Genç yatırımcılar arasında borsa yatırım fonlarının popülerliği her geçen gün artıyor. CNBC’nin haberine göre, Nasdaq’ın en son açıklanan yıllık raporu, Y ve Z kuşağının sırasıyla %81 ve %75 olacak şekilde emeklilik yatırımlarında ETF araçlarını en çok tercih eden nesil olduğunu gösterdi.
Habere göre anket mart ayında 2000 ABD’li perakende ETF yatırımcısıyla gerçekleştirildi. Raporda Y kuşağı 1981 ile 1996 arasında doğanlar, Z kuşağı ise 1997 ile 2021 arasında doğanlar olarak tanımlandı.
Nasdaq’ın borsada işlem gören ürünleri listeleme alanında başkanlık yapan Alison Hennessy bu trendin son üç yıldır büyümeye devam ettiğini söylüyor. Hennessy, “ETF’lere yatırım yapan bireysel yatırımcılardaki devam eden büyümesi kesinlikle ortadan kalkmıyor” açıklamasında bulundu.
ETF’ler neden popüler?
ETF.com verilerine göre ABD’de listelenen ETF’ler bu yıl 900 milyar dolarlık rekor bir yatırım girişi gördü. Yaklaşık 600 ETF’in de lansmanı yapıldı.
Uzmanlar, ETF’lerin klasik borsa yatırım fonlarına kıyasla daha düşük ilişkili maliyetli olmaları, vergi avantajları sağlamaları ve kolay erişilebilirlik nedeniyle genel olarak yatırımcılar arasında popülaritesinin arttığını söylüyor.
Hennessy, “Yatırımcıları genel olarak ETF yapısına gerçekten çeken şey, doğrudan bir aracılık hesabı üzerinden alım satım yapmanın daha kolay olmasıdır” dedi.
Uzmanlar, klasik borsa yatırım fonları için aynı şeyin söylenemeyeceğinin de altını çiziyor. Florida merkezli Moisand Fitzgerald Tamayo’nun Yeminli Mali Müşaviri Tommy Lucas aktif yatırımcıların bir seans içerisinde bir ETF ile gün içi işlem yapabilme olanağına sahip olduğuna dikkat çekti. Klasik bir yatırım fonunda ise piyasa kapanışına kadar alım veya satım emirleri işleme konulmuyor.
Bu arada, ETF’lerle ilgili ücretler, yatırım fonları ve diğer klasik endeks fonlarına kıyasla çok daha düşük olma eğilimindedir.
Morningstar verilerine göre, endeks ETF’lerinin yıllık ortalama %0,44’lük bir ücreti bulunuyor. Bu oran klasik endeks yatırım fonları için %0,88 olan ücretin yarısı. Benzer şekilde aktif ETF’lerin ücretleri ortalama %0,63, aktif olarak yönetilen yatırım fonlarınınsa bu ücret oranının ortalama %1,02 olduğu gözüküyor.
Lucas ETF’lerin sermaye kazancı vergilerini tetiklemediğini de hatırlatıyor: “Bu ETF’leri vergiler açısından verimli hale getiriyor. Genç yatırımcılar içinse bu ne kazanacaklarını biliyor olmaları ve bir sürprizle karşılaşmayacakları anlamına geliyor.”
Genç yatırımcılar bireysel finans sorunlarıyla uğraşırken bir taraftan da emeklilik yatırımlarını yönetmek için zaman harcamayı tercih etmiyor. CNBC haberinde ise ETF yatırımlarında dikkat edilmesi önemli bir noktaya da işaret edildi:
Yatırımlarınızın ne üzerine olduğunu araştırın
Hennessy ABD’de şu anda 3.800’den fazla ETF’nin piyasalarda listelendiğini ve bu fonlarda dikkate alınması gereken bir konunun şeffaflık olduğunu söyledi.
Borsa uzmanı, “ETF’lerin büyük çoğunluğu varlıklarında veya portföylerinde ne tutulduğunu açıklıyor” dedi.
Hennessy, hangi sektörlere, şirketlere, endüstrilere veya risklere maruz kalabileceğinizi öğrenmek için ETF ihraççısının internet sitesini incelemeyi öneriyor. Örneğin, bir fonun adında “uluslararası” terimi bulunduğunu varsayalım. Fonun hangi ülkelere veya sınıflandırmalara odaklandığını bilmek önemli olabilir.
Borsa uzmanı, “Gerçek anlamda detaya inme ve fondaki varlıkların tümüne göz atma yeteneğine sahipsiniz” dedi.