Hindistan’ın önde gelen iş insanlarından Anil Ambani, piyasa düzenleyicisi tarafından ağır yaptırımlarla karşı karşıya kaldı. Menkul kıymetler piyasasında büyük yankı uyandıran bu gelişme, ülkenin finans dünyasında geniş çapta tartışılmaya başlandı.
Hindistan’ın piyasa denetleme kurumu, perşembe günü geç saatlerde, Anil Ambani ve 24 kişiyi, fonların amacı dışında kullanılması suçlamasıyla beş yıl boyunca menkul kıymetler piyasasından yasakladı.
Hindistan Menkul Kıymetler ve Borsa Kurulu (SEBI), Ambani’ye 250 milyon rupi (yaklaşık 3 milyon dolar) para cezası da kesti. SEBI, Ambani’nin başkanlığını yaptığı Reliance Group’un borsada işlem gören bir iştiraki olan Reliance Home Finance Ltd’den fonları “yasadışı yollarla” çıkarmak için bir plan yaptığını iddia etti.
CNBC-e’nin Reuters’tan aktardığına göre, düzenleyici kurum, yasağın Ambani ve etkilenen diğer kişilerin menkul kıymetler piyasasına erişimlerinin kısıtlandığı ve doğrudan veya dolaylı olarak menkul kıymet satın almalarının, satmalarının veya başka bir şekilde işlem yapmalarının yasaklandığı anlamına geldiğini söyledi.
“Hortumlamak” söylemi
Düzenleyici kurum, “hileli” planın, konut ve inşaat kredileri sağlayan Reliance Home Finance’in fonlarını, bu fonları krediye layık olmayan borçlulara kredi olarak yapılandırarak “hortumlamak” olduğunu söyledi.
SEBI, bu borçluların çoğunun, şirket kararlarını etkileme kabiliyetine sahip büyük hissedarlar için kullanılan bir Hint terimi olan “destekçiler” ile bağlantılı olduğunu ekledi.
Reliance Group’un bir sözcüsü yorum isteyen bir e-postaya haber saati itibariyle yanıt vermemişti.
Finansal hizmetler, altyapı ve telekomünikasyon alanlarını kapsayan Reliance Group, Temmuz 2006’da Anil Ambani’nin kardeşi Mukesh Ambani tarafından yönetilen Reliance Industries Ltd’den ayrılarak kuruldu.
Anil Ambani, Reliance Communications, Reliance Capital ve Reliance Infrastructure da dahil olmak üzere grup içindeki en büyük üç firmanın iflas veya borç yeniden yapılandırması geçirdiğini gördü.
Hisselerde düşüş yaşandı
Reliance Home Finance hisseleri %5 değer kaybederken, grup bünyesindeki diğer borsaya kote kuruluşlardan Reliance Infrastructure hisseleri yaklaşık %13, Reliance Power ise IST 1:24 (0754 GMT) itibariyle %5 değer kaybetti.
Düzenleyici kurum Anil Ambani’yi iki gerekçeyle suçladı: şirketin önemli fonlarını şirketin ve paydaşlarının zararına saptırmak ve mali hesaplarını manipüle ederek hissedarlardan gizleme eylemleri.
Düzenleyici kurum, Reliance Home Finance’ten 90 milyar Hindistan rupisi değerinde kredinin “hiçbirini geri ödeme konusunda kanıtlanabilir bir mali kabiliyeti olmayan borçlulara” verildiğini söyledi.
Buna ek olarak, Reliance Group’un destekçileriyle bağlantılı kuruluşlara 50 milyar rupiden fazla kredi verildiği belirtildi.
SEBI, borçluların bariz kredi zayıflıkları göz önüne alındığında, bu tür borçluların temerrüde düşme olasılığının – ve dolayısıyla beklenen kredi zararlarının – mali tablolarda kabul edilenden önemli ölçüde daha yüksek olduğunu söyledi.
SEBI, “Bu vakanın gerçekleri özellikle rahatsız edicidir çünkü borsaya kote büyük bir şirkette, görünüşe göre şirketin hoşgörülü yönetimi tarafından desteklenen organizatör tarafından ve/veya organizatörün emriyle yönetişimin tamamen bozulduğunu ortaya koymaktadır,” diye ekledi.