Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, zayıflayan Euro Bölgesi ekonomisine dair önemli açıklamalarda bulundu. Lübliyana’da yapılan toplantıda Lagarde, yılın yedinci toplantısında alınan faiz indirimi kararlarını değerlendirdi ve bölgede ekonomik faaliyetlerin beklenenden daha zayıf seyrettiğine dikkat çekti.
Lagarde, son verilere göre ekonomik büyümenin durgun seyrettiğini ve hane halkının tüketim eğiliminin düşük olduğunu ifade etti. Şirketlerin yatırımlarını yavaş bir tempoda genişlettiğini ve konut yatırımlarının azalmaya devam ettiğini belirten ECB Başkanı, işgücü piyasasının hala sağlam olduğunu, ancak istihdam artışının yavaşladığını gösteren anket sonuçlarına vurgu yaptı.
ECB’nin 3 temel politika faizini 25 baz puan indirerek üçüncü kez faiz indirimine gitmesinin “oy birliğiyle” alınan bir karar olduğunu aktaran Lagarde, ECB kararlarının ekonomik veriler doğrultusunda ve her toplantıdan toplantıya yeniden değerlendirildiğini hatırlattı. Mevcut fiyat baskıları ve enflasyon görünümüne atıfta bulunarak, kısa vadeli piyasa faiz oranlarının eylül toplantısından bu yana düşüş eğiliminde olduğunu ifade etti.
Lagarde, bölgede çalışan ücretleri üzerindeki baskının yüksek olduğunu ve jeopolitik gelişmelerin enflasyonu artırma riski taşıdığını söyledi. Ticaret engellerinin artması durumunda AB ekonomisinin olumsuz etkileneceğine işaret etti ve bir sonraki toplantıda faiz oranlarının 50 baz puan düşürülmesinin gündemde olmadığını belirtti. Euro ekonomisinin hala “yumuşak iniş” senaryosunun mümkün olduğunu kaydeden Lagarde, bölgenin resesyona girmediğinin altını çizdi.
Enflasyonun eylülde yüzde 1,7 seviyesinde gerçekleşmesini beklemediklerini söyleyen ECB Başkanı, bu durumun para politikalarının doğru yönde ilerlediğini gösterdiğini ifade etti.