Wall Street yatırımcıları cumartesi günü açıklanacak Berkshire Hathaway’in bilançosuna kilitlendi. Efsane yatırımcı Warren Buffett’ın yatırım şirketine dair son finansal veriler borsaların gidişatına dair önemli bir gösterge niteliğinde. Zira şirketin hisse geri alımları, sahip olduğu nakit seviyeleri ve elinde tuttuğu Apple hisseleri birçok küresel yatırımcıyı derinden etkiliyor.
FactSet verilerine göre Berkshire’ın i işletme kazançlarında hisse başına 7,335 dolar veya yaklaşık 10,5 milyar dolara düşüş bekleniyor. Bu da geçen yılın üçüncü çeyreğindeki 7,436 dolarla karşılaştırıldığında %1’lik bir azalmayı ifade ediyor. Şirket, ikinci çeyrekte rekor düzeyde 8,066 dolar hisse başı kazanç elde etmişti.
Berkshire’ın CEO’su ve Başkanı Warren Buffett, yatırımcılara daha uzun süreler boyunca elde edilen kazançlara dikkat etmelerini ve tek bir çeyreğin sonuçlarına odaklanmamalarını söylüyor. Barron’s’un haberine göre şirketin hisse geri alımları ise Buffett’ın hisse senedi hakkındaki görüşlerine dair ipuçları sunduğu için yakından izleniyor.
Berkshire ikinci çeyrekte 345 milyon dolarlık hisse geri alımı gerçekleştirdi. Ancak şirketin ilk çeyrekte yaklaşık 2,6 milyar dolarlık geri alım yapmasının ardından ikinci çeyrekte son dört yılın en yavaş geri alımını gerçekleştirmesi dikkat çekti.
Buffett’ın şirketin hisse geri alım hızını kontrol ettiği ve fiyat bilincine sahip olduğu kabul ediliyor. Dolayısıyla Berkshire’ın hisse fiyatları tırmanırken bu yıl geri alımların azaltması önemli.
Çarşamba günü %0,3 artışla 684.770 dolara yükselen Berkshire’ın A sınıfı hisseleri, bu yıl %26 değer kazanarak S&P 500 toplam getirisini yaklaşık iki yüzdelik puan geride bıraktı.
Geri alımlar üçüncü çeyrekte yine düşük olabilir. Barron’s’un haberine göre bunun bir göstergesi şirket raporlarında temmuz ayının ilk üç haftasında hisse senedi geri alımı gerçekleştirdiğine dair hiçbir işaret olmaması.
Berkshire’ın nakit ve nakit benzeri varlıkları 2023 sonunda yaklaşık 167 milyar dolardan 30 Haziran’da 277 milyar dolara yükseldi. Üçüncü çeyrekte ise Berkshire’ın nakit birikiminin 300 milyar dolara yaklaşması bekleniyor. Bunun en önemli sebebi ise 10 milyar doların üzerindeki Bank of America hisselerinin satışı. Şirketin nakit varlıklarını baskılayabilecek önemli bir faktör ise bu yıl Apple hisselerinin satışlarından elde edilen büyük getiriler için ödenen vergiler olacak. Berkshire’ın bu yıl ödeyeceği toplam vergiler 15 milyar doları aşabilir.
Berkshire Hathaway bu yılın ikinci çeyreğindeki Apple’daki hissesini yaklaşık %50 azaltarak 400 milyon hisseye düşürdüğünü açıklamıştı. Hisselerin bundan sonraki süreçte daha da azaltılıp azaltılmadığı da büyük bir soru işareti. Buffett satışları durdurmuş olabilir. Berkshire’ın Apple hisselerinin toplam değeri yaklaşık 93 milyar dolar. Şirketin 300 milyar doların üzerindeki toplam öz sermaye portföyünün %30’unu Apple oluşturuyor. Dolayısıyla Apple hisseleri Berkshire’ın en büyük öz sermayesi olmaya devam ediyor.
UBS Analisti Brian Meredith ABD’deki Helene Kasırgası ve diğer doğa olayları nedeniyle Berkshire’ın 1 milyar dolarlık felaketlere bağlı kayıp vereceğini öngörüyor. Berkshire için maliyeti daha yüksek olan Milton Kasırgası ise dördüncü çeyreğin başında meydana geldi. UBS analisti Berkshire’ın bu kasırga nedeniyle de 4. çeyrek bilançosunda 2 milyar dolar civarında kayıp vereceğini öngörüyor.
Berkshire için bir başka olası olumsuzluk da döviz zararlarıdır. Berkshire’ın yabancı para birimlerinde, çoğunlukla yen cinsinden yaklaşık 15 milyar dolarlık borcu bulunuyor. Dolar, ikinci çeyrekte olduğu gibi değer kaybettiğinde, bu borçların da değeri artar ve rapor edilen bilançoları baskılar.
Barron’un tahminlerine göre, Berkshire’ın nakit dışı döviz zararı vergilerden sonra 1 milyar dolar olabilir ve 2023’ün ilk yarısındaki benzer yollardan elde edilen kazançları tersine çevirebilir. Berkshire’ın yen cinsinden borcu şu anda 20 milyar doları aşan beş Japon ticaret şirketine yaptığı öz sermaye yatırımının bir kısmını etkin bir şekilde finanse etti.