GR. ALTIN3.021,45
BTC69.261,62
ETH2.530,13
LTC70,76
BNB596,41
SOL177,05
AVAX26,26
ADA0,339962
DOT4,17
28 Ekim 2024, Pts

ABD başkanlık seçiminin en olası sonucu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Dünyanın tahminlerinde en isabetli ekonomisti, seçim sonucunu ve 10 yıllık Hazine getirileri üzerindeki olası şok etkisine dair öngörülerde bulundu.

Kimse geleceği kesin olarak tahmin edemese de söz konusu olan ekonomiye dair bir öngörüde bulunmaksa, ekonomist Christophe Barraud, şaşırtıcı bir geçmişe sahip.

Büyüme sürecek

İnsider’dan Laila Maidan’ın haberine göre, Market Securities Monaco’nun baş ekonomist ve stratejisti 2012’den bu yana bir yıl hariç her yıl en iyi ABD tahmincisi olarak derecelendiriliyor. Çeyreklik sıralamalarda ise Barraud, 2024’ün üçüncü çeyreği için yine zirveye oturmuş durumda.

Barraud şu anda, yüksek riskleri ve geniş yelpazedeki ekonomik olasılıkları ile ABD seçimlerine odaklanmış durumda. Barruad, farklı politika sonuçları üretecek iki çok farklı adayın olduğu bu sıkı yarışta belki de bir sonraki başkanın kim olacağından daha da önemli olan sorunun, seçilecek başkanın ne kadar güç kullanacağı olduğunu ifade ediyor ve “Ne kadar küçük veya büyük görünürlerse görünsünler, Kongre’de çoğunluk olmadan politikaları geçirmek zordur” diye ekliyor.

Barraud, ABD büyümesinin sonuçlar açıklandıktan sonra ve kimin seçileceğine bakılmaksızın hızlanmasını beklediğini söylüyor. Bunun nedeni, şirketlerin sermaye harcamaları ve işe alımlarla ilgili büyük kararları durdurmasıyla belirsizliğin büyümeyi korkutmuş olması. Barrud ayrıca, sendika grevleri ve kasırgalar gibi hava koşulları da dahil olmak üzere çok sayıda olumsuz olayın işleri zorlaştırdığının altını çiziyor.

Genel olarak, ABD GSYİH büyümesinin fikir birliği tahminlerinden daha güçlü gerçekleşeceğini belirten Barraud, bu, 2024’ün beklenen yüzde 2,6 oranının yüzde 2,7 olacağı ve 2025’in yüzde 1,8’lik fikir birliğinin yüzde 2,1‘e daha yakın geleceği anlamına geliyor. Barraud yine de büyümenin Washington’ın gelecek yıl nasıl dilimlenip doğranacağına bağlı olarak farklılık gösterebileceğini hatırlatıyor.

3 senaryo

Barrud, “Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in bölünmüş bir Kongre ile kazandığı birinci senaryoda, ekonomik cephede çok fazla şeyin değişmesi muhtemel değil. Bu nedenle, statükonun devam etmesini bekleyin” diyor.

Barrud, “İkinci senaryoda, eski başkan Donald Trump kazanır ancak bölünmüş bir Kongre ile. Bu, şirketler ve haneler için vergileri düşürme yeteneğini sınırlayacaktır. Bu nedenle, Trump çabalarını muhtemelen dış politikaya odaklayacaktır yani ticaret kısıtlamaları ve tarifelerle bağlantılı her şey beklenenden daha erken uygulanabilir” diyor.

Barraud, “Sonuç küresel büyümeye zarar verecektir. Kısa vadede ABD GSYİH’si üzerinde nötr etkisi olacaktır ancak, uzun vadede, ülkeler misilleme yaptıkça, bu ters tepebilir ve ABD ekonomisini yavaşlatabilir” diye ekliyor.

