Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kurulan ve BRIC olarak adlandırılan, daha sonra birliğe Güney Afrika’nın (South Africa) katılımıyla BRICS adını alan birlik, Batı’nın ekonomik işbirliğine alternatif olarak ortaya çıktı. Bu sene başında Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve BAE de BRICS’e katıldı.
15 yıl önce kimsenin uzun ömür biçmediği BRICS, Kazan’da genişleme gündemiyle bir araya geliyor.
Dünya gözünü önümüzdeki hafta Rusya’da düzenlenecek BRICS zirvesine çevirdi. Türkiye’nin de aday ülke olarak katılacağı BRICS’de yeni üyelikler değerlendirilecek. BRICS’in küresel ekonomideki payı yüzde 40’lara yaklaşırken, zirvede ortak para biriminin de konuşulması bekleniyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, BRICS’in ekonomik büyüklüğü 29,5 trilyon doları geçiyor. 2028’de dünya satın alma gücünün yüzde 38,6’sını BRICS grubunun oluşturması bekleniyor.
Petrol rezervinin yeni hakimi BRICS olacak
BRICS 2024 itibarıyla dünya petrol üretiminin yüzde 45’i ve lityum, altın, gümüş, kömür gibi kaynakların büyük çoğunluğuna sahip. Venezuella’nın da üyeliği kabul edilirse petrol rezervinin çoğunluğu BRICS’te olacak.
Ortak para birimi gündemde
BRICS ülkeleri dolara alternatik olarak, kendi aralarındaki alışverişlerde ortak bir para birimi kullanmayı değerlendiriliyor.
Rusya’nın ABD ve Avrupa’nın ortak bankacılık sisteminden çıkarılmasının ardından, BRICS ortak bankacılık ve ödeme sistemlerini de gündeme aldı. Ortak ödeme sistemin hayata geçirilmesi durumunda dünya nüfusunun yarısı bu sistemden yaralanmış olacak.
Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, zirveye 32 ülke temsilcisi ve 24 ülke liderinin katılımı bekleniyor. Türkiye’de aday ülke sıfatı ile zirvede yerini alacak.