Bank of America, “Borsa, Şubat 2021’den beri görülmemiş bir satış sinyali verdi” diyor.
Bank of America’nın fon yöneticisi anketi, nakit tahsislerinin yüzde 4,2’den yüzde 3,9’a düştüğünü ve bunun Şubat 2021’den bu yana en düşük seviye olduğunu ortaya koyuyor.
Nakit tahsislerinde sat sinyali
Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, bankaya göre, nakit tahsislerinde yüzde 4 seviyesinin altına düşüş bir satış sinyali olarak kabul ediliyor.
Bu, yatırımcıların düşük nakit seviyeleriyle borsaya agresif bir şekilde yatırım yaptığında tipik olarak yanıp sönen bir ters işaret anlamına geliyor. Satış sinyali genellikle kısa vadede zayıf getirilerden önce geliyor.
Bank of America stratejisti Michael Hartnett, “2011’den bu yana, ‘satış’ sinyali tetiklendikten sonraki 1 ayda eksi yüzde 2,5 ve ‘satış’ sinyali tetiklendikten sonraki 3 ayda eksi yüzde 0,8 oranında küresel hisse senedi getirisi gören 11 ‘satış’ sinyali oldu” diyor.
Yatırımcı iyimserliği
Bank of America’nın satış sinyali, hisse senetlerinin rekor seviyelere yakın işlem gördüğü bir zamanda yanıp sönüyor. Notta yatırımcıların çok iyimser bir davranış sergiledikleri belirtiliyor. Hartnett, “Fed kesintileri, Çin teşviki ve yumuşak iniş nedeniyle yatırımcı iyimserliğinde Haziran 2020’den bu yana görülen en büyük sıçrama bu ve bu ‘köpüğün’ arttığını gösteriyor” diyor.
İyimserliği besleyen şey, küresel ekonominin sağlam bir zeminde olduğu ve gelecek yıllarda büyümeye hazır olduğu yönündeki beklentiler. Anket, küresel büyüme beklentilerinin eksi yüzde 47’den eksi yüzde 10’a yükseldiğini gösteriyor ve bu, 1994’ten bu yana 5. en büyük sıçramayı temsil ediyor.
Bu arada, banka tarafından ankete katılan kurumsal yatırımcıların yüzde 76‘sı ekonomide ‘yumuşak iniş’ olasılığı görüyor; hakim alternatif senaryo ise ‘sert iniş’ yerine ‘iniş yok’ senaryosu olarak öne çıkıyor. Ekonomide yumuşak iniş ile sert iniş arasındaki temel fark, sert iniş senaryosunda daralmadan ziyade ekonominin ileride ne kadar hızlı büyüyeceğine odaklanıyor.
Potansiyel riskler
Piyasadaki potansiyel risklere gelince, yatırımcılar en çok jeopolitik çatışmalardan endişe duyuyor; bu oran geçen ayki yüzde 19 seviyesinden yüzde 33’e yükselmiş durumda. Yatırımcıların radarındaki diğer riskler arasında enflasyonda artış ve olası bir durgunluk yer alıyor.
Son olarak, ankete göre en kalabalık işlem, ‘Muhteşem Yedili’ olarak bilinen dev sermayeli teknoloji hisselerinde uzun pozisyon olmaya devam ediyor.
Hartnett, “Yatırımcıların yüzde 43’üne göre Muhteşem Yedili hisselerinde uzun pozisyon en kalabalık işlem olarak kabul ediliyor, ardından yüzde 17’yle altında uzun pozisyon geliyor ve Çin hisselerinde uzun pozisyon yüzde 14’le üçüncü sırada yer alıyor” diyor.