Goldman Sachs, yükselen altın fiyatlarının 2025 yılı sonuna kadar yüzde 8 oranında daha tırmanmasının 3 nedeni olduğunu belirtiyor.
Altında alım çılgınlığı, değerli sarı metali bu yılın en popüler yatırımlarından biri haline getirdi.
3 neden
Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, altın yılbaşından bu yana yüzde 30’dan fazla yükselmiş olsa da, Goldman Sachs gelecek yıl daha da fazla yükseliş olacağını öngörüyor. Banka paylaştığı notta, altının 2025 yılı sonuna kadar ons başına 3.000 dolara ulaşacağını tahmin ediyor; bu da mevcut fiyatından yüzde 8’lik bir artış anlamına geliyor.
Goldman Sachs, tahminini destekleyen üç neden sunuyor. Birincisi, merkez bankalarından gelen yüksek talebin devam edeceği; ancak Goldman Sachs gelecek yıl altın alımının yavaşlamasını bekliyor.
Merkez bankaları, Batı’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle Rusya’ya uyguladığı yaptırımlardan bu yana yeni bir yoğunlukla altına yöneldi. Bazı ülkeler bunu rezervleri dolardan uzaklaştırmak için bir fırsat olarak gördü ve külçe metale olan talebi artırdı.
Bankanın analistleri, paylaştıkları notta, “Merkez bankası alımlarının 2025 sonuna kadar aylık 30 tonluk bir hıza düşeceğini varsayıyoruz. Bu 2022’den beri gözlemlenen 85 tonluk ortalama aylık hızın yaklaşık üçte biri ancak Rusya’nın rezervlerinin dondurulmasından önceki 17 tonluk aylık ortalama hızdan yapısal olarak daha yüksek” diye yazıyor.
Faiz oranlarında düşüş
Banka, ikinci olarak, “ABD faiz oranlarının düşürülmesi, altınla desteklenen Batı ETF varlıklarını kademeli olarak artıracaktır” diyor.
Goldman, Fed’in 2025’in ortalarında federal fon oranını yüzde 3,25 ila 3,5 aralığına düşürmesini bekliyor. Altın faiz getirmediği için, parasal politikanın gevşetilmesi genellikle altının rekabet gücünü artırıyor. Oranlar yüksek olduğunda, emtia, diğer faiz getiren varlıklara karşı kaybediyor.
Goldman, Eylül ayında paylaştığı bir diğer notta da, altın destekli ETF’lerin faiz oranı indirimleri gerçekleştiğinde altı aylık bir süre boyunca kademeli olarak arttığını bulguladığını aktarmıştı. Bu artış, artan ETF varlıkları, değerli metalin fiziksel arzını azalttığı için altının fiyatı için önemli kabul ediliyor.
Güvenli liman arayışı devam edecek
Bankanın üçüncü argümanı ise şöyle: “Güvenli liman yatırımcıları altına yatırım yapmaya devam etmek için daha fazla nedene sahip olacak.”
Goldman Sachs, spekülatif konumlandırmanın jeopolitik ve enflasyonist endişeler nedeniyle yüksek seviyelere çıktığını söylüyor. Banka, seçimden sonra belirsizliğin kademeli olarak azalmasıyla bunun normalleşebileceğini ve bunun altın fiyatında yakın vadede bazı aşağı yönlü risklere yol açabileceğini öngörüyor.
Ancak analistler, yeni gerginliklerin olası tırmanışı nedeniyle altının uzun vadede cazip bir korunma aracı olmaya devam edeceğinin altını çiziyor ve “Bunlara ticaret anlaşmazlıkları, Fed’in bağımsızlığına yönelik tehditler, ABD borç korkuları ve gelecekte bir durgunluk olasılığı dahildir” diye ekliyor.