GR. ALTIN2.998,46
BTC68.196,57
ETH2.643,95
LTC75,03
BNB597,61
SOL156,28
AVAX28,12
ADA0,352454
DOT4,40
19 Ekim 2024, Cts

Türkiye’nin ihracatının yüzde 42’si AB ülkelerine

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Genel Ticaret Sistemi (GTS) verilerine dayanarak bu yılın ocak-eylül dönemine ilişkin ihracat verilerini paylaştı. Gültepe, Türkiye’nin bu dönemde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yaptığı ihracatın yüzde 3,1 artışla 80,4 milyar dolara ulaştığını belirtti. Bu artışla birlikte, AB’nin Türkiye’nin toplam ihracatındaki payı yüzde 41,7 olarak kaydedildi.

9 Aylık İhracat Beklentilerin Altında Kaldı

Gültepe, ocak-eylül döneminde Türkiye’nin toplam ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 artarak 192,8 milyar dolara yükseldiğini ancak bu artışın beklentilerin gerisinde kaldığını söyledi. Küresel rekabetteki zorluklar ve AB’deki sıkılaştırıcı politikaların, ihracat artışının sınırlı kalmasında önemli bir rol oynadığını vurguladı. Geçen yılın aynı döneminde AB ülkelerine yaklaşık 78 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, bu yıl 80,4 milyar dolarlık seviyeye ulaşıldı.

AB ülkelerine yapılan ihracatta 16 ülke artış gösterirken, 10 ülkede ise azalma yaşandı. Değer bazında en yüksek ihracat artışı 736 milyon dolarla Hollanda’ya gerçekleşti.

İlk Sırada Almanya Yer Aldı

AB’ye ihracat sıralamasında ilk sırayı Almanya alırken, Almanya’ya yapılan ihracatın yüzde 3,7 azalarak 15,3 milyar dolara düştüğü açıklandı. Almanya’yı sırasıyla 9,4 milyar dolarla İtalya, 7,4 milyar dolarla İspanya, 7,2 milyar dolarla Fransa ve 6,4 milyar dolarla Hollanda takip etti.

Çelik Sektörü Zirvede, Zeytin ve Zeytinyağında Gerileme

Gültepe, sektörel bazda çelik sektörünün 1,2 milyar dolarlık artışla dikkat çektiğini ve ocak-eylül döneminde 5,1 milyar dolarlık ihracata ulaştığını belirtti. Çelik sektörünü kimyevi maddeler, otomotiv, fındık ve mamulleri sektörlerinin izlediği ifade edildi. AB’ye en fazla ihracat gerçekleştirilen sektör ise 18 milyar dolar ile otomotiv oldu. Otomotiv sektörünü 10 milyar dolarla kimyevi maddeler, 8,4 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 5,5 milyar dolarla elektrik ve elektronik ve 5,1 milyar dolarla çelik sektörleri takip etti.

Bazı sektörlerde ise ciddi düşüşler yaşandı. Özellikle zeytin ve zeytinyağı ihracatının yüzde 39,5 oranında gerileyerek 226,7 milyon dolara düştüğü belirtildi. Deri ve deri mamulleri sektörü de 555,2 milyon dolardan 476,5 milyon dolara, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ise 8,9 milyar dolardan 8,4 milyar dolara geriledi.

Gültepe’nin değerlendirmeleri, Türkiye’nin ihracat performansında mevcut zorlukları ve sektör bazlı gelişmeleri gözler önüne serdi.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BigBorsa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!