GR. ALTIN2.994,25
BTC68.687,02
ETH2.644,01
LTC72,72
BNB600,10
SOL155,43
AVAX27,95
ADA0,350744
DOT4,28
18 Ekim 2024, Cum

Altında zirve uçsuz bucaksız

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Uzmanlar, altın fiyatlarındaki rallinin yakın zamanda sona ermeyeceği görüşünde. Peki bunun altında hangi nedenler yatıyor?

Altın vadeli işlemleri Perşembe günü 2.712,70 dolarlık günlük rekor seviyeye ulaştı. Perşembe günü altının yükselişi yavaşlama belirtisi göstermedi; hatta kıymetli metalin vadeli işlemleri bu yıl şimdiye kadar 33. kez rekor seviyeye ulaştı.

Temel itici güçler değişmedi

Altavest‘in kurucu ve yönetici ortağı Michael Armbruster, altının yakın zamanda tavan fiyatına ulaşmasının pek olası olmadığını söylüyor. MarketWatch‘a verdiği demeçte Armbruster, “Trend yükselişte ve altın için temel itici güçler değişmedi. Nihayetinde Fed’i ABD Doları’nı değersizleştirmeye zorlayan kontrolden çıkmış federal harcamalar hala devam ediyor” şeklinde konuştu.

“Dış talep güçlü kalmaya devam ediyor ve BRICS bloğundan dolarizasyon karşıtı planlarla ilgili daha fazla şey duymamız muhtemel” diyen Armbruster Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika‘ya atıfta bulunarak. “Batılı yatırımcılar altını benimsemekte yavaş davrandılar ve bu değişirse, altın daha da yükseltebilir” diye belirtiyor.

33 kez rekor tazeledi

Perşembe günü, Aralık teslimatlı altın Comex’te 2.712.70 dolarlık zirveye ulaştıktan sonra 16.20 dolar yani yüzde 0.6 oraında artarak ons ​​başına 2.707.50 dolara yerleşti. En aktif sözleşmeye göre, altın vadeli işlemleri tüm zamanların en yüksek kapanışını ve günlük en yüksek seviyeyi kaydetti.

Dow Jones Market Data’ya göre, bu yıl şimdiye kadar altın günlükte 33 kez rekor seviyeye ulaştı. Bu, 2011’de 38 rekor seviyenin olduğu takvim yılının ardından en başarılı ikinci yıl anlamına geliyor.

Merkez bankaları gevşeme moduna geçti

SIA Wealth Management‘ta portföy yöneticisi ve baş piyasa stratejisti Colin Cieszynski, altının sadece ABD Doları değil, tüm kağıt para birimlerine karşı yükseldiğini söylüyor. Değerli metal, özellikle Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indiriminden Perşembe günü destek gördü. Cieszynski, “Bu, herkese sadece Fed’in değil, diğer büyük merkez bankalarının çoğunun gevşeme moduna geçtiğini hatırlatıyor” diyor.

Avrupa Merkez Bankası faiz oranını 25 baz puan daha düşürerek yüzde 3,25‘e indirdi. Zaner Metals‘in başkan yardımcısı ve kıdemli metal stratejisti Peter Grant, faiz indiriminin çoğu merkez bankasının uzun süreli bir gevşeme yolunda olduğuna dair inanca katkıda bulunduğunu ifade etti ve daha düşük faiz oranlarının altını desteklediğini ekledi.

Yıl sonuna kadar sürebilir

Bu arada, Perşembe günü açıklanan ABD ekonomik verileri biraz karışık seyretti. Grant, beklenenden iyi perakende satışlarının ve Philly Fed’in fabrika göstergesinin, beklenenden zayıf endüstriyel üretim tarafından bir dereceye kadar telafi edildiğini ifade etti. Altın fiyatları, perakende satış verilerinin Eylül ayında yüzde 0,4‘lük bir artış göstermesinin hemen ardından düştü ve ardından endüstriyel üretimde Eylül ayında yüzde 0,3‘lük düşüşün ardından yükseldi.

Reklam Alanı

Grant, altının yükseliş trendinin güçlü göründüğünü ve yıl sonuna kadar süreceğine inandığını belirterek “Son dönemdeki dolar kazançlarına rağmen altının dayanıklılığından etkilenmeye devam ediyorum” dedi.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BigBorsa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!