Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, önümüzdeki hafta açıklanacak Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda büyüme tahminlerinde önemli aşağı yönlü revizyonlar yapılacağını ancak küresel bir resesyon beklenmediğini açıkladı.
IMF ve Dünya Bankası’nın 21-26 Nisan tarihlerinde gerçekleştireceği Bahar Toplantıları öncesinde “Daha Dengeli ve Daha Dirençli Bir Dünya Ekonomisine Doğru” başlıklı bir konuşma yapan Georgieva, küresel ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi.
Georgieva, dünya ekonomisinin, ticaret sistemindeki yeniden yapılanma nedeniyle ciddi sınavlar verdiğini dile getirerek, “Finansal piyasalardaki dalgalanmalar arttı, ticaret politikalarındaki belirsizlik ise zirveye ulaştı” dedi.
Ticaret savaşları nedeniyle hisse senetlerinde değer kayıpları yaşandığına dikkat çeken IMF Başkanı, bu durumun, hızlı ve köklü değişimlerin yaşandığı bir dünyada olduğumuzu hatırlattığını belirtti.
“Ticari dengesizlikler ticari gerilimleri körüklüyor”
Ticaret gerilimlerini “uzun süredir fokurdayan bir tencerenin artık taşmasına” benzeten Georgieva, görülen şeyin büyük ölçüde güven erozyonunun bir sonucu olduğunu kaydetti.
Georgieva, “Ticaretteki bozulmalar, tarife ve tarife dışı engeller, eşit bir oyun alanı sunmakta başarısız olduğu düşünülen çok taraflı bir sisteme ilişkin olumsuz algıları besledi.” diye konuştu.
Tarife dışı engellerin yükselme eğiliminde olduğuna işaret eden Georgieva, şunları kaydetti:
“Ticari dengesizlikler ticari gerilimleri körüklüyor. Ardından ulusal güvenlik geliyor. Çok kutuplu bir dünyada, bir şeyin nerede üretildiği ne kadara mal olduğundan önemli olabiliyor. Ulusal güvenlik mantığı, bilgisayar çiplerinden çeliğe kadar geniş bir yelpazedeki stratejik malların yurt içinde üretilmesi gerektiğini ve bunun bedelinin ödenmeye değer olduğunu söylüyor. Kendi kendine yetme yaklaşımı yeniden canlanıyor. Tüm bu kaygılar bir araya geldiğinde, bizi sanayinin hizmet sektöründen daha fazla ilgi gördüğü, ulusal çıkarların küresel kaygıların önüne geçtiği ve iddialı eylemlerin iddialı tepkileri tetiklediği bir dünyada bıraktı.”
Az gelişmiş ekonomiler ticari gerilimlerden etkilenmeye daha fazla açık
Bunun sonuçlarının önemli olduğunu vurgulayan Georgieva, son zamanlardaki tüm tarife artışları, duraklamalar, tırmanmalar ve muafiyetler bir araya getirildiğinde ABD’nin etkin gümrük tarifesi oranlarının çok uzun yıllar öncesine döndüğünü aktardı.
Georgieva, diğer ülkelerin de yanıt verdiğini ve ardından etkilerinin yayıldığını belirterek, “devler” karşı karşıya gelirken küçük ülkelerin arada kaldığını ifade etti.
Çin, AB ve ABD’nin eylemlerinin dünyanın geri kalanını etkilediğini kaydeden Georgieva, “Daha küçük gelişmiş ekonomiler ve gelişmekte olan piyasaların çoğu, büyümeleri için daha fazla ticarete bağımlı ve dolayısıyla daha sıkı finansal koşullar da dahil daha fazla etkilenmeye açık.” dedi.
Georgieva, düşük gelirli ülkelerin de bağışçı ülkelerin iç meselelerine yönelmesiyle yardım akışlarının azalması gibi ek bir zorlukla karşı karşıya olduğunu dile getirdi.
Belirsizlik maliyeti artırıyor
Ticaretteki belirsizliğin maliyetli olduğunu kaydeden IMF Başkanı, bu durumun üretimden yatırım kararlarına kadar birçok alanda olumsuz etkilere yol açtığını ifade etti. Belirsizlik devam ettikçe maliyetlerin daha da artacağını söyleyen Georgieva, korumacılık politikalarının özellikle küçük ekonomilerde uzun vadede üretkenliği zedelediğini belirtti.
Enflasyon tahminleri yükseliyor
IMF’nin yakında yayımlayacağı raporda bazı ülkeler için enflasyon tahminlerinde artış olacağını açıklayan Georgieva, aynı zamanda küresel büyüme projeksiyonlarının aşağı yönlü güncelleneceğini de duyurdu. Ancak tüm bu gelişmelere rağmen IMF, küresel çapta bir durgunluk beklemiyor.
Georgieva ayrıca, bazı döviz ve tahvil piyasalarında yaşanan sıra dışı hareketlerin finansal stresin sinyali olabileceğini belirterek, ülkeleri reformları hızlandırmaları ve mali disiplini elden bırakmamaları konusunda uyardı.