GR. ALTIN3.000,17
BTC67.332,06
ETH2.548,82
LTC70,07
BNB591,30
SOL175,06
AVAX27,05
ADA0,352473
DOT4,23
24 Ekim 2024, Per

Endekslerden kovulan hisseler yatırımcılar için fırsat mı?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Ünlü yatırımcı Rob Arnott, borsa yatırım fonları (ETF) dünyasına yenilikçi bir yaklaşımla adım atıyor. Büyük borsa endekslerinden çıkarılan hisselerin uzun vadede daha güçlü performans gösterdiğine inanan Arnott, bu şirketlere yatırım yapacak bir ETF oluşturarak dikkatleri üzerine çekiyor.

Arnott’un kurucusu olduğu dev yatırım firması Research Affiliates, Deletions ETF adını taşıyan bu fon ile S&P 500 ve Russell 1000 gibi büyük endekslerden çıkarılan şirketlerin performansını hedef alıyor. Arnott’a göre, bu şirketler genellikle depresif bir satış dalgasının kurbanı olurken, sonraki beş yıl içinde beklenmedik bir şekilde değer kazanabiliyorlar.

Arnott, bu şirketlerin endekslerden düştükten sonra genel performansının, eski endekslerinin performansını aştığına dikkat çekiyor. Arnott’a göre, endekslerden çıkarılan şirketler zamanla toparlanarak yatırımcılara güçlü getiri sağlayabiliyor. Örnek olarak, 2017’de Russell 1000 Endeksi’nden çıkarılan ve beş yıl içinde %535 getiri sağlayan mağaza zinciri Dillard’s’ı gösteriyor.

“Iskarta Hisselerle %5 Getiri Potansiyeli”

Arnott, bu yeni ETF hakkında yaptığı açıklamada, “Herkes ezilenin yanında olmayı sever. Peki, neden ıskartaya çıkarılan hisseleri satın almayalım? Üstelik tarihsel olarak beş yıl içinde %5 kazandırdıklarına dair güçlü kanıtlar var,” ifadelerine yer verdi. Ünlü yatırımcı, endekslerden çıkarılan hisselerin aslında gelecekte önemli bir kazanç potansiyeli sunduğunu savunuyor.

Arnott, “akıllı beta yatırımının babası” olarak biliniyor ve geniş tabanlı endekslerin performansını aşmayı amaçlayan bir yatırım stratejisi benimsemekte. Bu strateji, aktif ve pasif yatırımın bir karışımını içeriyor ve Arnott’un yönetiminde olan Research Affiliates, toplamda 147 milyar dolarlık varlığı yönetiyor. Ancak, firma genellikle fonlarını kendisi yönetmiyor ve üçüncü taraf yönetimcilerle çalışıyor.

ETF’lerin Yükselişi ve Deletions ETF’nin Potansiyeli

ETF’lerin geleneksel yatırım fonlarına karşı zemin kazandığı bir dönemde, Arnott’un Deletions ETF girişimi büyük ilgi görebilir. Morningstar Direct’in verilerine göre, yatırımcılar 2023’ün Ocak-Temmuz ayları arasında ETF’lere 518 milyar dolardan fazla yatırım yaparken, geleneksel yatırım fonlarından 173 milyar doların üzerinde para çekti.

Arnott ve ekibi, Deletions ETF’yi kendileri başlatarak bu büyüyen pazardan daha fazla pay almayı hedefliyor. ETF’nin prospektüsüne göre, fon ilk yılında %0,09 ücret alacak, sonraki yıllarda bu ücret %0,39’a çıkacak.

Arnott, fonun kendi bünyelerinde başlatılmasının daha fazla kâr elde etmelerine olanak sağladığını belirterek, “Bu bizim eğlenerek hazırladığımız ilginç bir fikrimizdi ve gelirin çoğunu da kendimiz almak istiyoruz” diye ekledi.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BigBorsa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!