GR. ALTIN3.021,45
BTC69.261,62
ETH2.530,13
LTC70,76
BNB596,41
SOL177,05
AVAX26,26
ADA0,339962
DOT4,17
28 Ekim 2024, Pts

Nvidia hisseleri 6 ay sonra nerede olacak?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Nvidia hisseler, Blackwell lansmanından 6 ay sonra nerede olacak? Tarihsel verilerin bu soruya bir cevabı bulunuyor.

Nvidia, şimdiye kadarki en büyük anına doğru gidiyor olabilir. Yapay zeka çip devi, platformda yer alan yenilikçi özelliklerin sayısı göz önüne alındığında sektör için oyunun kurallarını değiştirebilecek yeni mimarisini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Nvidia, dördüncü çeyrekte Blackwell mimarisi ve çipinin üretimini hızlandırmayı hedefliyor.

Yapay zeka imparatorluğu

The Motley Fool’dan Adria Cimino’nun haberine göre, bu, teknoloji şirketi için önemli bir dönemde yaşanıyor. Nvidia, son birkaç yılda bir yapay zeka imparatorluğu kurdu ve gelirini çeyrekten çeyreğe üç haneli rakamlara çıkardı.

Ancak şimdi, şirketin gelir seviyeleri son derece yüksek noktalara ulaştığından, üç haneli kazançlar sürdürülebilir olmayabilir. Ve rakipler de pazar payı alabileceklerini umdukları çipler üretiyor. Bu nedenle, şu soruyu sormak mantıklı gözüküyor: Nvidia, Blackwell lansmanından altı ay sonra nerede olacak?

Blackwell lansmanından ne beklenmeli

Öncelikle, Nvidia’nın bugüne kadar izlediği yolun ve Blackwell lansmanından ne beklenmesi gerektiğine bakmak gerekiyor. Nvidia, en güçlü çipleri ve bunlara eşlik eden ürün ve hizmetlerden oluşan bir platformu tasarlayarak yapay zeka pazarında hakimiyet kurmuş durumda. Dolayısıyla, müşteriler yalnızca ‘grafik işlem birimleri’ (GPU) olarak bilinen çipler için Nvidia’ya gidebiliyor veya veri merkezlerini çalıştırmak için tüm Nvidia yığınını satın alabiliyor.

Bu, şirketin üç aylık gelirini rekor seviyeye, brüt marjını ise yüzde 70’in üzerine çıkarmasına yardımcı oluyor. Nvidia ayrıca, son çeyrekte 16 milyar doların üzerinde kar bildirerek net gelirini üç haneli rakamlara çıkarmayı başarmış durumda.

Yatırımcılar artık, Nvidia’nın şimdiye kadarki en iyi çipinden sistem çalışma süresini garanti altına alan yüksek performanslı önleyici bakım sistemine ve 576 GPU‘ya kadar yüksek hızlı iletişim sağlayan beşinci nesil NVLink‘e kadar mimarinin 6 oyun değiştirici yeniliği sayesinde büyük umutlarla Blackwell lansmanını bekliyor.

Nvidia’nın brüt kar marjı

Nvidia gelecek haftalarda Blackwell üretimini artırmayı planlıyor ve Nvidia’nın en son kazanç raporunda, CEO Jensen Huang, bu yeni ürüne olan müşteri ilgisine dair ipuçlarını verdi. Huang, talebin arzı aştığını ve bunun gelecek yıla kadar devam etmesini beklediğini söyledi. Daha yakın zamanda ise Huang bunu yeniden doğruladı ve Blackwell’e olan talebi ‘çılgınca’ şeklinde nitelendirdi.

Tüm bunlar Nvidia’yı dördüncü çeyrekte Blackwell gelirinde milyarlarca dolar seviyesinde bir tahminde bulunmaya yöneltti. Bu nedenle Blackwell’in Nvidia’nın en üst satırına yani karlılığına önemli ölçüde katkıda bulunmaya başlamasının uzun sürmemesi bekleniyor. Bunun üstüne, Nvidia tüm yıl için brüt kar marjının yüzde 70 civarında olacağını öngörüyor ve bu da şirketin bu büyük ürünü piyasaya sürerken aynı zamanda son derece yüksek bir kârlılık seviyesini koruyabileceğini gösteriyor.

