Wall Street ABD ekonomisinin durumu hakkında giderek daha endişeli hale geliyor. Amerikan hane halkları gerginliği hissediyor ve bu hafta açıklanacak olan ekonomi ve bilanço raporları borsalarda geçtiğimiz hafta pazartesiden bu yana görülen toparlanmayı rayından çıkarabilir.
Küresel borsalar geçtiğimiz haftayı ABD ekonomisine dair endişeler ve Japonya’da taşıma ticaretinin çözülmesi sebebiyle çalkantılı bir biçimde geçirmişti. Endeksler haftanın son işlem gününde ise kayıpları tersine çevirmeyi başarmıştı.
Haftaya iki yılın en sert düşüşüyle başlayan ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 %0,1’den daha az bir haftalık performans ortaya koydu. Nasdaq ve Dow Jones endeksleri ise aynı dönemde sırasıyla %0,2 ve %0,13’lük düşüş gösterdi.
Bu haftaysa küresel yatırımcıların odak noktası ABD temmuz ayı tüketici fiyat endeksi raporu (TÜFE), perakende satışlar ve ABD’nin en büyük perakendecilerinden bazılarının paylaşacakları bilanço verileri olacak. Yatırımcılar perakende firmalarının bilançolarından Amerikan hane halklarının durumu ve resesyon beklentilerine ilişkin mesajlar arayacak.
MarketWatch’un haberine göre Bank of America Küresel Araştırmalar Baş Ekonomisti Michael Gapen ve ekibi konuyla ilgili açıklamasında, “Finansal piyasalar sert iniş riskleriyle ilgili endişelerin kısa bir kriz anına neden olmasının ardından geçici olarak istikrar kazandı. Bu noktadan sonra göstergeler bize ne tür bir ekonomiye sahip olduğumuzu gösterecek: Kademeli olarak yavaşlayan mı yoksa sert bir şekilde yavaşlayan bir ekonomi mi?” ifadelerine yer verdi.
Tüm önemli ekonomik veriler gibi temmuz ayı TÜFE rakamları da piyasalar ve ABD Merkez Bankası (FED) politikaları üzerinde ciddi bir etkiye sahip olabilir. Ancak yatırımcılar ekonomik yavaşlama ve enflasyonun yeterince yavaşlamadığına dair herhangi bir işaretin hisse senetlerinde bir zayıflamaya neden olabileceği endişesiyle piyasalara temkinli yaklaşıyor.
Wall Street Journal anketine katılan ekonomistler manşet enflasyonun temmuz ayında yıllık bazda %3’te sabit kalmasını bekliyor. Gıda ve enerji gibi değişken fiyatların dışarıda tutulduğu çekirdek TÜFE’nin ise haziran ayındaki %3,3’ten temmuz ayında %3,2’ye yavaşlaması bekleniyor.
Morgan Stanley Yatırım Yönetimi Küresel Piyasalar Başkanı Brian Weinstein enflasyonun bir süre daha FED’in %2’lik hedefinden yüksek kalacağını, zira tarihsel olarak TÜFE’nin %2’nin altında sabit kalması durumunun ‘nadiren’ yaşandığını söyledi.
Weinstein, jeopolitik sorunların ve 2024 ABD başkanlık seçiminde adayların ortaya koyduğu ekonomi politikalarının enflasyonu önemli ölçüde %2’nin üzerinde tutacağı konusunda uyardı.
Şirketler tüketicilerin bütçesindeki hasarı hissediyor
FED’in ekonomiyi ayakta tutarken fiyat artışı baskılarını azaltma planı yılın ilk yarısında başarılı oldu. Ancak tüketiciye dönük şirketlerin tüketici harcamalarına ilişkin erken uyarıları son birkaç ay içerisinde değişmeye başladı.
Lüks tüketim firması LVMH geçen ay 2024’ün ilk yarısındaki gelirinin %30’unu oluşturan Çin dışı Asya pazarında ikinci çeyrek satışlarında düşüş bildirdi. Geçen hafta McDonald’s tarafından paylaşılan bilanço verileri enflasyonun tüketicilerin, özellikle de düşük gelirli hanelerin para harcama konusunda daha titiz hale geldiğini gösterdi. Tatil konaklama platformu Airbnb ekonomik görünümün belirsizliğini koruduğu bir dönemde tüketicilerin gecelik konaklama rezervasyonlarını ertelemesi nedeniyle eğlence amaçlı seyahatlerde yavaşlama bekliyor.
Yıllardır süren kalıcı enflasyon ve FED’in parasal sıkılaştırma döngüsü, Kovid-19 pandemisi sırasında biriken tasarrufları tükenen Amerikan hane halklarını zor durumda bıraktı. Birçok tüketici satın aldıkları ürünler konusunda daha seçici olmak zorunda kaldı.
Hirtle Callaghan Baş Yatırım Sorumlusu Brad Conger, “McDonald’s ve Starbucks gibi tüketiciyle birebir iş yapan birçok şirket kâr uyarısında bulundu. Bu beni etkiliyor ve şüphesiz çok zorlu bir tüketici oramı olduğunu gösteriyor. Söz konusu tablo tüketicilerin tasarruflarının tükenmesine, işlerine ve gelecekteki gelirlerine duydukları güven konusunda şüphe duyduklarına işaret ediyor” açıklamasında bulundu.
ABD’nin en büyük perakende şirketleri böyle bir ortamda bu hafta bilançolarını paylaşacaklar. Walmart ve Home Depot sırasıyla salı ve perşembe günleri bilançolarını açıklayacak şirketler arasında yer alıyor. Yatırımcılar gündelik ev eşyaları satan şirketlerden tüketicilerin durumu hakkında daha fazla kanıt bekliyor.
Conger, tüketici harcamalarındaki zayıflığın tüketici sektörünün diğer bölümlerine yayılabileceğini söyledi: “İnsanlar her türlü harcamadan geri çekiliyor, bu da işletmelerin işe alım planlarından geri çekileceklerini dolayısıyla bu da istihdamın ve gelirlerin azalacağı anlamına geliyor.”
Borsa uzmanı, “Borsada biraz panik ve kırılganlık var. Ancak ekonomik veriler için yukarı yönlü küçük sürprizler, piyasa duyarlılığında büyük bir değişiklik yaratmayacak. Yani önümüzdeki birkaç hafta içinde pozitif daha fazla veri noktası görülürse bunların piyasa üzerinde kademeli olarak daha zayıf etkisi olacaktır. Şu anda piyasalar o kadar zayıf ki aşırı tepki veriyorlar” uyarısında bulundu.
Weinstein da piyasada daha fazla oynaklık olacağını ve bunun muhtemelen hisse senetlerinin yükselişine “bir sınır koyacağını” söyledi. Ancak borsa uzmanı “Bunun sert iniş sürecinde olduğumuz anlamına geldiğini sanmıyorum. Bu tablonun bir resesyonu garanti ettiğini düşünmüyorum” diye de ekledi.