GR. ALTIN3.029,22
BTC67.253,59
ETH2.492,47
LTC68,63
BNB584,51
SOL172,94
AVAX25,45
ADA0,333033
DOT4,04
27 Ekim 2024, Paz

SAHA EXPO’da milli teknolojiler parladı: 4,3 milyar dolarlık ihracat sözleşmesi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

SAHA EXPO 2024’ün son gününde, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, toplantıda TUSAŞ’a yönelik gerçekleştirilen terör saldırısını lanetleyerek, şehit olan savunma sanayi çalışanlarına rahmet ve yaralılara acil şifalar diledi.

Rekor Katılım ve Genişleyen Fuar Alanı

SAHA EXPO 2024’ün bu yıl 90 bin metrekare alanda gerçekleştirildiğini belirten Bayraktar, fuarın başlangıçta 10 bin metrekarelik bir alanla başladığını, zamanla 40 bin, ardından 60 bin metrekareye çıkarak bu yıl 90 bin metrekareye ulaştığını ifade etti. Fuara toplam 1478 firmanın katıldığını, bu firmalardan 766’sının yabancı, 712’sinin ise yerli olduğunu dile getirdi. Bu durumun, Türkiye’nin savunma sanayisindeki gelişiminin ve derinliğinin bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Bayraktar, savunma sanayi alanındaki gelişmeleri değerlendirirken, “20 yıl önce savunma fuarlarında sadece 2 Türk firması bulunurken, bugün milli teknolojiler geliştiren birçok firma yer alıyor” dedi. Ayrıca, fuara 121 ülkeden katılım sağlandığını, 27 bakan, 6 genelkurmay başkanı ve 35 ülkeden 178 alım heyetinin fuarı ziyaret ettiğini belirtti.

6 Milyar Dolarlık Anlaşmalar ve İlk Kez Sergilenen Ürünler

Fuar boyunca 22 bin 467 işletmeden işletmeye görüşmenin gerçekleştirildiğini ve 100 binin üzerinde ziyaretçinin katılım sağladığını ifade eden Bayraktar, fuarda ilk kez görücüye çıkan 213 ürünün sergilendiğini söyledi. Toplam 133 anlaşmanın seremonilerle imzalandığını ve bu anlaşmaların toplam değerinin 6 milyar 189 milyon dolara ulaştığını kaydetti. Anlaşmaların 4 milyar 332 milyon dolarlık kısmının ihracat sözleşmesi olduğunu ve bu rakamların yalnızca fuar sırasında gerçekleştirilen seremonilere ait olduğunu vurguladı.

Küçük ve Orta Ölçekli Firmalar İçin de Fırsatlar Sağlandı

Bayraktar, SAHA İstanbul’un temel amacının, savunma, havacılık ve uzay alanında özel sektörün güçlü bir şekilde yer almasını sağlamak ve bu alanlarda daha maliyet etkin ve sürdürülebilir çözümleri teşvik etmek olduğunu belirtti. SAHA EXPO’nun büyük firmaların yanı sıra orta ve küçük ölçekli firmalar ile üniversitelerin ve araştırma enstitülerinin de savunma sanayi ekosistemine dahil olmasını ve görünürlük kazanmasını amaçladığını söyledi.

Savunma Sanayinde Devrim Niteliğinde Adımlar

Türkiye’nin son 20 yılda savunma sanayi alanında devrim niteliğinde atılımlar gerçekleştirdiğini belirten Bayraktar, fuarda sadece ana platformların değil, aynı zamanda alt ana sistemler ve teknolojilerde de büyük gelişmelerin sergilendiğini ifade etti. Bu ilerlemeleri sürdürülebilir kılmanın, hem ülke içi dinamiklerle hem de ihracatın güçlenmesiyle mümkün olacağını vurgulayarak, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu olarak bu doğrultuda çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

SAHA EXPO 2024, savunma sanayisinin küresel ölçekteki önemini bir kez daha gözler önüne sererek, yerli ve milli teknolojilerin uluslararası alanda tanıtılması için büyük bir adım oldu.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BigBorsa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!