GR. ALTIN2.989,74
BTC68.006,92
ETH2.622,10
LTC72,55
BNB596,00
SOL153,52
AVAX27,48
ADA0,346437
DOT4,22
18 Ekim 2024, Cum

Borsalar hangi adayın kazanacağını söylüyor?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

ABD borsalarının başkanlık seçimi yılındaki getirisinin, hangi adayın seçimi zaferler tamamlayacağını gösterdiği varsayılıyor.

Dow Jones Endeksi’nin ABD başkanlığını kimin kazanacağına dair göstergesinin ciddiye alınmayı hak ettiği düşünülüyor.

Olasılık yüzde 72

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, borsalar, iki ay önce ne diyorsa bugün de aynı şeyi söylüyor ve başkanlık seçimini Demokrat aday Kamala Harris’in kazanmasına eğilimli bir performans sergiliyor.

Dow Jones Endüstri Ortalaması’nın yıl başından bu yanaki güçlü getirisi, Demokrat aday Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in Kasım ayında başkanlık seçimini kazanma olasılığının yüzde 72 olduğu anlamına geliyor.

Daha iki ay önce Dow Jones, Harris’in zaferine yüzde 64 olasılık veriyordu ve Mayıs ayında Demokratların zafer olasılığı yüzde 58 olarak değerlendiriliyordu. O zamandan bu yana olasılıklardaki artışlar ise borsanın gücünden kaynaklanıyor; Dow’un seçim yılı performansı ile mevcut siyasi partinin Beyaz Saray’ı elinde tutma şansı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunuyor.

Dow Jones’a göre demokratların zafer olasılığı olan yüzde 72, elektronik vadeli işlem piyasalarının şu anda belirlediği yüzde 43‘lük olasılıktan ise çok daha yüksek bir orana karşılık geliyor.

Destekleyici veriler

Bunun net bir cevabı bulunmuyor. Elektronik vadeli işlem piyasaları nispeten yeni bir olgu olarak kabul ediliyor ve bu da geçmiş performanslarının istatistiksel olarak anlamlı olmasını zorlaştırıyor. Ancak Dow Jones için durum böyle değil çünkü 1800’lerin sonlarına kadar uzanan 30’dan fazla başkanlık seçimine ait veriler görece aydınlatıcı bir rota çizmeye yardımcı oluyor. Dow’un Ekim ortasına kadar olan yıl başından bu yana getirisi ile iktidardaki partinin kazanma şansı arasındaki korelasyonun yüzde 97 gibi yüksek bir güven düzeyinde olduğunu hatırda tutmak gerekiyor.

Borsanın başkanlık seçimlerine doğru yıl başından bu yana getirisi ne kadar büyükse, iktidardaki partinin kazanma şansı da o kadar büyük oluyor. Bu sonuca varmayı, aşağıdaki istatistiksel veriler daha da kolaylaştırıyor:

Dow’un 15 Ekim tarihi itibarıyla yıl başından bu yana kazancının yüzde 10’dan fazla olduğu tüm yıllarda iktidardaki parti yüzde 78 oranında seçimi kazanıyor. Bu yıl, Dow Jones’un 15 Ekim itibarıyla getirisi ise yüzde 13,4.

Yıl başından bu yana kazanç pozitif ancak yüzde 10’un altında olduğunda ise iktidardaki parti yüzde 60 oranında seçimi kazanıyor.

Dow Jones, Ekim ayı ortasında, yıl başından bu yana kayıpta ise, iktidardaki partinin kazanma şansı yüzde 42 seviyesine düşüyor.

Reklam Alanı

İnsanlar ceplerine oy veriyor

Borsanın iyi bir politik öngörücü olduğuna inanmanın teorik temeli, ekonominin gelecekteki performansının hassas bir öncü gösterge olmasında yatıyor. İnsanlar genellikle ceplerine oy veriyor.

Yine de bu yılın bir istisna olduğunu düşünmek mümkün çünkü tüketici güveni zayıf olmasına rağmen ABD borsası güçlü seyrediyor. Ancak tüketici güveni ve borsa arasında bire bir istatistiksel bir karşılaştırma yapıldığında, ikincisinin başkanlık seçim sonuçlarını daha iyi tahmin ettiği ortaya çıkıyor.

Tüm bu verilerin sonucunda ise Dow Jones Endüstri Ortalaması’nın başkanlığı kimin kazanacağına dair güvenilirliği yüksek bir gösterge olarak ciddiye alınmayı hak ettiği görülüyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BigBorsa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!