Üç ayrı döneme bakılarak hesaplanan emekli maaşı için tek bir hesaplama yönteminin Meclis gündemine taşınması bekleniyor. Emekli vatandaşlar Meclis’e sunulacak emeklilik paketi içerisinde yer alacak söz konusu düzenleme ile beraber yer alacak diğer düzenlemeleri de merak ediyor. Emeklilik şartlarının yenilenmesi ve ikinci emekli maaşı imkanı sağlayan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin de dahil olduğu bu paket, birçok yenilik getiriyor. İşte ayrıntılar…
Şu anda üç ayrı döneme bakılarak hesaplanan emekli maaşı, yeni düzenlemeyle tek bir hesaplama yöntemiyle belirlenecek. Sabah’tan Faruk Erdem’in haberine göre; emekli maaşı hesaplamasında sadece primler değil, çalışma gün sayısı da önemli olacak. Bu düzenleme ile vatandaşlar, mevcut emekliliklerine ek olarak ikinci bir emekli maaşı alma imkanına kavuşacak.
KÖK VE TABAN MAAŞ AYRIMI KALKIYOR
Yeni paketle birlikte emekli maaşı sistemi baştan şekillenecek. Özellikle kök ve taban maaş ayrımı ortadan kalkacak. Çalışılan gün sayısı ve ödenen primler maaşı doğrudan etkileyerek, daha uzun süre çalışanların emekli maaşı yükselecek. Çalışan emeklilere de ikinci maaş alma fırsatı sunulacak.
TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ DEVREYE GİRİYOR
Orta Vadeli Program’la gündeme gelen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, bu paketle birlikte hayata geçecek. Bu sistem sayesinde çalışanlar sosyal güvenlikten bağımsız ikinci bir emeklilik maaşı alabilecek. İşveren ve devletin katkısıyla desteklenecek bu sistemden hem mevcut sigortalılar hem de emekliler faydalanabilecek.
PRİM GÜN SAYISI ÖNE ÇIKIYOR
Yeni düzenlemeler, prim ödeme gün sayısının emekli maaşını belirlemede daha etkili olacağı bir sistemi öngörüyor. Böylece, emekli maaşını artırmak isteyenler daha fazla prim günü ve uzun süre çalışma yolunu seçebilecek. Özellikle asgari ücretten prim ödeyenler için “Çalıştıkça maaş düşüyor” tartışması sona erecek.
EMEKLİLİK ŞARTLARI YENİDEN BELİRLENİYOR
Yeni pakette, sigortalı olacak gençler için emeklilik şartlarının da yeniden düzenlenmesi bekleniyor. Kadınlar için 60, erkekler için 65 yaş emeklilik yaşı olarak belirlenebilir. Yasa yürürlüğe girdikten sonra sigortalı olanlar bu yeni kurallara tabi olacak ve sosyal güvenlik sistemindeki dengenin sağlanması amaçlanacak.
Bu yeni düzenlemelerle birlikte hem mevcut emeklilik sistemi sadeleşecek hem de ikinci emekli maaşı fırsatı sunularak vatandaşların geleceği daha güvence altına alınacak.