GR. ALTIN2.825,59
BTC63.032,42
ETH2.428,93
LTC65,23
BNB563,71
SOL141,73
AVAX26,30
ADA0,352281
DOT4,26
19 Eylül 2024, Per

Fon yöneticileri gelişen piyasalardan vazgeçti

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Geçtiğimiz ay Monaco’daki Fon Forumu’nda görülen odak noktası değişikliği oldukça dikkat çekiciydi. Financial Times’ın haberine gör Avrupalı varlık ve servet yöneticilerinden oluşan izleyiciler önceki toplantılarda ESG yatırımlarını ve gelişmekte olan piyasaları (EM) vurgulayan panelleri dinliyordu. Ancak 2024’te ise bir zamanların modası olan bu konuların yerini jeopolitik ve yapay zeka aldı.

FT haberine göre BNP Paribas Servet Yönetimi Küresel Baş Yatırım Sorumlusu Edmund Shing konuyla ilgili açıklamasında, “Aile yatırım ofisleri 2021’den bu yana Çin hisse senetleri liderliğindeki EM hisselerindeki düşük performans nedeniyle gelişmekte olan piyasalara olan ilgisini büyük ölçüde kaybetti” ifadelerine yer verdi. Shing’in açıklamaları Monte Carlo’da gerçekleştirilen panelin hemen sonrasında geldi.

ABD’li büyük sermayeli hisse senetlerinin üstün performansı, Çin çevresinde artan jeopolitik risk ve diğer EM ülkelerinin döviz piyasalarındaki oynaklık portföy yöneticilerinin stratejilerini değiştirmesine katkıda bulundu.

Endeks fonlarının küresel yatırımcılar arasında ağırlık kazanması da bu yeniden dengelenme sürecine katkıda bulundu. Gelişmekte olan ekonomilere maruz kalan yatırımcılar düşük performans gösterirken ABD hisse senetlerinin üstün performansı, ‘Muhteşem Yedili’ teknoloji şirketleri gibi Kuzey Amerika yatırımcı temalarına olan talebin artmasını sağladı.

FT haberine göre söz konusu tablo varlık yöneticilerinin iki bloğa bölünmüş bir dünya görüşünü de yansıtıyor. Varlık yöneticileri bir bloğu demokratik ve yatırım yapılabilir diğer bloğu ise otorite ve şeffaf olmayan bölgeler olarak görüyor.

Fon Forumu etkinliğinde konuşan Shing yatırım koşullarının daha şeffaf olduğunu düşündüğü ABD veya Avrupa hisselerine odaklanmayı tercih ettiğini belirtiyor. Shing, “Gelişmekte olan piyasaların itici güçlerinin büyük ölçüde jeopolitik, döviz ve makro odaklı olduğu göz önüne alındığında analiz edilmesinin ve anlaşılmasının daha zor olduğu görülüyor” dedi.

Baş yatırım sorumlusu, “ABD aynı para birimine sahip büyük, çok likit bir piyasadır. EM ise daha düşük likiditeye, ülkelere özgü itici güçlere ve önyükleme yapılacak bir para birimi sepetine sahip piyasaların bir birikimidir” dedi.

FT haberine göre bu değişen yatırımcı duyarlılığı Professional Wealth Management tarafından yürütülen yıllık Küresel Varlık Takibi (GAT) baş yatırım sorumluları (CIO) anketi ile de destekleniyor. 2023’te portföy yöneticilerinin %78’i EM varlıklarını cazip veya en cazip varlık sınıfı olarak değerlendiriyordu. 2024’te ise bu oran %38’e düştü. ABD hisse senetleri şu an için en önemli bölgesel tema olarak öne çıkıyor. Söz konusu araştırmadaki CIO’lar 54 özel bankayı temsil ediyor ve 22 trilyon doları aşan müşteri varlıklarını yönetiyor.

Bir zamanlar her yerde talep gören bu varlık sınıfı zengin aileler için para yönetimi yapan aile yatırım ofislerinde de benzer şekilde azaldı. Varlıklı Avrupalı ve Orta Doğulu ailelerin portföylerini denetleyen Omega Wealth Management’ın Cenevre merkezli yatırım başkanı Didier Duret bu tablonun sebebinin son on yılda gelişmiş ekonomilere karşı EM’in ciddi derecede düşük performansı olduğunu belirtiyor. Duret “EM’ler esasen yatırım akışlarının küreselleşmeden uzaklaşmasının kurbanı oldular” diyor.

Duret, siyaset, Çin’in gidişatına bağımlılık, piyasa riskleri ve düşük performans riski gibi risk faktörlerinin hepsinin aynı anda yükseldiğini söyledi.

Borsa uzmanı bir zamanlar Franklin Templaton için 50 milyar dolara yakın EM varlığını yöneten kıdemli yatırımcı Mark Mobius’un Asya’dan ve BRIC ülkelerinden müthiş getiriler sağladığı ve Fon Forumu’na manşet olduğu ‘altın günlerin’ eskide kaldığını söyledi.

Duret, “Fon tahsislerinin stratejik olarak tanıltıldığı BRIC’lerin altın günleri geride kaldı. Aile yatırım ofislerinin mevcut yatırım dağılımı gerçeği çok daha pragmatiktir. Daha taktiksel, seçici ve şirketlerin kanıtlanmış liyakatine dayalıdır” dedi.

Reklam Alanı
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BigBorsa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!