GR. ALTIN2.839,62
BTC87.928,89
ETH3.058,13
LTC80,52
BNB619,64
SOL209,92
AVAX31,40
ADA0,59
DOT4,80
15 Kasım 2024, Cum

Ed Yardeni: ABD Doları 2030 yılına kadar güçlü seyredecek

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

ABD Doları’nın güçlü yapısının özellikle uzun vadede en kadar devam edeceği merak ediliyor.

Küresel düzlemde dedolarizasyon süreci başta olmak üzere birçok etkenin ABD Doları’nın tahtını salladığı düşüncesi sıkça dillendiriliyor ancak piyasa uzmanı Ed Yardeni aynı fikirde değil.

2030’a kadar yükselecek

Insider’dan matthew Fox’un haberine göre, piyasanın kıdemli ismi Ed Yardeni, “ABD Doları 2030’a kadar yükselecek” diyor ve dolarizasyonun azaltılmasına ilişkin büyüyen anlatının abartılı olduğunu söylüyor.

Paylaştığı notta Yardeni, ABD Doları’nın 2011’de yaklaşık 75 dolar seviyesine düştüğünden beri uzun vadeli yükseliş trendini sürdürmesini beklediğine dair 5 neden sunuyor. Endeks, doları, küresel para birimleri sepetine göre ölçüyor.

Güçlü bir ABD Doları’nın, paranın ve hisse senedi fiyatlarının dünya çapında nasıl hareket ettiği konusunda büyük etkiye sahip olduğu kabul ediliyor. ABD tüketicileri, artan satın alma gücü yoluyla daha güçlü bir dolardan faydalanabilirken uluslararası şirketler genellikle farklı para birimlerinden elde ettikleri kazançlarını daha az ABD Doları’na dönüştürdüklerinde bastırılmış karlar görüyor.

Güçlenen dolar nedeniyle daha düşük şirket karları da, hisse senedi fiyatlarında aşağı yönlü baskı yaratabiliyor. Ancak bu, hisse senedi fiyatlarının güçlenen bir dolar ortasında yükselemeyeceği anlamına gelmiyor.

ABD Dolar Endeksi, Nisan 2011’deki düşük seviyesinden bu yana yüzde 39 oranında yükselirken S&P 500 aynı zaman diliminde yüzde 312 oranında yükseldi. Ve Aralık 2020’den bu yana, ABD Doları yüzde 13 oranında artarken S&P 500’de bu oran, yüzde 51’e dayandı.

Yardeni, “ABD Doları’nın gücü, pandemi sonrası boğa piyasasının temel bir özelliği oldu” diyor ve ABD Doları’nın bu on yılın geri kalanında da güçlü kalacağı beklentisinin 5 nedenini şöyle sıralıyor…

Para politikası

ABD Doları, yıl sonuna kadar önemli faiz indirimi beklentileri nedeniyle faiz oranlarının düşmesiyle son haftalarda zayıfladı. Ancak Yardeni, piyasanın faiz indirimleri konusunda kendini aştığını ve bu nedenle de ABD Doları’nın güçlenmesi gerektiğini düşünüyor.

Yardeni, “Gelecek altı ay içinde faiz oranında 100-125 baz puanlık indirim beklentilerinin yükselmesi, Hazine getiri eğrisinin tamamının çökmesine yardımcı oldu. Fed yetkililerinin, beklediğimiz gibi bir sonraki ekonomik gösterge grubunun beklentileri aşması durumunda bu beklentilere karşı koymasını bekliyoruz” diyor.

Dalgalı ‘yen’

Reklam Alanı

Japonya Merkez Bankası’nın sürpriz faiz oranı artışı ve ardından gelen ‘carry trade’in geri çekilmesi hadisesiyle birlikte yen’de dalgalanma görüldü.

Ancak Yardeni’ye göre, bu dalgalanma azaldığında ve yen istikrara kavuştuğunda, bunun ABD Doları’nın yükselmesi için potansiyel bir katalizör işlevi görmesi gerekiyor.

Yardeni, “BoJ Başkanı Ueda’nın Cuma günü Japonya Parlamentosu’nda görünmesi öncesinde trader’lar yen satın almak için dolar satıyordu. Yen, CFTC vadeli işlemler ve opsiyon verilerine göre, hedge fonlarının kısa yen pozisyonlarını hızla azaltmasıyla Pazartesi günü dolara karşı yaklaşık yüzde 1 değer kazandı” diye yazıyor.

Ekonomik sürprizler

Son haftalarda ABD ekonomisinde bazı aksaklıklar yaşandı; bunların çoğu Temmuz ayındaki zayıf istihdam raporu ve artan işsizlik oranıyla tetiklendi. Ancak Yardeni, Temmuz ayındaki zayıflığın çoğunu, sel ve elektrik kesintileri nedeniyle Teksas için büyük bir yıkıma yol açan Beryl Kasırgası’na bağlıyor.

Yardeni, “Bu sorunlar geride kaldığında, ABD ekonomisi toparlanmalı ve doların kazanması için bir katalizör daha eklemeli. Beryl Kasırgası’nın ekonomik göstergeler üzerindeki etkisi azaldıkça, Citigroup Ekonomik Sürpriz Endeksi’nin önümüzdeki haftalarda toparlanmasını bekliyoruz. Bu, uzun vadeli tahvil getirilerini destekleyerek doların yükselmesine yardımcı olmalı” diye belirtiyor.

Jeopolitik gerginlikler

Yardeni’ye göre, Orta Doğu’daki gerginlikler artarsa, bunun daha yüksek bir dolar anlamına gelmesi gerekiyor. Bunun nedeni, ABD para biriminin dünya çapındaki yatırımcılar için birincil güvenli liman varlığı olması.

Yardeni, “İsrail ile İran arasındaki gerginliğin tırmanması petrol fiyatlarını, tahvil getirilerini ve dolayısıyla doları yükseltir. Ancak ciddi bir tırmanma güvenli liman varlıklarına kaçışı teşvik eder, tahvil fiyatlarını yükseltir ve aynı anda dolara değer kazandırır. Rusya-Ukrayna savaşı da benzer şekilde düşünülebilir; Ukrayna artık Rus enerji üretimini tehdit ediyor” diye yazıyor.

Güçlü talep

Yabancı yatırımcılar, esasen risksiz yatırımlarda önemli getiriler sunduğu için ABD borcundan hala vazgeçemiyor. Yabancılar, Hazine tahvilleri satın almak için para birimlerini dolara çeviriyor ve bu da dolara olan talebin daha da artmasına yol açıyor.

Yardeni, “Haziran ayında sona eren 12 ay boyunca, yabancı yatırımcılar 451 milyar dolar tutarında uzun vadeli Hazine tahvili, 318 milyar dolar tutarında ABD şirket tahvili ve 168 milyar Dolar tutarında hisse senedi satın aldı” diyerek dolara yönelik talebin ne kadar güçlü olduğunun altını çiziyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BigBorsa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!