ABD doları bir asırdan fazla bir süredir küresel ticaretin temel taşı olurken, artık hakimiyetini kaybettiği tartışılıyor.
ABD doları, tarihinin en kritik dönemlerinden birini yaşıyor. Derin jeopolitik ve ekonomik etkileri olması beklenen önemli bir adım atıldı. Bağımsız Devletler Topluluğu’na (BDT) üye 11 ülke, uluslararası ticaret işlemlerinde dolar kullanmayı bırakma kararı aldı.
Dolar kullanımını sona erdirme kararı alan BDT ülkeleri arasında Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Rusya, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Ukrayna bulunuyor.
Larepublica’ya göre ABD’nin 2022’de Rusya’ya uygulamaya başladığı yaptırımlar, uluslararası ekonomik ilişkilerdeki değişimin hızını artırdı. Bu gelişme, BDT ülkelerinin ekonomik ve siyasi özerkliklerini korumak amacıyla dolara alternatif arayışına girmelerine yol açtı. Yerel para birimlerinin kullanımını teşvik etmeye yönelik atılan bu adım, küresel ekonomide bir dönüm noktası yaratabilir ve doların uluslararası ticaretteki tarihi hakimiyetine meydan okuyabilir.
Ekonomik istikrar güçlenecek
Dolarizasyonun azaltılması, küresel ekonomi için önemli bir zorluk oluşturuyor. BDT ülkelerinin ABD dolarına olan bağımlılığı azaldıkça, bölgedeki ekonomik istikrarı güçlendirebilecek yerel para birimlerinin kullanımına dayalı yeni ticaret dinamikleri ortaya çıkıyor.
Uluslararası işlemlerde yerel para birimlerinin giderek daha fazla benimsenmesiyle, piyasalarda para birimleri arasındaki rekabetin artması muhtemel. Diğer gelişmekte olan ekonomiler de benzer adımlar attıkça, doların küresel para birimi olarak önemi azalabilir; bu da uluslararası finansal dengeyi değiştirebilir ve doların birincil rezerv para birimi olarak rolünü tehdit edebilir.