GR. ALTIN2.825,59
BTC63.032,42
ETH2.428,93
LTC65,23
BNB563,71
SOL141,73
AVAX26,30
ADA0,352281
DOT4,26
19 Eylül 2024, Per

BM Genel Kurulu’nda Filistin için tarihi anlar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Filistin, tarihte ilk kez Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oturumunda diğer devletlerin arasında bir sandalye sahibi olarak temsil edildi.

Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurul dönemi, Başkan Dennis Francis’in oturum başkanı tokmağını yeni başkan Philemon Yang’a devretmesiyle sona erdi. Francis, görevi süresince BM Şartı prensiplerine sadık kaldığını ve bu süreçte özellikle Gazze’deki ölüm ve yıkımın on yıllardır görülmemiş bir düzeye ulaştığını belirtti. Francis, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalara dair gözlemlerini ve ateşkes ile uzun vadeli bir siyasi çözüm için kalpten dileklerini vurguladı.

Yeni başkan Philemon Yang, sürdürülebilir ekonomik büyümeyi ve barış ile güvenliği öncelikli hedefleri arasında sıraladığını açıkladı. Yang, çatışmaları önlemeye odaklanmanın önemine dikkat çekerek, BM Genel Kurulu’nun çatışmaları çözme konusundaki çabalarını artırmasını talep edeceğini belirtti. Ayrıca, insan haklarının korunması ve uluslararası hukukun güçlendirilmesi için aktif çalışacağına söz verdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 78. dönemin “çok fırtınalı” geçtiğini, yıl boyunca yoksulluk, adaletsizlik, çatışma ve şiddetin sürdüğünü ifade etti. Guterres, geçen yılın kayda geçmiş en sıcak yıl olduğuna dikkat çekerek, bu zorluklara rağmen birlikte hareket ederek başarıya ulaşma umudunun ve ilhamının önemli olduğunu vurguladı. 79. dönemde üye ülkelere birçok görev düştüğünü belirterek, çözümlerin üretilmesi gereken önemli konular olduğunu söyledi.

BM Genel Kurulunda 10 Mayıs’ta kabul edilen karara göre, Filistin’in BM üyeliği BM Güvenlik Konseyi’nde yeniden değerlendirilecek ve gözlemci statüsündeki Filistin’e bazı ilave haklar tanınacak. Filistin’in BM Genel Kurulu oturumlarına, BM organları tarafından düzenlenen toplantılara ve BM konferanslarına katılımı için gerekli düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemelerin istisnai ve emsal teşkil etmeyecek şekilde yapılması talep edilmişti. Filistin’in BM Daimi Temsilciliği, bu düzenlemelerin ardından ilk kez BM Genel Kurul oturumuna katılacaklarını ve üye ülkeler arasında yerlerini alacaklarını duyurdu.

BM 79. Genel Kurulu, 22 Eylül’de “Geleceğin Zirvesi” ile açılacak ve yüksek düzeyli hafta 24 Eylül’de başlayacak. Bu oturumda dünya liderleri, çeşitli küresel sorunlar hakkında konuşacak. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, açılış gününde üçüncü sırada konuşması öngörülüyor. Genel Kurula, 190 ülkeden üst düzey katılım bekleniyor, bu da küresel diplomasi ve işbirliği açısından önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BigBorsa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!