Altın yeni bir boğa piyasası aşamasına giriyor olabilir. CNBC’nin haberine göre bu tahmin varlık yönetimi firması Sprott Asset Management’a ait. Üstelik altının yeni zirvelere tırmanacağını tahmin eden tek ses de değiller.
Sprott Asset Management Piyasa Stratejisti Paul Wong pazartesi günü ons altının 2.700 dolarla yeni bir rekora ulaşmasının ardından, “Merkez bankalarının satın alımları, yükselen ABD hükümet borcu ve ABD Doları’nın muhtemelen pik yapması gibi faktörlerle birlikte altın yeni bir boğa aşamasına geçti” açıklamasında bulundu.
Wong, “ABD’de borcun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının artmasıyla, borcun sürdürülebilirliği, para birimi devalüasyonu ve borçtan para kazanma konusundaki endişeler nedeniyle tarihin en yüksek altın fiyatlarının yolu açıldı” ifadelerine yer verdi.
ABD Kongre Bütçe Ofisi’nin son raporuna göre kamu borcunun GSYİH’ya oranının 2023’teki %98 seviyesinden 2053’te %181’e yükselmesi bekleniyor. Bu oran ABD tarihinin en yüksek seviyesi.
Wong, borç arttıkça, hükümetlerin açıkları gidermek için para basma yöntemime başvurabileceğini ve bunun da para birimini devalüe edebileceğini söyledi. İtibari para birimine olan bu güven erozyonu, altının güvenilir bir değer deposu olarak cazibesini artırıyor.
Borsa uzmanına göre, devam eden enflasyonist baskılar ve küresel ekonomileri sarsan zorlu makroekonomik koşullar, merkez bankalarının ve yatırımcıların değerli madenlere yatırım yapma olasılığını artırıyor.
Dünya Altın Konseyi (WGC) verilerine göre, 2024’ün ilk yarısında merkez bankalarının net altın alımları, 2023’ün ilk yarısında belirlenen bir önceki rekorun %5 üzerinde 483 tona yükseldi.
Altına yönelik bu artan talep ons fiyatının 3.000 dolar hedefine yükselmeye devam edeceği beklentilerini güçlendirdi. Bazı analistlerse emtianın önümüzdeki üç ay içinde ons altının 2.800 doları geçeceğini öngörüyor.
Bank of America’nın Emtia Stratejisti Michael Widmer, altın fiyatlarının “şimdi her zamankinden daha iyi göründüğünü” söyledi. Widmer “Sanırım ons başına 3.000 dolara her zamankinden daha yakınız” açıklamasında bulundu.
Widmer boğa piyasası tahminlerinin nedeni olarak yüksek kamu borcu seviyelerini ve artan jeopolitik belirsizlikleri gösterdi.
Orta Doğu’daki çatışma ortamında çözüme dair umutlar her geçen gün daha da azalıyor. Artan jeopolitik gerilimler, yatırımcıların genellikle küresel piyasalardaki risklere ve istikrarsızlığa karşı tampon olma özelliği taşıyan altın gibi güvenli liman varlıklarına akın etmesine neden oluyor.
Citi analistleri de altının önümüzdeki altı ila dokuz ay içinde 3.000 dolara ulaşacağı görüşünü korudu. Analistler Orta Doğu’daki krizin kısa vadeli olarak tırmanması halinde petrol fiyatları yükselirse, altının da bir yükseliş görmesi gerektiğini açıklamalarına ekledi.
Citi’ye göre, son üç ayda Çin’in perakende talebindeki düşüşe rağmen, altın fiyatları hâlâ “son derece iyi” performans gösterdi ve bu da alıcıların altına daha yüksek fiyatlar ödemeye istekli olduğunu yansıtıyor.
Bu arada, Commonwealth Bank of Australia’dan Vivek Dhar pazartesi günü bir notta, “ABD dolarındaki kalıcı zayıflığın” bir sonucu olarak gelecek yılın dördüncü çeyreğinde altının onsunun ortalama 3.000 dolara ulaşacağını öngördüğünü söyledi.
Dhar, altının bu çeyrekte ortalama 2.800 dolar olmasını beklediğini söyledi. Citi de kısa süre önce altın tahminlerini yükseltti ve onsun üç ay içinde 2.800 dolara ulaşacağını öngördü.