Dünya Bankası’nın “Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da Büyüme” başlıklı yeni raporuna göre, bölgede süregelen çatışmaların tetiklediği belirsizlikler, ekonomik büyümenin yavaş seyretmesine neden oluyor. 2023 yılında yüzde 1,8’lik bir büyüme kaydeden Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) ekonomisinin, bu yıl yalnızca yüzde 2,2 oranında büyümesi bekleniyor. Raporda, bölgedeki kişi başına düşen ortalama gelirin son 50 yılda yalnızca yüzde 62 artış gösterdiği ve dünya ortalamasının gerisinde kaldığı vurgulandı.
KİK Ülkeleri Büyüme Beklentilerini Yükseltiyor
Raporda, bölge genelindeki sınırlı büyümenin Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinden kaynaklandığı ifade edildi. 2023 yılında yüzde 0,5 seviyesinde kalan KİK ekonomilerinin büyüme hızının, 2024’te yüzde 1,9’a çıkması bekleniyor. Ancak, MENA bölgesinin diğer kesimlerinde ekonomik büyümenin yavaşlayacağına dikkat çekildi. Çatışmalardan olumsuz etkilenen ülkelerde belirsizliklerin arttığına işaret eden Dünya Bankası, bu durumun ekonomik toparlanmayı daha da zorlaştırdığını belirtti.
Filistin’de Ekonomik Çöküş Tehlikesi
Raporda, Orta Doğu’da süregelen çatışmaların büyük insani ve ekonomik kayıplara yol açtığı vurgulanırken, Filistin topraklarının ciddi bir ekonomik daralma ile karşı karşıya olduğu ifade edildi. Gazze ekonomisi, 2024’ün ikinci çeyreğinde yüzde 86’lık keskin bir daralmayla neredeyse tamamen durma noktasına geldi. Batı Şeria’da da ekonomik faaliyetler büyük ölçüde duraksarken, daha sıkı hareket kısıtlamaları, azalan tüketim ve mali kriz nedeniyle yüzde 23’lük bir daralma yaşandı.
Komşu Ülkelerde de Ekonomik Sorunlar Derinleşiyor
Lübnan’da çatışmanın devam eden etkilerinin ekonomik görünümü oldukça belirsiz hale getirdiği belirtilirken, Ürdün ve Mısır gibi komşu ülkelerin de turizm ve mali gelirlerdeki düşüşlerden etkilendiği kaydedildi. Dünya Bankası, bölgedeki ekonomik sorunların çözümü için istikrarlı politikaların ve çatışma ortamının sonlandırılmasının kritik olduğunun altını çizdi.