İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ile Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD), Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle Malezya’da önemli bir ticari etkinlik düzenledi. Etkinliğe Türkiye’den 20 üretici firma katıldı ve katılımcılar, çoğunluğu Malezyalı olmak üzere Endonezya ve Singapur’dan 60’ı aşkın alıcıyla buluştu. İDDMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve EVSİD Başkanı Talha Özger, bu etkinliğin bu yıl gerçekleştirdikleri altıncı organizasyon olduğunu belirterek, sektöre öncülük eden bu tür hedef odaklı faaliyetlerin diğer sektörlere de ilham kaynağı olduğunu vurguladı. Özger, “Bu organizasyonlarda rekabetten çok, sektör için birlikte hareket etmeyi benimsiyoruz. Bunu ‘rekaberlik’ olarak adlandırıyoruz. Burada ülkemiz için sahada var olma mücadelesi veriyoruz,” dedi.
Asya Pazarında Fırsatlar ve Zorluklar
Çin’in hakimiyeti altındaki Asya pazarında Türk firmalarının payını artırmak için çalıştıklarını ifade eden Özger, markalaşma ve kalite farkıyla rekabet avantajı yaratmayı hedeflediklerini belirtti. “Dünya ihracatından yüzde 2,5 pay alırken, Malezya’daki payımız sadece yüzde 0,3. Öncelikli amacımız bu oranı yukarı çekmek,” diyen Özger, pazar çeşitliliğinin önemine de dikkat çekti. Ucuz pazarlarda Çin ile doğrudan rekabete girmenin zorluklarını anlatan Özger, “Karlı pazarlara yönelmemiz ve farklı pazarlarda fırsatlar aramamız gerekiyor,” diye ekledi.
Önemli Anlaşmalar Kapıda
Özger, etkinliğe büyük ilgi olduğunu ve önemli iş birliklerinin konuşulmaya başlandığını da belirtti. Özellikle Asya’nın dev perakende zincirlerinden Aeon’un Türkiye’ye gelmeyi değerlendirdiğini aktaran Özger, bunun gerçekleşmesi durumunda büyük bir başarı olacağını söyledi. EVSİD olarak uzun yıllardır bu tür hedef odaklı etkinlikler düzenlediklerini ifade eden Özger, “Latin Amerika’dan Güney Afrika’ya kadar yaptığımız etkinliklerde ticari ilişkilere imza attık. Ancak temel hedefimiz sürdürülebilir, uzun vadeli ticari başarılar elde etmek,” dedi.
Yeni Pazarlarla İhracatta Dengelenme
2024’te daha fazla etkinlik düzenleyeceklerini belirten Özger, niteliğe öncelik verdiklerini ve her ay etkinlik yapabilecek olsalar da stratejik seçimler yaptıklarını söyledi. Avrupa pazarındaki daralmayı, uzak pazar stratejisiyle dengelemeye çalıştıklarını kaydeden Özger, “Suudi Arabistan ve Mısır gibi pazarları yeniden kazanmaya başladık. Suudi Arabistan’ın devasa Neon projesi ve otel yatırımları, Türk firmaları için büyük fırsatlar sunuyor,” diye ekledi.
Ekonomik Zorluklar ve İhracatçının Dayanıklılığı
Finansman sorunları ve döviz kurlarına da değinen Özger, uygun finansmana ulaşmanın önemini vurguladı ve sanayicilerin bu süreçte de ayakta kalmayı başardığını söyledi: “Finansman maliyetleri yüksek de olsa, yatırım iştahımız sürüyor. Sabredersek güzel günlerin geleceğine inanıyoruz. Bizler her zaman elimizi değil, gövdemizi taşın altına koyarak çalıştık,” dedi.
Büyükelçi’den Öne Çıkanlar
Türkiye’nin Kuala Lumpur Büyükelçisi Emir Salim Yüksel ise Türkiye ile Malezya arasındaki ticari ilişkilerin önemine değindi. 4,5 milyar dolarlık ticaret hacmiyle Malezya’nın zor ama potansiyel vaat eden bir pazar olduğunu belirten Yüksel, Türk firmalarının doğru bağlantılar kurarak başarı elde edebileceğini söyledi. Gıda sektöründeki fırsatlara dikkat çeken Yüksel, Türk dizilerinin ülkede yarattığı olumlu algının bu ilgiyi destekleyebileceğini vurguladı.