GR. ALTIN2.874,06
BTC62.621,41
ETH2.538,83
LTC64,44
BNB565,81
SOL145,46
AVAX26,92
ADA0,350624
DOT4,26
20 Eylül 2024, Cum

Kayıt Dışı Hasılata Rekor Ceza: Bakan Şimşek “Yeni Firmalar Yolda” Dedi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Hazine ve Maliye Bakanlığı müfettişleri, Bakan Mehmet Şimşek’in “çok kazanandan çok vergi alınması” prensibi doğrultusunda denetimlerini sürdürürken, kayıt dışı hasılat elde ettiği belirlenen bir firmaya 6 milyar lira rekor ceza uygulandı.

Yoğun Vergi İncelemeleri

Vergi Denetim Kurulu, büyük mükellefler nezdinde incelemelere aralıksız devam ediyor. İşletmelerin gerçek üretim miktarını tespit etmek için “randıman analizi” yöntemini kullanan kurul, işletmelerde imalatta kullanılan maddeler ve diğer üretim girdileri ile üretilmesi gereken mamul ve çıktıları analiz ederek önemli sonuçlar elde ediyor.

Randıman Analizi ve Kayıt Dışı Hasılat

Tütün ürünleri imalatıyla uğraşan bir firmada yapılan randıman analizi ve kaydi envanter çalışması sonucunda, firmanın kayıt dışı hasılat elde ettiği tespit edildi. Sigara üretim bantlarının kapasite ve çalışma saatleri dikkate alınarak yapılan hesaplamalarda, doğalgaz, tütün ve sigara filtresi tüketimi verileri kullanıldı. İncelemede, işletmedeki bazı belgelerin yasal defter kayıtlarına ve beyanlara dahil edilmediği, sigaraların fatura düzenlendiği halde özel tüketim ve katma değer vergilerinin beyanlara yansıtılmadığı görüldü.

6 Milyar Lira Vergi Cezası

Yapılan inceleme sonucunda, firmaya yaklaşık 6 milyar lira vergi cezası kesildi. Gecikme faiziyle bu rakamın daha da artması bekleniyor. İncelemede, kurumlar, özel tüketim, katma değer vergileri ile geçici verginin de eksik ödendiği anlaşıldı.

Bakan Şimşek’ten Açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni denetim çalışmalarıyla kaydi ve fiili envanter ile randıman analizi çalışmalarına önem verdiklerini belirtti. Vergi müfettişlerinin 9 büyükşehirdeki 707 kuyumcuya eş zamanlı denetim başlattığını ve fiili envanter çalışması yaptığını bildiren Şimşek, “Önümüzdeki dönemde bu tarz denetim yöntemlerini uygulamaya devam edeceğiz. Fiili ve kaydi envanter çalışmaları ile randıman analizi yapılacak yeni sektör ve firmalar sırada. Bu yöndeki çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Vergi Adaleti ve Refah

“Çok kazanandan çok vergi alacağız” mesajını yineleyen Şimşek, büyük mükelleflerin yakından takip edildiğini ve denetimlerin tüm sektörleri kapsayacak şekilde artarak süreceğini vurguladı. Şimşek, vergi adaletini artırma kararlılığını ifade ederek, vergi gelirlerinde sağlanan iyileşmeyi vatandaşların refahı ve ülkenin istikrarı için verimli alanlara yönlendireceklerini belirtti. Ayrıca, vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisi olacaklarını söyledi.

Bu kapsamda, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın vergi denetimlerinde sıkı bir şekilde devam edeceği ve kayıt dışılıkla mücadelede kararlı olduğu görülüyor.

Reklam Alanı
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BigBorsa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!