Berkshire Hathaway efsane CEO’su Warren Buffett liderliğinde tarihin en başarılı şirketlerinden biri haline geldi. Şirket uzun vadeli yatırımcıları için olağanüstü getiriler sağladı. Yaklaşık 990 milyar dolarlık piyasa değerindeki Berkshire, S&P 500 Endeksi’ndeki en büyük şirketlerden biri dünyanın en büyük sekizinci şirketi konumunda.
Berkshire Hathaway her ne kadar yatırımcılarına temettü ödemese de Buffett ve danışmanları şirketin hisse senetleri portföyünü temettü ödeyen hisselerden oluşturuyor. Omaha Kâhini olarak da nam salan Buffett’ın portföy bileşenleri şirketin borsalardaki büyük başarısının sebepleri arasında yer alıyor.
Buffett’ın şirketinin 315,4 milyar dolarlık hisse senedi portföyünün %42,4’ünü temettü ödeyen iki S&P 500 hissesine oluşturuyor. The Motley Fool’un haberinde bu iki hisse senedine dikkat çekildi.
Teknoloji devi Apple hâlâ Buffett’ın en büyük hamlesi
Son çeyrekte Apple’daki pozisyonunun neredeyse yarısını satan Berkshire hâlâ teknoloji devinin 400 milyon dolarlık hissesine sahip. Apple, Berkshire’ın portföyündeki en büyük pozisyon olmaya devam ediyor ve şirketin toplam hisse senetlerinin yaklaşık %29,4’ünü oluşturuyor. 3,5 trilyon doların biraz üzerinde bir piyasa değeri ile Apple, aynı zamanda S&P 500’ün en büyük bileşeni ve dünyanın en büyük şirketi olarak öne çıkıyor.
Apple’ın %0,4’lük temettü verimi şu anda çok fazla görünmeyebilir. Öte yandan, Berkshire içinse önemli bir gelir kaynağı niteliğinde. Üç aylık temettüsünü hisse başına 0,25 dolar olarak belirleyen Apple, temettü ödemesini artırmasa bile önümüzdeki yıl Buffett’ın şirketi için 400 milyon dolar temettü geliri sağlayacak. Apple, son beş yılda temettülerini yalnızca kabaca %30 oranında artırmış olsa da şirket ödemesini 13 yıl boyunca yıllık bazda artırmayı sürdürdü. Dolayısıyla şirketin gelecek yıl ve sonrasında temettülerini artırmaya devam etme ihtimali oldukça yüksek.
Temettü ödeyen şirketler için en önemli unsurlara bakıldığında Apple’ın işletmesinin çılgınca nakit ürettiği de dikkat çekiyor. Şirketin olağanüstü derecede başarılı olan mobil donanım işletmesi şirketin nakit akışını önemli ölçüde artırdı. Apple son on yılda sık sık dünyanın en kârlı işletmesi unvanını aldı.
Mobil telefon pazarındaki çoğu oyuncu, fiyatları aşağı çeken ve kâr marjlarını düşüren trendlerinden etkilenmiş olsa da Apple’ın marka gücü ve sadık müşteri tabanı, şirketin iPhone donanımıyla harika kârlılık oranları kaydetmesine yardımcı oldu. İkinci çeyrekte, iPhone serileri, akıllı telefon pazarındaki dünya çapındaki toplam gelirin yaklaşık %45’ini oluşturdu. Daha da etkileyici olanı, Apple’ın kategorideki toplam küresel işletme gelirinin yaklaşık %85’ini oluşturmasıdır.
Apple, mobil donanım sektöründe baskın bir konuma sahip. Şirketin yazılımları ve yazılım hizmetleri, giyilebilir cihazları ve bilgisayar operasyonları da önemli miktarda nakit üretiyor. Güçlü bir işlem çekirdeği ve hala kullanılmayan büyüme fırsatları ile Apple, önümüzdeki yıllarda Berkshire ve Buffett için önemli bir pasif gelir üreticisi olacak gibi görünüyor.
Buffett’ın emektar favorisi
American Express Buffett’ın en uzun süredir elinde tuttuğu hisselerden biri. Omaha Kâhini sık sık şirketin küresel markasını ve temettü gelirlerini övmesiyle biliniyor. Buffett’ın bu yılın başlarında Bank of America’daki pozisyonlarını satmasıyla birlikte American Express yatırımları Berkshire’ın en büyük 2. pozisyonu haline geldi. Ödeme sistemleri şirketinin hisseleri Berkshire’ın toplam portföyünün %13’ünü oluşturuyor.
Şirket, seçkin kredi kartlarıyla tanınır. Ancak satıcı ve tüketici tarafları bir araya getiren eksiksiz bir finansal hizmetler platformuna da sahiptir. Kapalı döngülü bir sistem işleten American Express bankalarla yapılan ortaklıklara güvenmek yerine kendi kredi kartlarını finanse eder ve kredi kartlarının çoğu için yıllık ücret alır. Kapalı döngü sistemi, nakit akışını yüksek seviyelerde tutar ve üyelik modeli, müşteri sadakati ve kârlılık ile sonuçlanır.
American Express, tasarruf hesapları ve mevduatları olan bir banka olduğu için, kart işletmesini yürütmekten elde edilen kârın yanı sıra net faiz geliri de elde ediyor. Her ne kadar yüksek faiz oranı ortamında temerrütleri hesaba katmak için karşılık oranlarını artırmak zorunda kalsa da, şirket net faiz gelirini ikinci çeyrekte yıllık bazda %20 gibi önemli bir ölçekte artırdı. Şirketin net gelir yıldan yıla %39 arttı.
Şirketin tescilli kartları, klasik çekirdek müşterisine ek olarak, avantajlarını ve ödüllerini seven daha genç bir varlıklı müşteri grubunda yankı uyandırıyor ve kart ücretleri ikinci çeyrekte yıldan yıla %16 arttı. 2021’de yüksek enflasyon, yüksek faiz oranı ortamının başlamasından bu yana American Express’in geliri neredeyse %50 arttı, kart üyesi harcamaları yaklaşık %40 arttı ve 23 milyon yeni kart ekledi. Ayrıca 30 milyon daha fazla satıcı tarafından kabul ediliyor ve bu da güçlü ağ etkilerine yol açıyor.
American Express’in güçlü nakit yaratma ve kârlılık özellikleri temettü ödemelerini zahmetsiz hale getirir. Şirket 1989’dan bu yana temettü ödedi ve son 10 yılda ödemelerini %169 büyüttü. Hisse senedi fiyatı yükseldiği için mevcut fiyatta ortalamanın altında %1 temettü getirisi sağlıyor. Hissenin fiyatı yıl başından bu yana %43 arttı ve S&P 500’ün %20’lik yükselişinden daha iyi performans gösterdi.
Buffett, yakın tarihli bir hissedar mektubunda, Berkshire Hathaway’in 1995 yılında American Express hisselerini yaklaşık 1,3 milyar dolarlık bir maliyetle satın aldığını hatırlattı. Berkshire’ın American Express hisselerinden elde ettiği yıllık temettüler başlangıçta 41 milyon dolardı. 2022’de 302 milyon dolara yükselen temettü getirileri artmaya da devam edecek gibi görünüyor.