Türkiye’de E-Ticaret ve Perakendenin Geleceği oturumunda konuşan PTTAVM CEO’su ve ETİD Başkanı Hakan Çevikoğlu, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te yaşadığı bir olayı anlatarak, Türk malı algısının geldiği noktayı gözler önüne serdi. Çevikoğlu, Çin’den alınan konfeksiyon ürünlerine ‘Made in Türkiye’ etiketi dikilerek Rusya’ya satıldığını tespit ettiğini belirtti. Bu durumu hem sevindirici hem de üzücü olarak niteleyen Çevikoğlu, “Türk malı olunca ürünler daha çok satılıyor, ancak bu durumun zararlı sonuçları da olabilir” dedi.
E-İhracatta Büyük Fırsatlar
Türk malı algısının dünya çapında iyileştiğine vurgu yapan Çevikoğlu, Türkiye’nin e-ihracatta büyük fırsatlara sahip olduğunu belirtti. Küresel e-ticaret ekosisteminin 6.4 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaştığını ve bu ekosistemin yarısının Çin’de olduğunu söyleyen Çevikoğlu, Çin’in kapalı bir pazar olmasına rağmen Türk markalarının burada büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti. Kasım ayında Çin’de kampanya yapacaklarını duyuran Çevikoğlu, Doğu pazarına açılmanın Türk e-ticaret şirketleri için yeni fırsatlar yaratacağını belirtti.
Tüketici Bilincindeki Hızlı Gelişme
Turkcell Dijital Kanallar Direktörü İlker Güneş ise, pandemiyle birlikte tüketici bilincinde yaşanan dijitalleşmeye dikkat çekti. Güneş, tüketicilerin dijitalleşme ile birlikte ürünler hakkında daha bilinçli hale geldiğini ve bu durumun kişiselleştirilmiş deneyimler ve yapay zeka destekli çözümleri ön plana çıkardığını ifade etti.