GR. ALTIN2.828,15
BTC63.353,82
ETH2.467,11
LTC65,65
BNB567,49
SOL143,60
AVAX26,41
ADA0,353953
DOT4,31
19 Eylül 2024, Per

Faiz indirimleri sonrası borsalar ne yapacak?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

ABD Merkez Bankası (FED) politika faizlerini indirmeye başladığında borsalara ne olacak? Küresel yatırımcıların son günlerde cevabını en çok merak ettiği soru bu. Ancak tarihsel veriler bu sorunun cevabının belirsiz olduğunu gösteriyor.

MarketWatch’un haberine göre Sentimentrader’ın Kıdemli Araştırma Analisti Jason Goepfert konuyla ilgili açıklamasında, “Yorumlar bir yana, federal fon oranlarında yakın zamanlarda beklenen indirim yatırımcılar için tam bir saçmalık haline geldi. Borsaların önemli bir faiz döngüsü sonrası gelecek dönem getirilerine ilişkin tutarlı bir model bulunmuyor” ifadelerine yer verdi.

FED yönetiminin iki gün süren para politikası toplantısının ardından bugün faiz kararını açıklaması bekleniyor. Üstelik yatırımcıların %60’ından fazlası en az 50 baz puanlık ciddi bir faiz indirimi bekliyor.

Goepfert faiz artışı dönemlerinin ardından gelen son üç ciddi faiz indirimini ardından önemli ölçekte ayı piyasaları görüldüğünü hatırlattı. Ancak borsa uzmanına göre bundan öncesine dair gerçek bir model bulunmuyor. Üstelik S&P 500 Endeksi’nin ilk faiz indirimi sırasında zirveye çok uzakta olmadığına da dikkat çeken Goepfert mevcut faiz indiriminin etkilerinin daha önceki hiçbir modele benzemediğini vurguladı.

Yatırımcılar ve analistler, borsaların performansı ve faiz indirimleri söz konusu olduğunda tarihsel bağlamların önemli olduğunu vurgularlar. Bir parasal genişleme döneminde faiz indirimlerinin ekonomideki yavaşlamayı körelttiği veya önünü kestiği görülürse hisse senetleri ve riskli olarak algılanan diğer varlıklar için pozitif yansımalara sebep olabilir.

Ancak faiz indirimlerinin geç kaldığı ve ekonominin bir çukura doğru ilerlediği algısı ortaya çıkarsa bu tablo yatırımcıları endişelendirebilir ve hisse senetlerine zarar verebilir.

Goepfert araştırmasında ekonominin önündeki yol haritasını ölçmeye çalışmakla ilgilenmiyor. Borsa analistinin raporunda, “bir faiz indiriminin ileriye dönük getirileri önemli ölçüde etkileyecek bir ekonomik resesyondan önce gelip gelmeyeceği” konusunda bir yargıya varılamayacağına işaret edildi.

Tarihsel verilere bağlı kalındığında faiz indirimlerinin hisse senetleri üzerindeki etkisi ise karışık. Goepfert tarih boyunca faiz indirimlerinin riskli varlık getirilerinde oldukça ikili sonuçlar verdiğine dikkat çekti. Piyasaların ertesi yıl boyunca olan getirileri “düşük riskli varlıklarda önemli getiriler veya yüksek riskli varlıklarda sınırlı getiriler” şeklinde. Bir orta yol ise görünmüyor.

Borsa analisti faiz indirimi sonrası için yatırımcılara sonraki iki haftayı incelemeyi öneriyor. Zira Goepfert’e göre piyasalardaki risk seviyesi bu süre içerisinde getirileri aşarsa bu borsaların bir sonraki yılı zorlu geçireceğine dair güçlü bir işaret olabilir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BigBorsa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!