yana en güçlü seviyesinde işlem gördü ve Japonya’nın ihracata dayalı ekonomisi üzerinde baskı oluşturdu. Güney Kore’den Hong Kong’a kadar diğer Asya borsalarında da hisselerde düşüşler yaşandı. Güney Kore’nin yapay zeka çip üreticisi SK Hynix %10,6 değer kaybetti.
ABD Hazine Tahvilleri Düşüşte
ABD Hazinesi tahvili getirilerinde ise düşüş gözlemlendi. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) çarşamba günkü faiz kararının ardından faiz indirimlerine ilişkin beklentilerin artmasıyla, para politikalarına duyarlı 2 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri 14 ayın en düşük seviyesine ulaştı. Vadeli işlemler yatırımcıları, bu yıl Fed’in yapacağı faiz indirimlerine ilişkin beklentilerini ikiden üçe çıkardı.
Teknoloji Firmaları Kayıpları Artırdı
Küresel borsalardaki satış dalgası, ABD’de haftalık işsizlik başvurularının bir yılın en yüksek seviyesine ulaştığını ve imalatın daraldığını gösteren ekonomik verilerin ardından geldi. Teknoloji kaynaklı kayıplar ise hayal kırıklığı yaratan bilançolardan ve Intel ile Amazon gibi sektör devlerinden gelen zayıf sonuçlardan kaynaklandı. Yatırımcılar, gün içerisinde açıklanacak aylık istihdam verilerine odaklandı.
Japonya’da Faiz Artışı Beklentisi
Japonya’da yatırımcıları tedirgin eden şey, ülkenin merkez bankasının bu haftanın başlarındaki hamlesinin ardından faiz oranlarını daha da artırabileceği işaretleri oldu. Para politikasından sorumlu eski bir icra direktörüne göre, Japonya Merkez Bankası’nın bu haftaki büyük politika değişikliği, ekim ayında başka bir faiz artırımını yüksek oranda olası kılıyor ve üç aylık artış potansiyelini artırıyor.
Bloomberg’ün haberine göre, Singapur merkezli Straits Investment’ın Fon Yöneticisi Manish Bhargava, “Japon Yeni’nin son zamanlarda güçlenmesi ve teknoloji sektöründeki zayıflık Asya borsasını önemli ölçüde etkilemeye hazırlanıyor. Japon ihracatçılar, denizaşırı kazançlarının değerini aşındırdığı için yenin daha fazla değerlenmesi karşısında özellikle savunmasız konumda” ifadelerini kullandı. MSCI Asya Pasifik Endeksi %3,6 geriledi ve üç yılı aşkın sürenin en zayıf performansını gösterdi. Endekste teknoloji ve sanayi şirketleri en çok kaybeden sektörler arasında yer aldı.
ABD Hazine Tahvilleri Güçlü Talep Gördü
ABD Hazine tahvilleri cuma günü itibariyle tekrar yükselişe geçti. 10 yıllık ABD Hazinesi getirileri %4’ün altına çekildi ve güvenli liman varlıklarına olan güçlü talebi yansıttı. 2 yıllık tahvillerin getirileri 2 baz puan düştü ve bir önceki günün 11 baz puanlık düşüşüne katkıda bulundu.
Yen Rallisi Devam Ediyor
Japon Yeni rallisi üst üste dördüncü işlem gününde de devam etti ve paritede 1 dolar 149 yeni gördü. Sterlin, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) faiz oranlarını düşürmesi ve ilerideki faiz indirimleri konusunda temkinli sinyal vermesiyle perşembe günü geriledi. Bloomberg Dolar Endeksi ise sabit bir seyir izledi.
Yen’in son zamanlardaki yükselişinin yanı sıra, dünyanın 1 numaralı ekonomisinin sağlığına ilişkin yenilenen endişeler de Japon hisseleri üzerinde baskı oluşturdu. Tokyo merkezli varlık yöneticisi Mitsubishi UFJ’nin Baş Fon Yöneticisi Kiyoshi Ishigane, “Hisse senetlerinin bu kadar düşmesini beklemiyordum. Bunun nedeni muhtemelen ABD ekonomisinin büyük bir şekilde çökeceğine dair endişeler olması, bu da Japon hisse senetleri için en tatsız model” açıklamasında bulundu.
ABD İstihdam Piyasası
Ekonomistler, hükümetin cuma günü açıklanacak temmuz ayı istihdam raporunda istihdamda ılımlı bir artış bekliyorlar. Tahminciler, işsizlik oranının %4,1’de sabit kalmasını öngörüyorlar.
IG Australia analisti Tony Sycamore, “Sert iniş cininin bir ayağı şişeden çıktı ve bu geceki tarım dışı maaş bordroları hayal kırıklığına uğratırsa yakında iki olacak” dedi. Yeni istihdam edilenlerin sayısı 100.000’in altına düşerse ve işsizlik oranı %4,3’e doğru gerilerse, Sycamore’a göre “işte o zaman tüm bahisler kapanacak.”
Çin Ekonomi Politikaları Üzerinde Baskı
Asya’nın başka bir yerinde, bir Çin merkez bankası politika danışmanı, Pekin’in ekonomi politikalarını aşırı muhafazakar bulduğunu belirten nadir bir eleştiri yayınladı. Danışman, hükümeti mali teşvikleri artırmaya ve enflasyonu teşvik etmeye çağırdı. Ülkenin gösterge CSI 300 hisse senedi endeksi, önceki seanstaki kısa bir rallinin ardından perşembe gününden itibaren kayıplarını genişletti.