Dünya Bankası, Türkiye ekonomisine ilişkin 2025 büyüme tahminini yukarı yönlü revize etti. Ocak ayında yüzde 2,6 olarak açıklanan tahmin, son güncellemede yüzde 3,1’e yükseltildi.
Dünya Bankası’nın Avrupa ve Orta Asya bölgesine dair güncel ekonomik görünüm raporunda, Türkiye’ye dair bu revizyonu paylaşırken, bölge genelinde ise ekonomik büyümede yavaşlama beklendiğini bildirdi. Zayıflayan dış talep ve Rusya’daki büyümenin hız kesmesi nedeniyle Avrupa ve Orta Asya ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 2,5 seviyelerinde büyümesi öngörülüyor.
Orta Doğu ve Kuzey Afrika Ekonomik Güncellemesi Raporu’nda da bölge ekonomisinin 2024’te yüzde 1,9 ile ılımlı bir büyüme kaydettiğinin ve bu oranın 2025’te yüzde 2,6’ye yükseleceğinin tahmin edildiği kaydedildi.
Bölge ekonomisinin 2026’da da yüzde 3,7 büyümesinin öngörüldüğü belirtilen raporda, ancak bu tahminlerin hızla değişen küresel ortam nedeniyle ciddi belirsizliklerle gölgelendiği aktarıldı. Ayrıca raporda, bölgedeki çatışmaların onlarca yıllık ekonomik ilerlemeyi tersine çevirebileceği ve kalıcı olumsuz etkilere yol açabileceği vurgulandı.
Sahra Altı Afrika’da ekonomik büyüme 2026’da hızlanabilir
Dünya Bankası’nın “Afrika’nın Nabzı” raporunun yeni sayısında da Sahra Altı Afrika ekonomilerine ilişkin değerlendirmelere yer verdi.
Sahra Altı Afrika’daki ekonomik büyümenin, küresel ekonomideki belirsizliklere ve kısıtlı mali alana rağmen bir miktar direnç gösterdiğine işaret edilen raporda, bölgesel büyümenin bu yıl yüzde 3,5’e ulaşmasının beklendiği kaydedildi.
Raporda, 2026-2027 yıllarında büyümenin daha da hızlanarak yüzde 4,3’e yükselmesinin öngörüldüğü, bunun temel olarak enflasyonun düşmesi ve para birimlerinin istikrara kavuşmasıyla artan özel tüketim ve yatırımlardan kaynaklanacağı vurgulandı.
Bankanın Latin Amerika ve Karayipler ekonomilerine dair raporunun ilk bölümünde de bölgedeki ülkelerin ekonomik stratejilerini artan belirsizliklere göre uyarlaması gerektiğinin altı çizildi.
Bölge ekonomilerinin bu yıl yüzde 2,1 ve 2026’da yüzde 2,4 büyüyeceğinin tahmin edildiği kaydedilen raporda, bu oranlarla Latin Amerika ve Karayipler’in dünyanın en yavaş büyüyen bölgesi konumunda olduğu belirtildi.