ABD’li yatırım bankası JP Morgan THY hissesini yolcu trafiğinde süregelen güç, beklenenden daha iyi seyreden getiriler ve talep/arz dengesizliklerinin devam etmesi nedeniyle küresel havayolları için 2024 görünümünün iyileşmesi ve artan rekabete ilişkin korkuların sınırlanmasıyla rakiplerinden daha iyi performans göstereceği tahmininde bulundu.
JP Morgan’a göre Türk Hava Yolları-THYAO hisseleri, yolcu trafiğinde süregelen güç, beklenenden daha iyi seyreden getiriler ve talep/arz dengesizliklerinin devam etmesi nedeniyle küresel havayolları için 2024 görünümünün iyileşmesi ve artan rekabete ilişkin korkuların sınırlanmasıyla küresel emsallerinden daha iyi performans göstererek USD bazında %24 artışla güçlü bir performans sergiledi.
Raporun devamında yer alan detaylar şu şekilde:
“Bu arada, LCC birimini bölme arzusu ile birlikte son kredi yükseltmeleri yatırımcı duyarlılığı üzerinde yardımcı oldu. 4. çeyrek raporlama sezonuna girerken, tahminlerimizde ince ayar yaparak 2024 ciro/borç tahminlerini LSD % cinsinden yükseltirken, 2025 tahminlerini geciken rekabet beklentisiyle yumuşatıyoruz.
Devam eden kapasite artışına bağlı olarak artan kaldıraç oranını değerlemede temel darboğaz olarak görüyor ve 2 yıl vadeli EV/EBITDAR çarpanlarının ’16-19 ortalamalarının üzerinde 5,7x’e yükseldiğini belirtiyoruz. 25 Haziran PT’yi 7,8 ABD$ (335 TL) ve 25E EV/EBITDAR çarpanını 5,5x olarak belirliyoruz.”
DENİZ YATIRIM DA HEDEF FİYAT VERDİ
Öte yandan Deniz Yatırım, bugün yayımladığı raporda THYAO-THY hisse senedi için hedef fiyatını 380 TL, tavsiyesini “al” olarak korudu.
Deniz Yatırım’ın raporunda yer alan analiz şu şekilde:
“2019 yılında 74 milyon olan toplam yolcu sayısına 2022 yılında oldukça yaklaşılmıştı. 2023 yılını bitirdiğimizde ise Türk Hava Yolları’nın toplam yolcu sayısının 83 milyon yolcuya ulaştığını ve 2019 yılının %12 üzerinde yolcuya hizmet verdiğini görmekteyiz. 2022 yılında 2019’un üzerinde gerçekleşen yurt dışı yolcu sayısı ise 2023 yılında 2019’un %21 üzerinde yolcu sayısına ulaşmıştır. Yurt içi yolcu sayısı ise 2023 yılında 2019’a paralel performans göstermiştir. 2023 yılında Toplam Arz Edilen Koltuk (Km) 2019’un %25, 2022’nin ise %16 üstünde gerçekleşmiştir.
2023 yılında önemli bir gelişme Uzak Doğu yolcu sayısının 2019 yılının üzerine çıkması oldu. Türk Hava Yolları, pandemi döneminde Amerika uçuşlarına ara vermemiş ve hatta bu dönemde geniş gövdeli uçaklarının Amerika seferlerine yetmediği dahi söz konusu olmuştur. Amerika bölgelerinde 2022 yılından bu yana güçlü yolcu rakamlarına ulaşılırken, Uzak Doğu tarafında kısıtlamaların uzun süre devam etmesi nedeniyle 2019 yılı rakamlarına 2023 yılında ulaşılmış oldu.
Bir diğer önemli gelişme ise AJet tarafında gerçekleşti. 2023 yılı Temmuz ayında, AnadoluJet markasının global standartlarda düşük maliyetli hava yolu olarak faaliyetlerine devam edebilmesi ve pazardaki rekabetçi konumunu güçlendirebilmesi amacıyla faaliyetlerinin %100 Türk Hava Yolları iştiraki olarak kurulacak olan “AJet Hava Taşımacılığı Anonim Şirketi” altında devam ettirmesine karar verildi. 2023-2033 yıllarını kapsayan Stratejik Plan, Ajet için agresif büyüme potansiyeline işaret etmekte: 2023 Eylül’ü itibariyla 87 uçakla hizmet veren AJet’in, 2033 yılında 200 uçakla hizmet vermesi planlanmaktadır.
BEDELSİZ SERMAYE ARTIRIMI GÜNDEME GELEBİLİR
Fonksiyonel para birimi USD olan Türk Hava Yolları, TFRS tablolarda enflasyon muhasebesinden etkilenmeyecektir. Ancak, VUK tarafında enflasyon muhasebesine tabi olacaktır. Şirket’in sahip olduğu uçaklar paralelinde enflasyon muhasebesi kaynaklı net kar elde etmesini bekliyoruz. Ancak, özellikle belirtmek isteriz ki, enflasyon muhasebesine tabi olacak parasal olmayan varlıklar için yeterli veri olmaması ve Şirket’in varlıklar için hangi yöntemle kayıt oluşturduğu bilinmediği için hesaplanması olası değildir. Bu doğrultuda 2024 yılında, VUK hesaplamasındaki değişiklikle Türk Hava Yolları için “Tekrar temettü dağıtır mı?” ya da “Bedelsiz sermaye artırımı ile karşılaşır mıyız?” soruları aklımıza gelmekte.”