Barclays, Trump seçimi kazanırsa ve kapsamlı tarifeler uygularsa borsanın özellikle 5 bölümünün risk altında olduğunu söylüyor.
Barclays araştırmasına göre, Donald Trump’ın neredeyse tüm ABD ithalatlarına vergi koyma planı 2025 kazançlarına büyük bir darbe vuracak.
Tarifelerin borsada kazançlara etkisi
Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, mevcut görünüm, seçim sonuçlarını Trump ile Demokrat rakibi Kamala Harris arasında bir yazı tura olarak görüyor. Ancak eski başkan Trump, ABD’nin etrafındaki ticaret engellerini kaldırmaya söz verdiği için sonuç ticaret politikası açısından yüksek risk taşıyor.
Trump Salı günü başkanlık tartışmasında, “Diğer ülkeler, 75 yıl sonra dünya için yaptığımız her şeyin karşılığını bize ödeyecek. Ve tarife bazı durumlarda önemli olacak” dedi. Trump, daha önce de başkan seçilirse tüm ülkelerin yüzde 10’luk bir evrensel tarife ile karşı karşıya kalabileceğini ve Çin ürünlerine uygulanan vergilerin yüzde 60‘a kadar çıkabileceğini söylemişti.
Barclays, Meksika üzerinden ithal edilen otomobillere yüzde 100 gümrük vergisi uygulanmasının da mümkün olabileceğini ifade ediyor ve bunların uygulanması halinde, bu politikaların S&P 500’ün kazançlarını azaltmasını bekliyor.
Yüzde 3,2 artı yüzde 1,5
Barclays, ABD firmalarının gümrük vergileriyle ilişkili daha yüksek maliyetlerle başa çıkmanın bir yolunun olduğunu ekliyor. Bankaya göre bu, ‘tedarik zincirlerini kaydırmak veya fiyatları tüketicilere yansıtmak’.
Ancak ithalat vergileri, şirketler maliyetlerin bir kısmını üstlenmezlerse pazar paylarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacakları için kar marjlarını bir dereceye kadar etkileyecek. Analistler, paylaştıkları notta, “Yeni Trump gümrük vergileri yürürlüğe girerse S&P 500 kazançlarının yüzde 3,2, bu ülkeler benzer önlemlerle misilleme yaparsa yüzde 1,5 daha olumsuz etkileneceğini görüyoruz” diye yazıyor.
Kötü etkilenecek sektörler
Barclays, tedarik zincirlerine daha fazla güvenen şirketlerin özellikle risk altında olduğunu ve en fazla tehlike altında olan beş sektörün malzemeler, ihtiyari tüketim, sanayi, teknoloji ve sağlık olduğunu söylüyor.
Barclays’in verileri, ihtiyari tüketim sektörü hisse senetlerinin, tek başına ithalat tarifelerinden hisse başına en büyük kazanç etkisini yaşayacağını ve sektör kazançlarının yaklaşık yüzde 10 oranında düşeceğini öngörüyor. Malzemeler, ihracat üzerindeki misilleme tarifelerinden en çok etkilenen bir diğer sektör olarak öne çıkıyor.. Buradaki sektör kazançlarının yaklaşık yüzde 8 oranında düşmesi bekleniyor.
Enflasyon artacak, GSYİH darbe alacak
Diğer ekonomistler, yabancı ürünlerdeki geri çekilme nedeniyle fiyatların yükseleceği göz önüne alındığında, Trump’ın tarife fikrini enflasyonu körüklemek için yüksek sesle eleştiriyor. Barclays’e göre, enflasyon kısa vadede 0,09 puan artacak ve ABD GSYİH’si ilk 12 ayda yüzde 1,2’lik bir darbe alacak.
Banka, “Yeni önerilen tarifelerin uygulanması halinde şirket kazançları üzerinde mütevazı düzeyde doğrudan olumsuz bir etki yaratacak olsa da, daha yüksek maliyet enflasyonu ve yavaşlayan ekonomik büyümenin ikinci dereceden etkileri, şirket kazançları için kademeli bir karşı rüzgar yaratacak ve daha fazla sıkıntıya neden olacak” diye yazıyor.