En olası sonuç

Üçüncü senaryo, Barraud’un en olası sonuç olduğuna inandığı Cumhuriyetçi zaferiyle Trump’ın kazanması. Cumhuriyetçilerin Senato’yu almasını bekliyor ve çekişmeli olabilecek olanın Temsilciler Meclisi olacağını öne sürüyor.

Reklam Alanı

“Trump çoğunluğu elde ederse, şirketler ve haneler için vergi indirimleri uygulayabilir. Ayrıca bu durum dış politikadan ziyade iç politikaya daha fazla odaklanmasına neden olabilir” diyen Barraud bunun kısa vadede ABD ekonomik büyümesi üzerinde olumlu bir etkisi olacağını ve 2025’te yüzde 2,1 ile yüzde 2,3 arasında bir GSYİH artışı yaratacağını ekliyor.

En olası sorun

Ancak daha büyük bir sorun var: Barraud, büyük bankalar, hedge fonları ve emeklilik fonları gibi ağır müşterilerinin, giderek artan bir şekilde kendisine çığ gibi büyüyen ABD borç açığının gidişatı hakkında sorular sorduğunu ifade ediyor. Bu endişenin merkezinde ise, Trump seçilirse ve ABD gelir açığına yol açan vergi indirimleri uygularsa bu açığın ne kadar büyüyebileceği ve bunun 10 yıllık tahvilleri nasıl etkileyebileceği yer alıyor.

Barraud’nun bu senaryo için birkaç modellenmiş projeksiyonu bulunuyor. Barrud, Trump’ın kazanması durumunda, bugün getirilerin yüzde 4,23‘e yakın olduğu seviyeye göre 10 yıllık getiride ilk şok sıçramanın en az yüzde 4,5 seviyesi olmasını bekliyor.

Barrud, “Kongre’de çoğunluğu elde edemezse, uzun vadede getiri, yine bugün getirilerin olduğu yere göre 15 baz puan daha hareket ederek yüzde 4,35’e çıkabilir. Cumhuriyetçi bir süpürme olursa, yatırımcılar daha yüksek bir risk primi aradıkça bunu yüzde 5’e kadar kademeli bir hareket izleyecektir. Bu, özellikle sağlıklı bir iş gücü piyasasında göçü azaltırsa ve daha fazla enflasyona neden olursa geçerli olacaktır” şeklinde konuşuyor. 10 yıllık getiri, en son bir yıl önce ve ondan önce de 2007 yılında yüzde 5 seviyesinde işlem gördü.

Harris, Kongre’de kazanırsa, getirilerin şu anki yerlerinden daha da düşebileceğini söyleyen Barrud, “Bunun nedeni, piyasanın zaten bir Cumhuriyetçi zaferini fiyatlamış olması. Bu nedenle, öncelikle, aşağı doğru düzeltme gelecektir” diye ekliyor.

Nicel yatırımcı gibi…

Peki Barraud’yı, geçmiş performansı hesaba katıldığında bile tahminleri konusunda bu kadar emin kılan şey ne? Barrud’nun başarısı kişisel görüşünde veya üst düzey bakış açısında değil. Barrud, ‘Neden’ bir şeyin değişmesinin beklendiği sorulduğunda gülüyor ve bunun, modelin çıktısı olduğunu söylüyor.

Bir nicel yatırımcı gibi Barraud’nun hesaplamaları en son ve en büyük ekonomik ve finansal verileri toplamayı, geri testlere dayalı temel sinyalleri belirlemeyi ve ardından projeksiyonları zorlamayı, riskleri açığa çıkarmayı ve çıktıyı sıkılaştırmak için ek modellerden girdileri birleştirmeyi içeren üç adımlı bir metodolojiye dayanıyor. Barraud bu kez, seçim tahmininin, seçim sonuçlarını ölçmek için en yüksek kullanıcı hacmine sahip birden fazla anket bahis pazarını izlemeyi içerdiği de ekliyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BigBorsa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!