GR. ALTIN2.981,16
BTC67.886,03
ETH2.637,85
LTC72,13
BNB597,62
SOL153,59
AVAX27,61
ADA0,347078
DOT4,25
18 Ekim 2024, Cum

Borsa yatırımcıları ‘çılgınlık’ derecesinde iyimser

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Stifel, borsanın 2025’te potansiyel yüzde 26’lık bir düşüşten önce yukarı sıçrayacak bir ‘çılgınlık’ içinde olduğunu söylüyor.

Stifel, “S&P 500 başka bir ‘çılgınlığın’ ortasında gibi görünüyor ve yatırımcılar gelecek yılın bir zamanında kıyaslama endeksinde dik bir düşüş görebilirler” diyor.

Değerlemeler 1929 çöküşüyle neredeyse aynı

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, yatırım firmasındaki stratejistler, S&P 500’ün bu yıl iyileşen ekonomik görünüm, Fed faiz indirimlerine yönelik beklentiler ve yapay zekaya yönelik abartı sayesinde bir dizi rekor seviyeyi aşarak yüksek değerlemelere ulaştığına işaret ediyor.

Ancak firma, kıyaslama endeksinin şu anda geçmişte yaşanan dört çılgınlığa benzediğini ve mevcut yatırım ortamını ‘pandemi hisse senedi patlaması’, ‘dot-com balonu’ ve 1920’lerde ve 1800’lerin sonlarındaki hisse senedi yükselişleriyle karşılaştırdığını belirtiyor. Şirket, bugünün piyasasındaki ‘değer fazlası’ büyüme getirilerinin 1929 borsa çöküşüne kadarkiyle ‘neredeyse aynı’ göründüğünü ekliyor.

Stratejistler paylaştıkları notta, “Hisse senedi piyasasına temiz bir sayfadan baktık ve başımızı sallayarak ayrıldık. Tüm yumuşak inişlere ve Fed faiz indirimi iyimserliğine rağmen, S&P 500 neredeyse yüzde 40 yıllık artışla basitçe aşırıya kaçmış durumda” diyor.

Klasik bir çılgınlık

Stratejistler, S&P 500’ün ‘klasik bir çılgınlık’ yolunu izlemesi durumunda, endeksin gelecek yıl 4.750 puana düşmeden önce yaklaşık 6.400 puana yükseleceği anlamına geldiğini söylüyor.

Stratejistler, paylaştıkları notta. “Elbette, en iyilerinden seçip alabilir ve son 35 yılın en aşırı değerlenmiş ve döngüsel olarak ayarlanmış değerleme seviyesini uygulayarak yaklaşık yüzde 10 daha fazla yükseliş gösterebiliriz; ancak bir asırlık çılgınlıkların analizi, S&P 500’ü 2025 yılında 2024’te başladığı yere, yani olası zirveden yüzde 26 oranında aşağıya geri döndürüyor” diye ekliyor.

Fed belirsizliği

Stratejistler, Fed faiz indirimlerine ilişkin belirsiz görünüm nedeniyle hisse senetlerinin gelecek yıl zor durumda kalabileceğini de öne sürüyor. Fed daha fazla indirimin geleceğini işaret ederken merkez bankacıları da faiz oranlarını çok erken düşürürlerse enflasyon hedeflerini baltalama riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Stratejistler, “Sonuç şu ki, Fed 2025’te resesyon olmadığı takdirde faiz oranlarını düşürürse, bu bir hata olur ve yatırımcılar tarihi emsallere dayanarak 2025’in sonlarında ve 2026’da bunun bedelini öder” diye yazıyor.

“Yatırımcılar uzun vadede bu olumsuzluklardan etkilenebilir” diye ekleyen stratejistler, tarihsel olarak sonraki on yılda zayıf hisse senedi getirilerine yol açan önceki çılgınlıklara işaret ediyor ve şöyle yazıyor: “En azından son üç nesildir durum böyleydi; çılgınlıklar sermaye piyasaları için aşağı doğru giderken yıkıcı olduğu kadar yukarı doğru giderken de coşkulu oluyor.”

Reklam Alanı

Bazı diğer Wall Street analistleri de hisse senetlerinin aşırı değerli göründüğünü söylüyor ancak yatırımcılar özellikle 2025’e kadar daha fazla faiz indirimi bekledikleri için hisse senetlerinin görünümü konusunda genel olarak iyimser kalmaya devam ediyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BigBorsa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!