GR. ALTIN2.875,16
BTC62.887,97
ETH2.576,19
LTC67,41
BNB582,77
SOL143,98
AVAX26,98
ADA0,348825
DOT4,33
22 Eylül 2024, Paz

Lüks yat satışlarında kayıt dışı hasılat tespiti

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, “çok kazanan ancak az vergi veren” mükelleflere yönelik incelemelerini hızlandırdı. Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında turizm bölgelerinde yapılan lüks harcamalara ve özellikle yat ve tekne satışlarına odaklandı. Bu çerçevede, 2021-2023 yılları arasında gerçekleştirilen satışların büyük kısmında vergi kaybı tespit edildi.

Gelir İdaresi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan aldığı verileri uluslararası bilgi değişimi kapsamında çapraz kontrole tabi tutarak, 45 binin üzerinde özel tekne ve yat satışını inceledi. Yapılan analizlerde, 15 bin gerçek kişi ve 1527 şirketin, satış bedellerini gerçek fiyatın altında beyan ettiği belirlendi. Bu incelemeler sonucunda 1,4 milyar liralık kayıt dışı hasılat tespit edildi.

Satışlarda Büyük Farklar Tespit Edildi

Gelir İdaresi, yat ve tekne satışlarında beyan edilen satış bedelleri ile gerçek fiyatlar arasındaki farkları belirlemek için kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Sigorta verileri ve kasko değerlerini de inceleyen kurum, yapılan saha çalışmalarıyla bu satışların genellikle düşük bedellerle beyan edildiğini ortaya çıkardı. Özellikle 5 yıl içinde elden çıkarılan yat ve teknelerde, satış bedeli ile alış maliyeti arasındaki fark üzerinden vergi doğarken, ticari kazanç sayılması durumunda hem gelir veya kurumlar vergisi hem de KDV uygulanması gerektiği belirtildi.

Yeni Denetim Yöntemleri Devreye Alınıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin açıklamasında kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı. Şimşek, “Çok kazanan ancak az vergi verenlerin kapısını çalmaya devam ediyoruz. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelemiz genişleyerek devam edecek. Satış bedellerini düşük gösterenlerden gerekli vergi ve cezalar talep edilecek.” dedi.

Bakan Şimşek, Gelir İdaresi’nin yeni denetim yöntemlerini devreye alacağını ve sektörel saha denetimlerinin yoğunlaştırılacağını belirtti. “Vergilendirilmeyen kazançla çok harcayanları ve lüks harcamalar yapanları yakından izlemeyi sürdüreceğiz,” diyen Şimşek, vergi adaletini sağlama konusundaki kararlılıklarını yineled

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BigBorsa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!