GR. ALTIN2.991,64
BTC68.450,09
ETH2.639,15
LTC72,87
BNB599,79
SOL154,01
AVAX27,63
ADA0,346802
DOT4,24
18 Ekim 2024, Cum

Citi: Petrol fiyatları yüzde 60 sıçrayabilir

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Citi stratejisti Eric Lee, jeopolitik durum kötüleşirse petrol fiyatlarının 2025 yılının başlarında yüzde 62 oranında artabileceğini öne sürüyor.

Citi’den paylaşılan notta, “Orta Doğu’daki çatışmalar tırmanmaya devam ederse petrol fiyatları gelecek yılın başlarında yüzde 60’tan fazla artabilir” deniliyor.

Jeopolitik gelişmeler

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, banka, petrol fiyatlarının 2025’in ilk çeyreğinde varil başına 120 dolara kadar çıkabileceğini ve bunun yüzde 62’lik bir artış anlamına geldiğini belirtiyor. Uluslararası kıyaslama olan Brent ham petrolü, Perşembe günü öğle saatlerinde varil başına yaklaşık 73,48 dolardan işlem gördü.

Citi’nin petrol için boğa senaryosu, Orta Doğu’daki çatışmanın tırmanmasına ve arzda kesintilere yol açmasına dayanıyor. Bankadaki enerji stratejisti Eric Lee’ye göre, İsrail, İran’ın son füze saldırısına misilleme yaparsa, bu, İran’daki önemli petrol üretim altyapısını tehlikeye atabilir ve bu da üretimi kısıtlayabilir ve fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabilir.

Lee, “Bu durumun İran’ın petrol üretimi ve ihracatını günlük bazda birkaç milyon varil etkileyebileceği birçok senaryo var. Böylesi bir olasılık, Rusya Ukrayna savaşının başladığı 2022 yılını geri çağırabilir” diyor ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kısa bir süre sonra petrol fiyatlarındaki artışa işaret ediyor.

Arz kesintileri

Elbette, varil başına 120 dolarlık tahmin, Citi’nin ham petrol fiyatlarının gelecek yılın ilerleyen zamanlarında varil başına 60 dolara düşmeden önce varil başına 74 dolar civarında kalacağı temel senaryosundan belirgin bir sapmayı işaret ediyor. Ayrıca İsrail, İran’ın 1 Ekim’deki füze saldırısına misilleme olarak nükleer veya petrol tesisleri yerine askeri hedeflere saldıracağını ifade etti.

Lee, Citi’nin temel senaryosunun, büyük ölçüde Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer büyük petrol üreticilerinin arz kesintileri olması durumunda devreye girebilme olasılığı nedeniyle petrol fiyatlarında yüzde 18’lik bir düşüş anlamına geldiğini ekliyor.

Lee, OPEC+’in günde yaklaşık 6 milyon varil ekstra üretim kapasitesine sahip olabileceğini tahmin ediyor. Petrol talebinin de bazı sorunlarla karşılaştığını söyleyen Lee, Çin’in zayıflayan ekonomisine işaret ediyor.

Geçici de olsa yön yukarı

Bankanın tahminleri hakkında ise Lee, “Bu çok zor bir bahis ve çok ikili bir piyasa; bu yüzden yine geçici bir süre de olsa yukarı yöndeyiz” diyor.

Diğer petrol tahmincileri de, Orta Doğu’da tırmanan gerilimin ardından fiyatların yükselebileceğini ifade ediyor ancak bazıları İran’da arz kesintisi risklerinin küçük olduğunu da ekliyor. Suudi Arabistan petrol bakanı yakın zamanda yaptığı bir konferans görüşmesinde petrol fiyatlarının yüzde 33 oranında düşebileceğini söyledi ve OPEC+ üreticilerinin çok fazla petrol pompaladığına inandığını ekledi.

Reklam Alanı
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BigBorsa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!