ABD ekonomisi için resesyon senaryosu rafa kalkmış gözükse de ekonomist David Rosenberg, verilerde önemli kırılmalar yaşandığı görüşünde.
ABD ekonomisi büyümeye devam ederken bile önde gelen ekonomist David Rosenberg, neden hala durgunluktan endişe duyduğunu açıklıyor.
Durgunluk göstergeleri
Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Rosenberg Research‘ten ekonomist David Rosenberg, paylaştığı notta, “Son haftalarda ve aylarda bir dizi sinyalin tetiklenmesinin ardından, durgunluğun ABD ekonomisini vurma olasılığı artıyor” diyor. Durgunluk göstergelerinin bir listesini derleyen Rosenberg, “En iyi durgunluk göstergesi nedir? Bu cevaplanması zor bir soru; o nedenle neden hepsine bakmıyoruz?” diye soruyor.
Rosenberg’in 20 durgunluk göstergesinden oluşan derlemesi, ABD ekonomisinin durgunluk çağrılarına meydan okuyarak dirençli gidişatını sürdürdüğü bir dönemde gelmesi bakımından önem taşıyor.
İkinci çeyrek GSYİH büyümesi beklenen yüzde 2,8 seviyesinden yüzde 3’e revize edildi, perakende harcama verileri hala sağlam ve tüketicilerin yakında Fed’in faiz oranlarını düşürmesiyle nefes alması bekleniyor ve tüm bunların Eylül ayında gerçekleşeceği düşünülüyor.
20 sinyalden 9’u tetiklendi
Ancak Rosenberg’e göre, bazı endişe verici sinyaller, tarihsel veriler bağlamında bakıldığında, ekonomik bir gerilemenin eşiğinde olunduğunu gösteriyor. Rosenberg, “Göstergelerin göstergesi durgunluğa işaret ediyor” diyor.
Rosenberg tarafından derlenen 20 durgunluk göstergesinden 9’u tetiklenmiş durumda. Yanan durgunluk sinyallerinden bazıları arasında Sahm Kuralı, Öncü Ekonomik Gösterge Endeksi ve ters getiri eğrisi yer alıyor.
Henüz belirmemiş durgunluk göstergelerinin çoğu, sağlam kalmaya devam eden üretim ve ulaştırma sektörlerine ait bulunuyor. Rosenberg, “Şu anda, takip ettiğimiz durgunluk göstergelerinin yüzde 45’i tetiklendi. 1999 yılına geri dönersek, bu veriler her seferinde bir resesyona işaret etti” diyor.
Durgunluğa dayanıklı varlıklara yönelin
Yanıp sönen sinyallerin listesi, yalnızca yüzde 10‘unun tetiklendiği 2022’den bu yana istikrarlı bir şekilde artıyor ve 2023’te ve 2024’ün ilk yarısında yaklaşık yüzde 25‘e kadar yükseliyor ve o zamandan beri durgunluk uyarılarının daha da arttığı gözleniyor.
Rosenberg, “Bazen daha fazlası daha fazladır ve bu da bunun bir örneği. Ekonominin farklı sektörlerindeki durgunluk eşiklerine bakıldığında, 2024 ortasından bu yana bir şeylerin değiştiği açıkça görülüyor. Bu da uzun zamandır beklenen yavaşlamanın sonunda geldiğini gösteriyor olabilir” diyor.
Olası bir ekonomik gerilemeye hazırlık için Rosenberg, yatırımcılara portföylerini Hazine bonoları ve altın gibi ‘durgunluğa dayanıklı’ varlıklarla çeşitlendirmelerini ve kamu hizmetleri ve temel tüketim malları gibi savunma amaçlı hisse senetlerine yönelmelerini öneriyor.