Hisseler 6 ay sonra nerede olacak?

Reklam Alanı

Peki Nvidia hisseleri, Blackwell lansmandan altı ay sonra nerede olabilir? Tarih bize ilk ipucunu veriyor ve Nvidia’nın 2022’de yeni bir mimari olan Hopper‘ın son sürümünün ardından gelen altı ayda hisse senedinin neredeyse yüzde 100 oranında arttığını gösteriyor.

Hopper lansmanından yaklaşık altı ay sonra, 30 Nisan 2023’te sona eren döneme ilişkin Nvidia’nın kazanç raporuna bakıldığında, platforma ve ilgili ürünlere olan talebin arttığı görülüyor. Ayrıca Nvidia ilgili çeyrek boyunca rekor veri merkezi geliri bildiriyor. Yani, tarihsel veriler, yaklaşan Blackwell lansmanından 6 ay sonra Nvidia’nın pozisyonu hakkında güven verici sebepler sunuyor.

Birkaç başka unsur da gelecek dönem hakkında iyimser olmak için anlamlı veriler sunuyor. Nvidia’nın Blackwell üretim sürecini basitleştirmesi ve ilk lansman masraflarını aşması durumunda kar marjlarını artırabilme potansiyeli bunların başında geliyor.

Müşterilerin kaynakları

Nvidia, belirli müşterilerden elde ettiği gelirin yüzdesini açıklamıyor ancak analist ve haber raporları şirketin en büyük müşterilerinin Microsoft, Meta Platforms, Amazon ve Alphabet olduğunu öne sürüyor. Bu olumlu bir durum çünkü bu oyuncuların hepsi, yapay zeka patlaması ilerledikçe yatırımlarını artırmaya devam edecek kaynaklara sahip şirketler olarak biliniyor.

Bunun üstüne, son veriler, piyasa devlerinin Nvidia ürünlerine girmek için ne kadar istekli olduklarını da gösteriyor. Oracle‘ın kurucu ortağı Larry Ellison’ın yakın zamanda kendisinin ve Tesla‘nın başkanı Elon Musk‘ın Nvidia’ya daha fazla çip için ‘yalvardığını’ ifade etmesi de bunu doğruluyor. Bu, rakipler yeni çipler piyasaya sürse bile, endüstri güç merkezlerinin hala önce Nvidia’ya akın ettiğini gösteriyor.

Büyüme oranında yavaşlama normal

Elbette, Nvidia’nın son zamanlarda yaptığı gibi her çeyrekte üç haneli büyüme bildirmesi mümkün gözükmüyor. Yani, Blackwell lansmanından altı ay sonra, Nvidia’nın geçmişte sunduğundan daha yavaş bir büyüme oranıyla karşı karşıya kalınması muhtemel gözüküyor. Ancak bunun nedeni, Nvidia’nın gelirini zaten akıl almaz seviyelere çıkarmış olması ve bu hızda kazanmaya devam etmesinin zor olması. Yani, karlılıktaki bir yavaşlamanın olumsuz olarak görülmemesi gerekiyor.

Tüm bunlar, Blackwell lansmanından altı ay sonra, Nvidia’nın hala muazzam talebi karşılamak için yarışıyor olabileceği anlamına geliyor; ancak şirket ayrıca platformdan milyar dolarlık gelir ve sağlam kazanç büyümesi de bildirebilir. Bu aynı zamanda harika bir hisse senedi performansına da dönüşebilir. Yine de hisseler Hopper lansmanından sonra olduğu gibi yükselmese bile, Nvidia uzun vadede yatırımcılar için bir kazanç elde etmek için iyi bir konumda bulunuyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BigBorsa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!