GR. ALTIN2.825,59
BTC63.032,42
ETH2.428,93
LTC65,23
BNB563,71
SOL141,73
AVAX26,30
ADA0,352281
DOT4,26
19 Eylül 2024, Per

Finansal Kurumlar Birliği: Banka dışı finans sektörünün önünü açılacak

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB) 12. Olağan Genel Kurulu, İstanbul Finans Merkezi’ndeki VakıfBank Konferans Salonu’nda yapıldı. Toplantıya, İstanbul Vali Yardımcısı Şevket Atlı, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir ve diğer üyeler katıldı.

Toplantıda konuşan FKB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emre Ballı, Birliğin 11. kuruluş yıl dönümünü kutlamanın gururunu taşıdıklarını belirtti. Ballı, 5 sektör ve 124 üye şirketle birlikte Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hamlesinde üzerlerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmek için çalıştıklarını vurguladı.

Ballı, “Ürün ve hizmetlerimizle sanayicilerden KOBİ’lere ve ihracatçılara kadar ekonomiye itici güç veren tüm paydaşlarımıza dokunmaya, finansal çözümlerle yanlarında olmaya çalışıyoruz. Banka dışı finans sektörünün önünü açacak ve finans sistemi içindeki konumunu güçlendirecek düzenlemeler devreye alındığında, ekonomiye sağlayacağımız katkının çok daha büyük olacağına inanıyoruz” dedi.

Banka Dışı Finans Sektöründe Büyüme Hedefi

Ballı, dünyada banka dışı finans kesiminin toplam finans sektörü içindeki payının yüzde 40’ların üzerine çıktığını, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 16 seviyelerinde olduğunu belirtti. Bu oranla yetinmediklerini söyleyen Ballı, uygun vade ve koşullarda kaynak temini konusunda sektör firmalarının yaşadığı zorluklara dikkat çekti. İhracata, ticarete ve yatırıma yönelik kamu kaynaklarının sektöre dahil edilmesinin önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

Yasal Düzenlemeler ve Talepler

Gelecek döneme yönelik taleplere de değinen Ballı, üye şirketlerin alternatif fon kaynaklarına erişimini kolaylaştırmak amacıyla, Merkez Bankası para piyasalarında işlem yapmalarına imkan tanıyacak yasal düzenleme taleplerinin dikkate alınmasını istedi. Varlık yönetim sektörünün 6361 sayılı Kanun’a geçiş sürecinin hızlandırılmasının yanı sıra, yatırım teşvik belgesi kapsamındaki işlemlerde, teşvik şartlarının ihlali durumunda finansal kiralama şirketlerinin sorumlu tutulmaması için ilgili kanunlarda düzenleme yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Ballı, ayrıca, finansal kiralama şirketlerinin bankalardan kullandığı kredilerde rekabeti bozan unsurların giderilmesi ve Tapu Kanunu’ndaki yabancı şahıslar için getirilen mülkiyet kısıtlamalarının finansal kiralama şirketleri açısından kaldırılmasının önemine dikkat çekti. KKDF’nin kaldırılması ve tasarruf finansman sektöründe ürün çeşitliliğinin artırılması için mevzuat değişikliklerinin de katkı sağlayacağını ifade etti.

2024 Yılı İşlem Hacmi ve Büyüme Oranları

Ballı, 2024 yılının ilk 6 aylık dönemiyle ilgili rakamları da paylaştı. İşlem hacminin 830 milyar liraya, aktif toplamının 787 milyar liraya ulaştığını belirten Ballı, öz kaynak büyüklüğünün 147 milyar lira, müşteri sayısının ise 6 milyona ulaştığını söyledi.

Finansal kiralama sektöründe faaliyet konusu alacakların yüzde 25 büyüyerek 203 milyar lira seviyesine ulaştığını, faktoring sektörünün işlem hacminin yüzde 64 büyüyerek 522 milyar liraya yükseldiğini ifade etti. Finansman sektörünün aktif büyüklüğünün yüzde 67 büyüyerek 164 milyar TL’ye ulaştığını belirten Ballı, varlık yönetim şirketlerinin devraldığı portföy büyüklüğünün 109 milyar lira olduğunu, tasarruf finansman sektöründe ise toplam sözleşme tutarının 275 milyar liraya ulaştığını açıkladı.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BigBorsa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!