Dünyanın sanayileşmiş 7 büyük ekonomisini bir araya getiren G7 Liderler Zirvesi, dönem başkanı İtalya’nın ev sahipliğinde dün başladı. ABD, Almanya, İngiltere, Japonya, Fransa, Kanada ve İtalya’dan oluşan G7 ülkeleri, AB liderlerinin de katılımıyla Borgo Egnazia’da bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özel davetli olduğu zirvenin gündeminde, Rusya-Ukrayna Savaşı, dondurulan Rus varlıklarının Ukrayna yararına kullanılması, Ortadoğu’daki gelişmeler, Afrika, Hint-Pasifik’teki durum, göç, iklim değişikliği, enerji ve yapay zekâ gibi konular var.
Zirvenin ikinci gününde konuşma yapacak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öncelikli olarak ‘Gazze’ye dikkat çekmesi bekleniyor.
Gazze’de kalıcı ateşkesin sağlanması adına Türkiye’nin yürüttüğü diplomasiyi ve yapılan insani yardımları anlatması beklenen Erdoğan, İsrail’in 8 aydır Gazze’de gerçekleştirdiği katliama dünyanın nasıl sessiz kaldığına vurgu yapacak.
Ne zaman bitecek?
Zirve, resmi olarak 15 Haziran Cumartesi gününe kadar sürecek. ABD Başkanı Joe Biden’ın 14 Haziran gecesi İtalya’dan ayrılması bekleniyor. Cumartesi günü kalan liderler, birbirleri ile ikili görüşmeler yapacaklar. Zirvenin bitişinde de basın toplantısı düzenlenecek.
Sonuç bildirisine ilişkin bazı bilgiler
G7 Liderler Zirvesi’nin ardından yayımlanacak sonuç bildirisine ilişkin de bazı bilgiler İtalyan basınına sızdı.
İtalyan ANSA ajansının kaynaklara dayandırdığı haberinde, G7 ülkelerinin, Ukrayna ya da İsrail saldırısı altındaki Gazze’ye yönelik konularda bildiride yer alacak ifadeler konusunda büyük oranda anlaştığını ancak yedili grupta anlaşmazlığın “kürtaja etkili ve güvenli erişimin garanti edilmesinin önemi” hususunda çıktığını yazdı.
Bu atfın özellikle Fransa ve Kanada tarafından istendiği ancak dönem başkanı İtalya’dan kaynakların, bu konuda müzakerelerin sürdüğüne dikkati çektiği kaydedildi.