GR. ALTIN2.832,84
BTC63.000,32
ETH2.467,26
LTC65,44
BNB566,19
SOL143,32
AVAX26,41
ADA0,351824
DOT4,28
20 Eylül 2024, Cum

Faiz indirimi borsayı batıracak mı çıkaracak mı?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerine gitmesi hisse senetlerinde yükselişe neden olabilir, ancak tarihsel veriler tam tersi bir senaryonun da mümkün olduğunu gösteriyor. Yatırımcılar Fed’in faiz oranlarını düşürmesinden nasıl bir sonuç çıkacağı konusunda belirsizlik içinde.

Fed’in Faiz İndirimlerinin Tarihsel Verileri

Fed’in para politikasını gevşetmesiyle hisse senetlerinin nasıl tepki vereceği tarihsel olarak farklı sonuçlar göstermiştir. Goldman Sachs’ın stratejisti Vickie Chang’e göre, 1980’lerden bu yana Fed, 10 kez faiz indirimi gerçekleştirdi. Bu indirim döngülerinden dört tanesi resesyonla sonuçlanırken, altısı ekonomik büyümeyi destekleyerek hisse senetlerinde yükseliş getirdi.

Özellikle resesyon odaklı faiz indirimleri, S&P 500 Endeksi’nin ilk altı ayda ortalama yüzde 10’luk bir düşüş yaşamasına neden oldu. Yatırımcılar Çarşamba günü gerçekleşecek toplantıdan çıkacak kararlarla ekonominin durumu hakkında daha fazla bilgi edinmeyi beklese de, hisse senetlerinin asıl tepkisi önümüzdeki aylarda açıklanacak verilere bağlı olacak.

Faiz İndiriminin Piyasalara Olası Etkisi

Fed’in faiz oranlarını ne kadar indireceği, yatırımcıların ekonomiye dair algılarını doğrudan şekillendirebilir. Çalışma Bakanlığı’ndan gelen son veriler, işe alımlarda yavaşlama ve işgücüne katılımda artış olduğunu gösteriyor. Ancak işten çıkarmalar henüz kayda değer bir artış göstermedi. Enflasyonda ise bazı kalıcı hizmet maliyetlerinin etkisiyle tam anlamıyla bir rahatlama yaşanmadı.

Yatırımcıların ekonomiye olan güveni, hisse senetlerinin 2024 yılında yükselmesine katkıda bulundu, ancak bu güven son zamanlarda sarsıldı. Ağustos ve Eylül aylarında yaşanan satış dalgaları, işsizlik endişelerinin büyümesiyle ilişkilendiriliyor.

Fed’in Geriden Gelme Riski

Bazı ekonomistler, Fed’in ekonomik döngünün gerisinde kaldığını ve faiz indirimlerini daha önce yapması gerektiğini savunuyor. Özellikle 50 baz puanlık bir indirim, piyasaların Fed’in geride kaldığı ya da daha kötü ekonomik verilere sahip olduğu algısını güçlendirebilir. Bu durum, hisse senetlerinde olumsuz bir tepkiye neden olabilir.

Deutsche Bank stratejistlerine göre, bu belirsizlik Fed’in ne karar alırsa alsın hisse senetlerinde bir satış dalgasına yol açabilir. Efsanevi bir başarıyı yakalayıp yakalayamayacağı ise Fed Başkanı Jerome Powell’ın resesyonu önleme becerisine bağlı olacak.

 

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BigBorsa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!