İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültene göre, Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı bir açılış yapması bekleniyor. Yatırımcılar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in KKM’den çıkış sürecinin devam edeceğine yönelik açıklamalarını yakından izliyor. Şimşek, programlarının ana hedefi olan fiyat istikrarına ulaşmak için finansal istikrarı güçlendirme yönündeki çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Türkiye-Katar ilişkileri, İsrail’in Filistin topraklarındaki saldırıları ve diğer bölgesel ve küresel gelişmeler ele alındı. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile yaptığı telefon görüşmesinde de ikili ilişkiler ve bölgesel konuların görüşüldüğü bildirildi.
ABD’den gelen açıklamalarda ise, Fed yetkilileri enflasyonla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Fed/Schmid, enflasyonun %2 hedefine doğru ilerlediğinden daha emin olduğunu ifade ederken, Fed/Barkin de enflasyonun düşmesini beklediğini belirtti. Chicago Fed Başkanı Goolsbee ise, Fed’in ekonomik verilere göre hareket ettiğini vurguladı. Öte yandan, Meksika Merkez Bankası 25 baz puanlık faiz indirimine gitti.
Bugün yurt içinde Haziran ayı sanayi üretim verileri açıklanacak. Almanya’da ise Temmuz ayı enflasyon verileri izlenecek. Borsa İstanbul’da ise hafif alıcılı bir açılış bekleniyor. BIST 100 endeksi, dün sanayi sektörü hisselerine gelen sınırlı alımlarla %0,74 artışla 10.098 seviyesinden kapanış yaptı. Endeks, iki gündür 10.130 puanın üzerini test ediyor. ABD ve Japonya’dan gelen riskler ve Orta Doğu’daki jeopolitik gelişmeler, piyasanın yakından izlediği diğer önemli başlıklar arasında.
BIST 100 endeksine dahil hisseler arasında dün EREGL, THYAO, SASA ve SAHOL en çok yükseliş gösterenler arasında yer alırken, BIMAS, YKBNK, GARAN, TAVHL ve ENKAI hisseleri ise endeksi en fazla aşağı çeken hisseler oldu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Üçüncü Enflasyon Raporu’nda yıl sonu enflasyon tahminini koruduklarını açıkladı. Karahan, 2024 için %38, 2025 için %14 ve 2026 için %9 enflasyon beklentilerini sürdürdüklerini belirtti. Ayrıca, Türk lirası mevduatın payının yıl sonu hedefini aşarak %50’nin üzerine çıktığını, Kur Korumalı Mevduatın (KKM) payının ise %11’e gerilediğini bildirdi. TCMB, sıkı para politikası duruşunu devam ettirerek dezenflasyon sürecine katkı sağlamayı hedeflediklerini de vurguladı.
TCMB’nin haftalık açıkladığı verilere göre, yabancılar geçtiğimiz hafta 169,2 milyon dolarlık hisse ve 162,1 milyon dolarlık devlet iç borçlanma senedi (DİBS) sattı. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı ise 290 milyon dolar artarak 165,48 milyar dolara ulaştı. Ancak pariteden arındırılmış olarak bakıldığında, döviz mevduatı geçen hafta 1,14 milyar dolar azaldı. KKM’de ise haftalık bazda 67,6 milyar TL düşüş kaydedilerek 1,76 trilyon TL seviyesine geriledi.