GR. ALTIN3.005,94
BTC67.403,44
ETH2.513,07
LTC70,85
BNB591,20
SOL175,15
AVAX26,72
ADA0,342367
DOT4,18
24 Ekim 2024, Per

ABD borsalarındaki düşüş Trump’a hazırlık mı?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

ABD borsaları çarşamba günü sert bir düşüş kaydetti. Büyük teknoloji şirketlerinin bilançolarına dair endişeler, artan ABD Hazinesi tahvil getirileri ve siyasi belirsizlik üç büyük endeksin de düşmesine sebep oldu.

CNN’in haberine göre eski ABD Başkanı Donald Trump’ın kasım ayındaki ABD başkanlık seçimleri kazanma olasılığı yükseldi. Bu aynı zamanda yatırımcıların daha fazla gergin hale gelmesine sebep oluyor. Demokratlara yakınlığıyla bilinen medya kuruluşu CNN’de yer alan habere göre, borsalardaki düşüşler Wall Street’in Trump’ın seçilmesine hazırlanması anlamını taşıyor olabilir.

ABD’de seçim anketleri Trump’ın ile Kamala Harris arasında başa baş bir seçim yarışı olduğunu gösteriyor. Ancak seçimlere yönelik bahisler bu ayın başından itibaren Trump’ın kazanacağı beklentilerini işaret ediyor.

Mizuho Menkul Kıymetler ABD Ekonomisti Steven Ricchiuto konuyla ilgili açıklamasında, “Buradaki mantık oldukça basit: Aday Trump yerli üretimi canlandırmak için ithalat tarifelerinde önemli bir artış çağrısında bulundu. Bu tarifeler tüketim mallarının fiyatının hemen yükseltiyor ve bu süreçte enflasyonu FED’in %2 hedefine geri çekmeye yardımcı olan mal deflasyonunu tersine çeviriyor” dedi.

Trump’ın politika önerilerinin yasalaşması halinde, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in politika planlarına kıyasla önemli ölçüde daha fazla borç almasına neden olması da bekleniyor. Bu, devlet tarafından ihraç edilen menkul kıymetlere yatırım yapmayı daha riskli hale getirecek ve yatırımcıların ABD borcunu elinde tutmak için daha yüksek faiz oranları talep etmesine yol açacak.

ABD Hazinesi tahvil getirileri de yükselişini sürdürüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri dünkü işlemlerde temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesi olan %4,25’i kısa bir süreliğine aştı. Getirilerdeki bu artış hisse senetleri üzerinde de ek baskı yaratıyor.

Tahvil getirilerindeki bu artış, hisse senedi yatırımcılarını tedirgin etti. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi günü %1,6 düşüşle kapatarak düşüşe öncülük etti. S&P 500 ve Dow Jones endeksleri ise yaklaşık %1 düştü. Dow için bu, 400 puanın biraz üzerinde bir düşüş anlamına geliyor.

Çarşamba günü erken saatlerde bir noktada, 600 puandan fazla düşen Dow Jones daha sonraki süreçte bir miktar toparları. Ancak ABD borsaları art arda üçüncü seansını düşüşle kapattı. Her üç endeks de gün sonu itibariyle eksideydi.

Interactive Brokers’ın Kıdemli Ekonomisti José Torres “Hisse senedi piyasası, arkada gizlenen ters rüzgarlar göz önüne alındığında son derece kırılgan hale geldi. Gelecek yıl için bilanço beklentileri canlı. Bu da geçmiş sonuçlardan ziyade ileriye dönük bilanço rehberliklerinin önemini artırıyor” açıklamasında bulundu.

Satış dalgası özellikle teknoloji sektörünü sert vurdu. Nvidia hisseleri %2,8 değer kaybederken gelecek hafta bilanço raporunu açıklayacak Apple’ın hisseleri ise %2,2 düştü. Yatırımcılar yapay zekaya yapılan büyük yatırımların daha güçlü finansal performansa yol açıp açmadığını ölçmek için son bilançoları yakından izliyor.

Dow Jones Endeksi’ndeki düşüşlerde ise %5,1 değer kaybeden McDonald’s hisseleri etkili oldu. ABD’nin batı kesiminde bir McDonald’s ürünü olan Quarter Pounders’a bağlı E. coli salgınında bir kişinin hayatını kaybetmesi, 10 kişinin de hastaneye kaldırılması gün içerisinde şirketin hisselerini %7’ye kadar geriletti. Dow Jones Endeksi’nde yer alan uçak üreticisi Boeing’in bilançosunda zarar bildirmesi de düşüşlerde etkili oldu. Boeing’in çiçeği burnunda CEO’su Kelly Ortberg, “Boeing’i eski mirasına geri döndürmenin zaman alacağını” söyledi.

Yatırımcılar ayrıca ABD Merkez Bankası’nın sonraki hamlesine dair karışık sinyalleri de izliyor. Son açıklanan güçlü ekonomik verilerin ardından yatırımcılar FED’in faiz indirimleri konusunda daha çekinceli davranıp davranmayacağını sorguluyor.

Torres, mevcut piyasa ortamının ileride oynaklığın devam ettiğini gösterdiğini söyledi. Borsa uzmanı tahvil faizlerinin daha da yükselebileceğini ve borsalardaki türbülansın artma potansiyeli olduğunu sözlerine ekledi.

Reklam Alanı
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BigBorsa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!