A1 Capital GM Yardımcısı Baki Atılal, 2025’te borsada bankacılık, havacılık, iletişim ve perakende gıda sektörlerinin öne çıkmasını beklerken, endeksin 10.420 üzerinde 14.000’e yükselebileceğini, destek seviyelerinin ise 9.600 ve 8.500 olduğunu belirtti.
Borsa İstanbul, 2024 yılında dalgalı bir görünüm sergiledi. Yılın ilk yarısında, Merkez Bankası’nın faiz artışları ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notunu yukarı yönlü revize etmesiyle birlikte, Türkiye ekonomisine dair olumlu değerlendirmelerle endeks güçlü bir yükseliş yaşadı. Temmuz ayında BIST 100 endeksi, 11 bin 252 puana ulaşarak tarihi bir zirveye imza attı. Ancak, yıl genelinde yüzde 31,6 oranında değer artışı yakalamasına rağmen borsa, piyasa beklentilerinin gerisinde kaldı.
Şimdi ise dikkatler 2025 yılına çevrildi. Yeni yılda, borsanın odak noktalarını enflasyon oranlarının seyri ve bu verilerin faiz politikalarına etkisi oluşturacak. Piyasa uzmanları Baki Atılal, Doç. Dr. Filiz Eryılmaz ve Tuncay Turşucu, borsanın 2025 yılına ilişkin görünümünü değerlendirdi.
A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Baki Atılal, özellikle yılın ikinci yarısı için daha iyimser bir tablo çizerken, endeksin kritik teknik seviyeleri ile öne çıkması beklenen sektörlere dair öngörülerini paylaştı.
CNBC-e’den Derya Yüce’nin haberine göre Baki Atılal, 2024 yılına 7,65 milyon yatırımcı sayısı ile başlayan Borsa İstanbul’da yatırımcı sayısının yıl sonunda yüzde 10,12’lik düşüşle 6,94 milyona gerilediğine işaret etti. Bu azalışın, 2024’ün ikinci yarısı itibariyle yatırımcıların para piyasa fonlarına yönelmesinden kaynaklandığını belirtti.
Öne çıkması muhtemel sektörler
“2025’te bizim mottomuz faiz indirim süreçleri ve başta bankacılık sektörü olmak üzere normalleşme adımlarının devamı, düşen enflasyon, kredi notlarının artması ve Suriye’deki gelişmelerde direkt bizi etkileyeceğinden dikkatlerimiz buradaki gelişmelerde olacak” diyen Atılal, ABD Başkanı Donald Trump’ın uygulayacağı vergi tarifelerinin tüm gidişatı belirleyeceğini, aynı zaman da Almanya ve Fransa’daki seçimlerin, Rusya-Ukrayna, ABD-Çin-Tayvan arasındaki gelişmeleri piyasaların yakından takip edeceğine dikkat çekti. Bankacılık başta olmak üzere havacılık, iletişim ve perakende gıda sektörlerinin bu dönemde öne çıkmasını beklediklerini belirten Atılal, faiz indirim süreçlerinin devam etmesi halinde gayrimenkul yatırım ortaklıklarının, taş toprak/çimento ve demir çelik sektörlerinin de öne çıkabileceğini ifade etti.
Suriyedeki gelişmelerin borsaya yansıması
Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Turşucu ise, 2025 yılının ilk yarısında yüksek faizin etkileri ve imalat sanayindeki toparlanmanın yavaş olması nedeniyle borsanın daha dengeli ve yatay bir performans sergileyeceğini belirtti. Turşucu, “Yılın ikinci yarısında ise faizlerin belirli bir seviyenin altına gerilemesi ile pozitif fiyatlamalar başlayabilir. Yatırımcıların ilk yarıda daha sabırlı ve dengeli bir portföy yapmalarında fayda var. Hisse oranı yüzde 50 seviyesinin altında tutulabilir. Yılın ikinci yarısında pozitif gelişmeleri görmekle birlikte hisse oranı yüzde 50 seviyesinin üzerine çıkarılabilir” ifadelerini kullandı.
Öne çıkacak sektörleri de paylaşan Turşucu, faiz indirimlerinin bankacılık ve sigortacılık sektörüne olumlu yansıyacağını belirtti. Yaz ayları itibariyle de havacılık sektöründe pozitif bir süreç görülebileceğini ifade eden Turşucu, “Tarım ürünleri ihraç eden, kendi ürününü üreten şirketler pozitif ayrışabilir. Yine son veride kimyasal, plastik sektöründe büyüme başladığı görüldü. Buna göre gübre, inşaat kimyasalları, yapı kimyasalları gibi sektörler veya bu sektörlere hammadde üreten şirketlerde pozitif büyümeler olabilir” dedi.
“Yabancının borsaya geri gelmesi zaman alacak”
2024 yılında yabancıların Borsa İstanbul’da 2.7 milyar dolar net satış gerçekleştirdiğini hatırlatan Turşucu, “Enflasyonda beklenen iyileşmeler ve hedefler gerçekleşmesi durumunda, yabancılar borsaya geri dönebilir ama bu zaman alacaktır” dedi.
Kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımlarının da yabancılar üzerinde etkili olacağını ifade eden Turşucu, kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye gelmesinin yabancının borsaya ilgisini pozitif etkileyeceğini belirtti.
2025’in borsa dinamikleri…
“Öncelikle her ayın üçünde açıklanacak enflasyon verileri önemli olacak. Bununla birlikte TCMB PPK toplantıları her biri ayrı önemde olacak. diğer yandan Trump’ın göreve gelişi ve Türkiye-ABD ilişkileri 2025 yılının en önemli konusu olacak” diyen Turşucu, mayıs ayında alınacak şirketlerin 1Ç finansalları ve şirket yönetimlerinin vereceği mesajlarının da önemli olacağını belirtti.
Suriye’de nasıl bir devlet yapısı olacağı ve Rusya-Ukrayna savaşının akıbetinin Türkiye için önemli başlıklar arasında yer alacağını ifade eden Turşucu, “Son olarak bütçe disiplininin dezenflasyonu destekleyici bir şekilde oluşması hem yerli hem yabancı yatırımcılar için yakın mercek altında olacak” dedi.
“Borsacı değil, yatırımcı olun”
“Yatırımcı davranışı kesinlikle uzun vadeli bir bakış açısı ile olmalı. 2025 yılında da her yıl yaptığım gibi borsacı değil, yatırımcı olun mesajımı yineleyeceğim” diyen Turşucu, amatör yatırımcıların uzun vadeli yatırımcı olmaktan başka seçeneği olmadığını vurguladı.
Yatırımcılar, sektöründe lider olan, iyi yönetilen, ihracat yapan ve en önemlisi temettü ödeme alışkanlığı olan şirketlerin hissesini her ay düzenli alarak biriktirmeleri gerektiğinin altını çizen Turşucu, “Bunun yanında hisse yoğun fonları öneririm. Kendileri uğraşmak yerine işi profesyonellere bırakmaları lazım. Çünkü bir amatör yatırımcının bir şirketi takip etmesi, analiz etmesi, verileri okuması ve strateji oluşturması çok zor. Hisse yoğun fonlara baktığımızda uzun vadede ciddi getirileri bulunuyor. Son olarak amatör yatırımcıların kendi risk seviyelerini belirlemeleri gerekiyor. Herkes hisse senedi yatırımına uygun olmayabilir” ifadelerini kullandı.
“Borsa 2025’te daha iyi bir performans sergileyecek”
ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz da borsanın 2024’teki performansını ikiye ayırmak gerektiğini belirtti. “Geride bıraktığımız yılın ilk yarısı daha iyi ikinci yarısı düşüş gösteren bir borsa vardı” dedi.
Mayıs ayından itibaren yabancı tarafında net çıkışlar gördüklerini ifade eden Eryılmaz, yabancının borsaya teveccüh göstermemesinin en temel nedeninin büyümenin baskılı olması, bu durumun da bilançolara olumsuz yansıması ve hisse değerlerini düşürmesinden kaynaklı olduğunun altını çizdi. Mayıs ayından itibaren yabancı tarafında net çıkışlar gördüklerini ifade eden Eryılmaz, yabancının borsaya teveccüh göstermemesinin en temel nedeninin büyümenin baskılı olması, bu durumun da bilançolara olumsuz yansıması ve hisse değerlerini düşürmesinden kaynaklı olduğunun altını çizdi.
Yerli yatırımcı sayısında da düşüş yaşandığına dikkat çeken Eryılmaz, “Yerli yatırımcının borsaya teveccühünün azalmasındaki en önemli neden halka arzların getiri sağlamaması” dedi.
2025 yılında Borsa İstanbul’un 2024’e göre daha iyi bir performans sergilemesini beklediğini ifade eden Eryılmaz, özellikle yılın ikinci yarısında bilançolar üzerinde enflasyon muhasebesinin azalacağını, faiz indirimlerinin de olumlu etki yaratacağını belirten Eryılmaz, “Burada kilit noktanın yabancı yatırımcının borsaya gelip gelmeyeceği” ifadelerini kullandı.
Yabancı yatırımcıların en temel baktığı verinin enflasyon ve bunun devamında faiz indirimlerinin aynı hızla yapılıp yapılmayacağı olduğuna işaret eden Eryılmaz, enflasyonda düşüşün hızlanması durumunda borsaya yabancı girişinin artacağını söyledi.
2025’in sınai endeksinin yılı olabileceğinin notunu paylaşan ve Borsa İstanbul’a dair teknik seviyelere de değinen Eryılmaz, ilk olarak 10 bin 250 puan seviyesinin takip edileceğini, bu kısmın geçilmesi halinde endeksin 10 bin 700 puana kadar yükselebileceğini ve tarihi zirve olan 11 bin puanın geçilmesinin kuvvetle muhtemel olduğunun altını çizdi.