Uzmanlar, ABD borsaları başta olmak üzere tüm piyasalarda yaşanan son satışların devam etmeyeceğini ve bu durumun bir ayı piyasasına dönüşmesinin pek olası olmadığını belirtiyor.
Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, S&P 500 Endeksi, Temmuz ayındaki rekor seviyesinden bu yana yüzde 8’e varan bir düşüş yaşarken Nasdaq 100 yüzde 10’dan fazla değer kaybetti. Bu satışların temel nedenleri arasında Temmuz ayındaki zayıf istihdam raporu, yen carry ticaretinin geri çekilmesi ve yaklaşan durgunluk endişeleri yer alıyor.
Tipik Bir Düzeltme
Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Bank of America stratejisti Savita Subramanian, borsada zirve seviyelerin görüldüğüne dair belirgin işaretlerin henüz net olmadığını belirtiyor. Subramanian, “Bu durum, büyük bir düşüşün eşiğinde olan bir borsa zirvesi olmaktan ziyade, her yıl ortalama olarak gerçekleşen tipik bir düzeltme olabilir” diyor.
Subramanian, piyasadaki geri çekilmelerin yaygın olduğunu vurgulamak için borsa geçmişine işaret ediyor ve “Yüzde 5’lik geri çekilmeler oldukça yaygındır, 1930’dan beri yılda ortalama üç kez meydana gelir. Bu, bu yıl Nisan ayından sonra yaşanan ikinci geri çekilme oldu. Daha büyük düzeltmeler daha az sıklıkta görülür ancak yine de yaygındır, yılda ortalama bir kez yüzde 10’luk düzeltmeler meydana gelir ve bunun da sonuncusu 2023 sonbaharında gerçekleşti” diyor.
Kredi Piyasasında İstikrar
Kredi piyasalarının istikrarlı kalması, Subramanian’a göre, son satışların gerçek bir ayı piyasasının başlangıcından ziyade yaygın bir geri çekilme olduğuna dair güven veriyor. Subramanian, “Şimdiye kadar, kredi piyasaları, geçen Cuma gününe kadar yüksek getirili spread’ler için 70 baz puanlık bir dipten zirveye genişlemeyle sakinleşti” diyor.
Genellikle ayı piyasalarına dönüşen panikler sırasında, tahvil yatırımcıları Hazine tahvillerine kıyasla riskli ve önemsiz borçlar için daha yüksek bir prim talep ediyor ancak bunun henüz gerçekleşmediği görülüyor. BofA US High Yield opsiyon bazlı spread’i, yüzde 5,33 olan ortalamasının çok altında, sadece yüzde 3,93 seviyesinde seyrediyor. 2020 ve 2008’deki borsa paniklemelerinde spread’in sırasıyla yüzde 9,82 ve yüzde 21,82’ye fırladığı görülüyor.
Subramanian, “Son spread genişlemesi, aşırı dar seviyelerden adil değere doğru normalleşme olarak tanımlanabilir. Kredi stratejistlerimize göre, spread’in 450-475’in ötesine genişlemesi endişe verici olacaktır” diyor.
10 Sinyalden Yalnızca 3’ü Yanıyor
Dahası, Subramanian, çoğu yanıp söndüğünde büyük bir borsa zirvesinin gerçekleştiğini gösteren 10 sinyali izliyor. Ancak Temmuz ayı itibarıyla, 10 sinyalden sadece 3’ü yanıp sönmüş durumda ve bu, Haziran ayında yanıp sönen 5 sinyalden bile bir düşüşe ve olumlu bir atmosfere işaret ediyor. Subramanian, “Haziran ayında bu sinyallerin en fazla yüzde 50’sinin tetiklendiğini gördük. Bu oran, önceki piyasa zirvelerinde tetiklenen ortalama yüzde 70’in altında” diye yazıyor.
Temmuz ayında ortaya çıkan üç borsa zirvesi sinyali arasında, Conference Board anketine katılanların borsanın yükselmeye devam etmesini bekleyip beklemedikleri sorulduğunda net oranın yüzde 20’yi aşması, tersine dönmüş getiri eğrisi ve Senior Loan Officer Opinion Survey’e göre sıkılaşan kredi koşulları yer alıyor. Ancak yatırımcı hissiyatı, değerlemeler ve makro verilerle bağlantılı yedi sinyal daha henüz ortaya çıkmış değil.
Subramanian, “Satış Tarafı Göstergemiz de dahil olmak üzere yatırımcı hissiyatı sinyallerimizin birkaçı, hissiyatın boğa piyasalarının sonunda tipik olarak görülen coşkulu seviyelere ulaşmadığını gösteriyor” diyor.
Yatırımcılara Tavsiye: Fırsat Avına Çıkın
Uzun süreli bir piyasa satışına hazırlanmak yerine, Subramanian, yatırımcılara fırsat avına çıkmalarını ve yüksek kaliteli hisse senetleri satın almaya odaklanmalarını öneriyor.