Uzakdoğu piyasaları, Çin borsalarındaki olağanüstü yükselişlerle dikkat çekiyor. Bu yükseliş birçok yatırımcıya 2015 yılında yaşanan borsa balonunu hatırlatırken, analistler mevcut rallinin farklı bir dinamik üzerine kurulduğunu belirtiyor. Çin anakara hisse senetleri, pazartesi günü yüzde 8’in üzerinde değer kazandı ve ekonomik teşvik umutlarının etkisiyle bu yükseliş serisini devam ettirdi. Wind Information verilerine göre, Şanghay ve Şenzen borsalarının işlem hacmi 2,59 trilyon yuana ulaştı ve 2015’teki 2,37 trilyon yuan hacmini geçti.
Cambridge Associates’in Asya Bölge Başkanı Aaron Costello, 2015’teki balonla mevcut yükseliş arasında farklar olduğuna dikkat çekti. 2014-2015 döneminde Çin borsasının hızla iki katına çıktığını ancak kaldıraçların da arttığını belirten Costello, bu sefer piyasalardaki kaldıraç seviyesinin daha düşük olduğunu ifade etti. Costello, bu rallinin henüz tehlike bölgesine ulaşmadığını vurguladı. Wind Information verileri de borsadaki kaldıraç seviyesinin 2015’e kıyasla daha düşük olduğunu gösteriyor.
2015 yılında Şanghay Bileşik Endeksi, 5.100 puanın üzerine çıkarak zirve yapmış, ancak bu seviye daha sonra geri kazanılamamıştı. O dönemde Çin yuanının ABD doları karşısında sürpriz bir şekilde değer kaybetmesi ve MSCI’nın Çin hisse senetlerini küresel endekse dahil etme kararını ertelemesi piyasada çöküşe yol açmıştı. Ancak bu yıl yuan daha güçlü seyrediyor, yabancı kurumsal yatırımlar ise son yılların en düşük seviyelerinde kalmaya devam ediyor.
Şanghay Bileşik Endeksi, Çin Halk Cumhuriyeti’nin 75. yıldönümünü anmak amacıyla bir haftalık tatil öncesinde pazartesi günü 3.336,5 puandan kapanış yaptı. Borsalar 8 Ekim’de yeniden açılacak.
2015’te yaşanan ralli öncesinde Çin devlet medyası borsa yatırımlarını teşvik etmiş ve borçla hisse alımına izin veren gevşek piyasa düzenlemeleri devreye sokulmuştu. Ancak son yükselişler, Çin hükümetinin ekonomik destek programları ve hisse senetlerine yatırım yapılması yönündeki teşviklerinin ardından geldi. Bu teşvikler, Çin borsalarının bir yılın en düşük seviyelerinden toparlanmasına yardımcı oldu. CSI 300 Endeksi, 2008’den bu yana en iyi haftasını geçirerek yaklaşık yüzde 16’lık bir artış kaydetti.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, emlak piyasasının toparlanması için mali ve para politikalarını güçlendirme çağrısında bulunurken, Çin Merkez Bankası faiz oranlarını düşürdü. Ünlü ekonomi yazarı Zhu Ning, bu kez hükümetin çok daha güçlü bir politika izlediğini ancak ekonominin geçmişe kıyasla daha büyük ters rüzgarlarla karşı karşıya olduğunu ifade etti. CSI 300 Endeksi, hala Şubat 2021’deki zirve seviyesinden yüzde 30 aşağıda işlem görüyor. Bu da bir haftalık borsa yükselişlerinin Çin ekonomisinin olağanüstü bir toparlanma içinde olduğuna işaret etmediğini gösteriyor.