Bu ayın başlarında Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Kanada Merkez Bankası’nın (BoC) faiz indirimlerinin ardından, İngiltere, İsviçre ve Avustralya başta olmak üzere birçok ülkenin merkez bankaları faiz oranlarını belirlemeye hazırlanıyor. Kararların potansiyel olarak küresel piyasalarda volatiliteyi artırması bekleniyor.
Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası (FED) bu yıl için bir faiz indirimi öngörmüştü. İsviçre Merkez Bankası (SNB) Mart ayında bir faiz indirimi yaparak bu grup içinde faiz indirimini gerçekleştiren ilk merkez bankası oldu. Yatırımcılar, diğer merkez bankalarının da aynı yolu takip edip etmeyeceğini ya da en azından izlenecek yollar hakkında net işaretler verip vermeyeceğini yakından izleyecek.
Avrupa
Bu hafta Almanya, Fransa ve Euro Bölgesi’nin Haziran ayı imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) açıklanacak. Euro bölgesinde imalat faaliyetleri Mayıs ayında da daralmaya devam ederken, veriler yavaşlamanın hem Fransa hem de Almanya’da hafiflediğini gösterdi. Almanya’da PMI endeksi Mayıs ayında üst üste üçüncü ay genişlemeyi sürdürdü. Konsensüs Haziran ayında hizmet faaliyetlerinin iyileşmeye devam edeceği yönünde.
Birleşik Krallık’ta İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz kararı bölge piyasaları için önemli bir odak noktası olacak. Enflasyonun hedeflenen seviyesine yaklaşmasına rağmen bankanın faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor. Ancak, BoE ekonomik büyümenin durması nedeniyle güvercin duruş sergilemeye başladı. Mayıs ayındaki politika faizi toplantısında, para politikası kurulunun yedi üyesi faiz oranlarının değiştirilmemesi yönünde oy kullanırken, iki üye indirim yönünde oy kullandı.
Ayrıca, BoE Başkanı Andrew Bailey son toplantıda genel seçimlerden önce faiz indiriminin söz konusu olmaması gerektiğini söyledi. Başbakan Rishi Sunak tarafından yapılan erken seçim çağrısı, Haziran ayında faiz indirimine gidilmesi ihtimalini güçlendirmiş olabilir ve bu da İngiliz borsaları yükselişe geçebilir. Ülke ayrıca, son aylarda genişlemeye devam imalat ve hizmet sektörü PMI öncü verilerini bildirecek. Her iki veri setinin de Haziran ayında büyümeye devam etmesi bekleniyor. Mayıs ayı perakende satış verileri de bu hafta açıklanacak olup, konsensüs Nisan ayındaki yüzde 2,3‘lük düşüşten sonra aylık bazda yüzde 1,6’lık bir büyüme öngörmektedir.
İsviçre’de SNB’nin, ülkede enflasyonunun Mayıs ayında ikinci ayda da yüzde 1,4‘e yükselerek Aralık 2023’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşması nedeniyle faiz oranını yüzde 1,5‘te sabit tutması bekleniyor.
ABD
ABD’de bu hafta en önemli ekonomik veriler Mayıs ayı perakende satışları ile imalat ve hizmet PMI’leri olacak. Perakende satış hacmi Nisan ayında beklenmedik bir şekilde yatay seyrederek ABD’li tüketicilerin, yavaşlayan işgücü piyasası nedeniyle harcamalar konusunda temkinli davrandığına işaret etti. İşsizlik oranı Mayıs ayında yüzde 4‘e yükselerek Ocak 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Konsensüs Mayıs ayında aylık yüzde 0,3‘lük bir artış öngörüyor.
Ayrıca, S&P Global ABD imalat ve hizmet sanayi PMI Mayıs ayı için 51,3‘e revize edilerek mütevazı bir artışa işaret etti. Ancak ISM imalat sanayi PMI aynı ay daraldı. Veriler ülkede ekonomik büyümenin yavaşladığına işaret ederek Fed’in faiz oranlarını düşürmeye başlamasına neden olurken, enflasyon hedeflenen seviyenin oldukça üzerinde kalmaya devam etti. Konsensüse göre, hem ABD imalat hem de hizmet PMI Haziran ayında genişlemeye devam edecek.
Asya Pasifik
Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) faiz kararı bu hafta yakından takip edilecek ve bankanın nakit faiz oranını (OCR) üst üste beşinci kez yüzde 4,35‘te tutacağı beklentisi hakim. Aylık enflasyon Mart ayındaki yüzde 3,5 seviyesinden Nisan ayında yüzde 3,6‘ya yükselerek hedeflenen yüzde 2 seviyesinin çok üzerinde gerçekleşmiştir.
Ayrıca, Çin Pazartesi günü ülke için önemli ekonomik göstergeler olan sanayi üretimi, perakende satışlar ve istihdam verilerini açıklayacak. Ayrıca, Çin Merkez Bankası 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarını belirlemeye hazırlanırken, bu hafta herhangi bir değişiklik beklenmiyor.