Dünya Altın Konseyi, 2024 yılı verilerinin yer aldığı raporunu açıkladı. Buna göre, küresel altın talebi 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 1’lik artışla 4 bin 974,5 tona ulaşarak rekor kırdı. 2024’te altın mücevher talebi yüzde 9 düşüşle 2 bin 3,5 tona gerilerken, külçe altın talebi yüzde 10’luk yükselişle 860 ton oldu.
Merkez bankalarının altın talebi ise geçen yıla yüzde 1’lik düşüşle 1044,6 ton olarak kayıtlara geçti. Merkez bankalarının altın talebi yılın son çeyreğinde yıllık yüzde 54’lük sert artışla 332,9 tona yükseldi.
Yükselişteki kilit faktör, merkez bankalarının alım hızı
Altın, yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 10 tırmanarak 1980’den bu yana aynı zaman diliminde görülmemiş bir büyüme hızına ulaştı. Merkez bankalarının alımları hızlandırması ve jeopolitik gerginliklerin güvenli liman varlıklarına olan talebi artırması nedeniyle birçok kişi bunun altın için yeni bir dönemin başlangıcı olup olmadığını merak edilirken, Avrupa’daki işlemlerde altın, ons başına 2.870 doların üzerine çıkarak etkileyici yükselişini sürdürdü.
Altın genellikle zayıflayan ABD doları, düşen Hazine getirileri ya da Federal Rezerv’in (Fed) faiz indirimi beklentilerinden faydalanırken, bu kez rallinin daha derin yapısal güçler tarafından beslendiği görülüyor.
“Dünya gerçek zamanlı bir tarih dersi yaşıyor”
Euronews’te yer alan habere göre, birçok makroekonomik gücün altını yukarı ittiğini vurgulayan Crescat Capital’de makro stratejist olan Otavio Costa, “Dünya altının önemi konusunda gerçek zamanlı bir tarih dersi yaşıyor” dedi.
Devlet borç seviyeleri 1940’lardaki borç sorununu anımsatacak şekilde tarihi zirvelere ulaşırken, enflasyonist baskılar da 1970’lerdeki zorlukları andıracak şekilde artıyor.
Bu arada, hisse senedi piyasalarındaki aşırı varlık değerlemeleri 1920’ler ve 1990’lardaki finansal aşırılıkları hatırlatıyor. ABD’nin mali açığının genişlemesi ve G7 ekonomilerinin üretimin yeniden canlandırılması ve küreselleşmenin azaltılması dönemine girmesiyle birlikte altın, finansal istikrarsızlığa karşı giderek daha fazla bir koruma aracı olarak görülüyor.
Altınında yükseliş devam edecek mi?
Altının hızlı yükselişine rağmen bazı göstergeler rallinin henüz sona ermediğini gösteriyor.
Önceki altın boğa piyasalarının aksine, borsa yatırım fonu akışları durgun, perakende yatırımcıların tahsisatları düşük ve medya haberleri henüz coşkulu seviyelere ulaşmadı.
Topdown Charts araştırma müdürü Callum Thomas, verilerinin ETF çıkışlarını, düşük perakende yatırımcı tahsisatlarını ve medyanın ilgisizliğini gösterdiğini, bunun da altının kazanımlarını genişletmesi için hala yer olduğunu gösterdiğini söyledi.
Hem yapısal hem de konjonktürel faktörlerin hâlâ devrede olması nedeniyle altının boğa piyasası şimdilik iyi desteklenmiş görünüyor.
Bunun sürekli yeni bir altına hücumun başlangıcı mı yoksa sadece başka bir konjonktürel yükseliş mi olduğunu göreceğiz, ancak şimdilik yatırımcılar ve merkez bankaları külçe altın üzerine büyük bahisler oynuyor.