GR. ALTIN2.875,16
BTC63.034,94
ETH2.548,85
LTC65,59
BNB583,02
SOL146,76
AVAX27,49
ADA0,354177
DOT4,33
21 Eylül 2024, Cts

Uzun vadeli yatırımcılar için doğru strateji

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Borsa İstanbul’da dalgalı seyir devam ederken, uzun vadeli yatırım planları yapan yatırımcılarda endişe artıyor. Ancak uzmanlar, yatırımcıların stratejilerine sadık kalmalarının önemini vurguluyor.

Uzun vadeli yatırımlarda portföy yönetimiyle daha az uğraşmak, daha yüksek getiriler elde etmenin anahtarı olabilir. Haberler, yatırım tavsiyeleri ve araştırmalarla sürekli bilgi bombardımanına maruz kalan yatırımcılar için en basit stratejiler genellikle en mantıklı yaklaşımları sunar. Bu sebeple, uzun vadeli birçok yatırımcı için ‘düzenle ve unut’ stratejisi bugüne kadar oldukça etkili olmuştur.

Uzman Görüşleri

MarketWatch’un haberine göre, Spinnaker Trust’ın Başkan Yardımcısı ve Müşteri Danışmanı Laura McHugh, “Düzenle ve unut stratejisi, bir tasarruf planı ve niyeti oluşturmak için harikadır. Borsada doğru zamanı yakalamaya çalışmamak önemli bir disiplindir. Uzun vadeli yatırım için bir yapı oluşturmak çok önemlidir” diyor.

Servet danışmanlığı şirketi AlphaCore’dan Troy Owens da genç ve yeni başlayan yatırımcılar için bu stratejinin en iyi yaklaşım olduğunu belirtiyor. Owens, “Genç müşterilerimiz için düzenle ve unut yaklaşımı çok iyi çalışıyor. Yatırıma yeni başlayan genç müşteriler için hedef tarihli fonlar niteliksel ve niceliksel olarak iyi sonuç verir. Bu strateji, yatırımcıların serbest kalmasını sağlar” açıklamasında bulundu.

Ancak, bu disiplini özellikle piyasaların dalgalı olduğu dönemlerde sürdürmek zordur. Pazartesi günü ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500, %3’ün üzerinde geriledi. Buna rağmen, endeks yıl başından bu yana %9 yükseldi.

Yatırım Planlarına Sadık Kalmanın Önemi

Yatırım planına sadık kalmanın en büyük avantajlarından biri, yatırımcıların mantıklı bir plan yapmaları ve duygusal nedenlerle ticaret yapmaktan kaçınmalarıdır. Zira, piyasalarda doğru zamanı yakalamaya çalışmak sağlam bir strateji değildir. Yatırımlarını sürekli değiştiren yatırımcılar genellikle getiri fırsatlarını kaçırır ve para kaybederler. Morningstar Direct tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2004’ten 2024’e kadar borsaların en iyi 10 gününü kaçıran yatırımcılar portföylerinin değerinin yarıdan fazla azaldığını gördü.

McHugh, “Bana kalırsa insanların yatırım hesaplarıyla oynaması amatörce bir harekettir. Yatırımdan anlayan ve hedef bazlı plan yapan yatırımcılar, piyasanın düştüğü günleri de hesaba katarlar” dedi.

Yatırımları Düzenli Olarak Gözden Geçirme

Yatırım danışmanları, yaş ilerledikçe ve hayat finansal açıdan daha karmaşık hale geldikçe hesaplar üzerinde yıllık kontroller yapmanın akıllıca olduğunu söylüyor. McHugh, “Düzenle ve unut yaklaşımının kusuru, 23 yaşında kendiniz için oluşturduğunuz planın yaşlandıkça ve emekliliğe yakınlaştıkça artık size uygun olmayabileceğidir. İşte o zaman, nabız kontrolü yapmak için yıllık bir sorumluluk devreye girer” uyarısında bulundu.

Yatırımları, varlık tahsisini ve hedefleri yıllık veya yılda iki kez kontrol etmek, tasarruf sahiplerinin emeklilik yolunda ilerlemesini sağlayabilir. Danışmanlar, bu fonlara odaklandıktan sonra acil durum tasarruflarının geri ödenmesinin de önemli olduğunu belirtiyor.

Mali danışmanlık firması Wescott Financial’ın Ortağı ve Baş Yatırım Sorumlusu Mark McCarron, “Düzenle ve unut yaklaşımının avantajları olduğunu bilmek çok önemlidir. Ancak, yatırımlarınızı tamamen unutmanız gerektiğini de düşünmüyoruz. Piyasa hareketlerine ve haber başlıklarına tepki vermekten kaçınmak istemelisiniz. Uzun vadeli bir bakış açısına sahip olmayı ve bir strateji oluşturmayı hedeflemelisiniz” diyor.

Hayat Değişiklikleri ve Yatırım Stratejileri

McCarron, piyasalardaki dalgalanmalara tepki vermek yerine evlilikler, boşanmalar ve çocuk veya torunların doğumları gibi önemli gelişmelerden sonra hesapları kontrol etmeyi öneriyor. Yatırım uzmanı, “Emeklilik zamanlarında hayatınız değişir. Boşanma, bir eşin ölümü, bazı büyük önemli olaylar hayatınızı yeniden gözden geçirmenizi gerektirebilir. Bu koşullarda uyum sağlayabilmek çok önemlidir” diyor.

McCarron, müşterilerinin piyasadaki her hataya tepki vermek isteme konusunda çeşitli yanıtları olduğunu söylüyor. “Güncel olaylara fazlasıyla odaklanmış, ‘Şimdi ne yapmalıyız?’ deme eğiliminde olan bazı müşterilerimiz var. Diğer müşterilerimizse piyasanın inişli çıkışlı olduğunu bilir ve uzun vadeli performansa odaklanır. Her türlü tepkisel harekete ve davranışsal önyargıya karşı koymaya çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Reklam Alanı
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BigBorsa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!